Як зберегти шлунок здоровим?
Шлунок – орган вразливий. Важкість, печія, здуття та інші неприємні відчуття часто стають наслідком неправильного харчування. Як поліпшити травлення і допомогти шлунку швидше справлятися з їжею? Про це розповіли лікарі проєкту «Я соромлюсь свого тіла».
Більше на тему: Правильне харчування: головні принципи
Аби шлунок залишався здоровим, зовсім не обов’язково все життя харчуватися лише дієтичними супчиками і вівсянкою на воді. Якщо всі аналізи в нормі, досить просто трохи скорегувати свої звички. Зберегти здоров’я цього органа допоможуть такі поради:
- Протягом 30 хвилин після їжі варто обмежити вживання води та інших напоїв, особливо холодних – вони викликають спазм шлунка.
- За 30–40 хвилин до їжі треба пити теплу воду, щоб стимулювати кислотність.
- Підтримувати нормальну кислотність.
- Не гасити печію содою.
- Своєчасно звертатися до лікаря.
- Комбінувати продукти так, щоб вони не застоювалися в шлунку.
- Ретельно пережовувати їжу, щоб прискорити процес травлення.
- Білкову їжу вживати в теплому вигляді.
- Насіння і горіхи краще засвоюються, якщо їх замочити на ніч у воді.
- Вечеряти треба за 3–4 години до сну, щоб їжа встигала перетравитися.
Більше на тему: Що потрібно їсти на сніданок: список продуктів від Володимира Ярославського
Безумовно, говорити про здоров’я шлунка не доводиться, якщо харчування не збалансоване. Потішити себе улюбленими ласощами можна, але прагнути треба до того, щоб у раціоні переважали якісні джерела білків, жирів і вуглеводів.