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
PHNjcmlwdCBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1pZD0iMTI0OSINCmRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWZvcm1hdD0iZnVsbHNjcmVlbiIgZGF0YS1vdXRzdHJlYW0tc2l0ZV9pZD0iU1RCX0Z1bGxzY3JlZW4iIGRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWNvbnRlbnRfaWQ9InN0Yi51YSIgc3JjPSIvL3BsYXllci52ZXJ0YW1lZGlhLmNvbS9vdXRzdHJlYW0tdW5pdC8yLjAxL291dHN0cmVhbS11bml0Lm1pbi5qcyI+PC9zY3JpcHQ+

5 предметів, яким не місце у вашому будинку

Телеканал СТБ

Кухонна губка, туш для вій, антибактеріальне мило … Всі ці предмети завжди під рукою, ми звикли ними користуватися, але вони можуть виявитися шкідливими, вважають фахівці.

Освіжувачі повітря

В освіжувачі повітря можуть міститися фталати, які дозволяють аромату довше зберігатися в повітрі. У великих дозах вони можуть негативно впливати на репродуктивну функцію і розвиток плоду. «Набагато краще видаляти неприємні запахи за допомогою натуральних ароматизаторів (наприклад, ефірних олій), а не за допомогою хімічних освіжувачів», – вважає Соня Ландер (Sonya Lander), старший аналітик Робочої групи з охорони навколишнього середовища (США).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 15 фото, доказывающих, что котов много не бывает

Антибактеріальне мило та дезінфікуючі засоби

У тому, щоб постійно дезінфікувати руки, тіло і простір квартири, більше шкоди, ніж користі. І не тільки тому, що патогенні бактерії швидко набувають стійкості до тріклозану, що входить до складу цих засобів. Сам триклозан теж небезпечний, наголошується в доповіді Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США. Він може призводити до гормональних порушень, а також, імовірно, сприяє розвитку стійкості до антибіотиків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Своими руками: 15 простых новогодних украшений

Старі харчові контейнери

Варто провести ревізію на кухні і викинути прозорі, жорсткі контейнери, що мають маркування «7» або «pc» (що означає полікарбонат). «Контейнери цих типів можуть містити токсичну речовину – бісфенол, – пояснює Соня Ландер. – Крім того, краще не зберігати деформовані або потріскані контейнери». Правда, останнім часом виробники пластикового посуду відмовилися від використання бісфенолу, так що недавно придбані контейнери, швидше за все, поза підозрою. А ось зі старими краще розлучитися без вагань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новогодний тренд для мужчин — блестящая борода

Стара туш для вій

«У рідких косметичних засобах, у тому числі в туші для вій, згодом накопичується безліч бактерій, – говорить Томас Штейнманн (Thomas Steinemann), лікар, член Американської академії офтальмології. – Виходить замкнуте коло. На пензлику збираються бактерії з вій і шкіри, потім вона поміщається у футляр, де у вологому середовищі при кімнатній температурі бактерії активно розмножуються. Після чого ви фарбуєте нею очі і разом з тушшю наносите на вії ще більше бактерій, а це вже загроза для вашого зору». Ось чому через два-три місяці туш треба міняти на нову.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 20 кулинарных хитростей, чтобы готовить быстрее и вкуснее

Кухонна губка

Кухонна губка – це просто збіговисько шкідливих мікроорганізмів, попереджає мікробіолог Філіп Тіерно (Philip Tierno). Деякі рекомендують прогрівати губки в микрохвильовках, щоб знищити мікроби. Проте Майкл Дойл (Michael P. Doyle), директор Центру харчової безпеки в Університеті Джорджії, радить зовсім ними не користуватися. «Губка довго сохне, а у вологому середовищі при кімнатній температурі мікроби швидко розмножуються. І навіть в посудомийній машині вони не гинуть». Краще використовувати серветки, оскільки вони набагато тонше і тому швидко висихають, радить Дойл. Але через кілька днів їх треба відправляти в прання або викидати.

Джерело: Рsychologies.ru