Які жири шкідливі для здоров’я, розповіла Світлана Фус
Дієтолог проєкту «Зважені та щасливі»-9 Світлана Фус розповіла, які жири шкідливі для вашого здоров’я. Де містяться такі елементи, як вони впливають на роботу організму і яких жирів необхідно уникати? Дізнайтеся у матеріалі.
Яких жирів у раціоні потрібно уникати?
Трансжири. Це практично єдиний вид жирів, які не мають ніяких корисних властивостей. Трансжири отримують шляхом переробки ненасичених жирів у насичені. Також їх використовують, щоб продовжити термін придатності продуктів.
Переважно трансжири містяться у тих продуктах харчування, які виготовляються на основі маргарину. Як правило, це кондитерські вироби: торти, печиво. Також вони є у пересмажених жирах (пиріжки, пончики, чебуреки, фастфуд, чипси).
Трансжири підвищують рівень холестерину і призводять до ожиріння. Його надлишок у раціоні погіршує ліпідний обмін.
Насичені жири. Потрібно стежити за кількістю таких, адже вони містяться у молочних продуктах (вершках, вершковому маслі, сирі, жирних сортах м’яса).
З надлишком насичених жирних кислот надходить велика кількість холестерину. Відомо, що саме холестерин необхідний для синтезу вітаміну Д і гормонів. А у разі дефіциту холестерину можна впасти у депресію. Але його надмірне надходження може порушувати обмін холестерину в організмі, провокуючи розвиток атеросклерозу.
Більше на тему: Чому важливо снідати, розповіла Світлана Фус
Рослинні жири. Світлана Фус не рекомендує використовувати будь-які рослинні олії для смаження. За високих температур вони втрачають свої корисні властивості.
Дякуємо!
Тепер редактори знають.