Які олії краще додавати в їжу, розповіла Світлана Фус
Часто ми намагаємося додати смаку приготованим стравам за допомогою олії. Це може бути як оливкова, так і олія з виноградних кісточок. Прилавки магазинів кишать кількістю вибору. Однак які олії найкраще додавати в їжу — розповіла дієтолог проєкту «Зважені та щасливі»-9 Світлана Фус. Детальнішу інформацію можна отримати у матеріалі.
«Я рекомендую додавати в їжу тільки нерафіновані олії першого холодного віджиму», — зазначила дієтолог.
Чому потрібно додавати нерафіновані олії в їжу?
В результаті очищення (рафінації) масло втрачає вітамін Е (натуральний антиоксидант). Замість цього до нього додають хімічні антиоксиданти. Холодне пресування зберігає жирні кислоти, які псуються під дією високої температури.
Більше на тему: Які жири шкідливі для здоров’я, розповіла Світлана Фус
Як краще зберігати нерафіновані олії?
Купувати і зберігати олію краще в пляшках з темного скла, тому що корисні жири руйнуються під впливом світла. Особливо вибагливі жирні кислоти в лляній олії і насінні льону — вони руйнуються навіть при зіткненні з киснем, тому їх краще зберігати подалі від високої температури, повітря і світла.
«Такі олії можна наносити на тіло після душу — це відмінно зволожує шкіру», — зазначила Світлана.
На якій олії краще готувати?
Високі температури руйнують корисні жирні кислоти, тому краще готувати взагалі без олії — тушкувати з додаванням води або бульйону, запікати у фользі, використовувати пароварку.
Але іноді ми все-таки готуємо на олії. Тому під час приготування на вогні Світлана Фус рекомендує використовувати тільки рафіновані олії з високою температурою димлення. Наприклад, оливкову.
Дякуємо!
Тепер редактори знають.