Коли починається Різдвяний піст 2021
Різдвяний піст у 2021 році розпочнеться 28 листопада і закінчиться 6 січня. Це останній піст у році, який готує душу і тіло вірян до зустрічі Різдва Христового. Екстрасенс Олена Курилова розповіла про цілі та духовні основи Різдвяного посту. Яких же правил потрібно дотримуватися в цей час? Читайте в нашому матеріалі.
Більше на тему: Привітання з Днем святого Миколая: у віршах, прозі, картинках і смс

Різдвяний піст: тривалість
Різдвяний піст, або Пилипівка, у 2021 році розпочнеться 28 листопада і закінчиться 6 січня. Це останній пост у році, що передує зустрічі Різдва Христового. Він має чіткі строки: щороку починається і закінчується в один і той же час та триває 40 днів.
Різдвяний піст: звичаї і традиції
Цей зимовий піст носить другу назву — Пилипівський. Він починається відразу після дня пам’яті святого апостола Пилипа. Люди постять, щоб віддячити Богові за зібраний урожай і підготуватися до свята Різдва Христового. У цей період необхідно утримуватися від цілого ряду продуктів: м’яса, молока, яєць, сиру, вершкового масла, в деякі дні — від риби.
Більше на тему: Ворожіння на судженого: 8 простих способів

Важливо пам’ятати, що під час посту в церкві не проводять обряди хрещення і вінчання. До того ж не варто влаштовувати весілля в ці дні, адже пост присвячений молитвам, покаянням і очищенню від гріхів.
До Дня святого Миколая постити слід за правилами Петрового посту. Також в понеділок, середу і п’ятницю не можна вживати рибу, рослинну олію. В інші дні рослинну олію дозволено. Якщо на середу або п’ятницю випаде свято Введення в храм Пресвятої Богородиці, то можна вживати рибу. Після дня Святого Миколая і до самого Різдва дозволено їсти рибу в суботу та неділю.
У Святвечір варто відмовитися від їжі до першої зірки, а потім почати трапезу потрібно із сочива — відварених в меду пшениці або рису з додаванням родзинок.

Екстрасенс Олена Курилова розповіла про цілі та духовні основи Різдвяного посту:
«Щороку до великого свята Різдва Христового віряни готуються заздалегідь, очищаючи душу і тіло. Щоб не розгнівати святих і уникнути серйозних труднощів в житті, необхідно не тільки дотримуватися Різдвяного посту, а й шанувати його традиції та звичаї.
Мета Різдвяного посту полягає в духовному і фізичному очищенні перед Різдвом. Тому в цей період необхідно повністю виключити з раціону їжу тваринного походження, а також займатися богоугодними справами і щодня промовляти молитви».
Різдвяний піст: харчування за днями
На час всього посту необхідно виключити з раціону молочні продукти, молоко, яйця і будь-яке м’ясо.
З 28 листопада по 19 грудня:
- Понеділки, середи, п’ятниці — сухоїдіння. Необхідно вживати рослинну їжу без олії і термічно не оброблені. Дозволено їсти хліб, воду, сіль, сирі або квашені овочі, фрукти, зелень, мед, горіхи.
- Вівторки і четверги — дозволена будь-яка рослинна їжа в сирому або вареному вигляді з додаванням олії, риба і морепродукти. Можна включити в свій раціон каші, легкі овочеві супи.
- 4 грудня — свято Введення в храм Пресвятої Богородиці. Можна випити трохи червоного вина і включити в раціон рибу.
З 20 грудня по 1 січня:
- Понеділки, середи, п’ятниці — сухоїдіння.
- Вівторки, четверги і вихідні дні — дозволена гаряча їжа з олією, а також риба і морепродукти.
З 2 по 6 січня:
- Останній тиждень Різдвяного посту найсуворіший. Необхідно відмовитися від солі, цукру, гарячих напоїв.
- Понеділок, середа, п’ятниця — сухоїдіння.
- Вівторок і четвер — гаряча їжа без додавання олії.
- Субота — гаряча їжа з олією, можна включити в раціон рибу.
- 6 січня — до появи першої зірки вживати тільки воду, утримуючись від їжі. Після появи першої зірки треба розговлятися сочивом – особлива страва, приготована із зерен рису або пшениці, замочених у воді, з додаванням горіхів, меду, сухофруктів, маку тощо.
Більше на тему: Пряники «миколайчики»
