PHNjcmlwdCBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1pZD0iMTI0OSINCmRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWZvcm1hdD0iZnVsbHNjcmVlbiIgZGF0YS1vdXRzdHJlYW0tc2l0ZV9pZD0iU1RCX0Z1bGxzY3JlZW4iIGRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWNvbnRlbnRfaWQ9InN0Yi51YSIgc3JjPSIvL3BsYXllci5hZHRlbGxpZ2VudC5jb20vb3V0c3RyZWFtLXVuaXQvMi4xMS9vdXRzdHJlYW0tdW5pdC5taW4uanMiPjwvc2NyaXB0Pg==

Що можна їсти в Різдвяний піст 2018

18.12.2018

З 28 листопада починається Різдвяний піст, який триває протягом сорока днів. Багато людей використовують цей період, щоб привести думки до ладу і очистити свій організм. Що можна їсти в Різдвяний піст, а від чого краще відмовитися, розповіла екстрасенс Олена Курилова.

пост меню миниатюра

Етапи Різдвяного посту

  • 28 листопада — 19 січня
  • 20 грудня — 1 січня
  • 2—6 січня

Меню на всі періоди Різдвяного посту

  1. З 28 листопада по 19 грудня по понеділках, середах і п’ятницях слід вживати їжу, яка не піддавалася термообробці. Допускаються фрукти, овочі, гриби, горіхи, хліб, мед і сухофрукти. По вівторках і четвергах дозволена гаряча їжа з додаванням рослинної олії, наприклад, овочеві супи та каші. Те ж саме можна їсти по суботах і неділях, доповнивши раціон рибою і вином.
  2. Під час свята Введення в храм Пресвятої Богородиці допускається риба, гаряча їжа, рослинна олія і вино.
  3. З 20 грудня по 1 січня по понеділках, середах і п’ятницях допускаються необроблені продукти. У вівторок, четвер і в вихідні дні можна їсти гарячі страви і рослинну олію.
  4. З 2 по 6 січня в понеділок, середу і п’ятницю — необроблена їжа, у вівторок і четвер можна їсти гарячу їжу без олії. На вихідних можна додати до гарячої їжі рослинну олію.
  5. 6 січня, у Святвечір, забороняється їсти що-небудь до сходження першої зірки. Після — слід почати трапезу з куті — традиційної різдвяної страви із зерен пшениці або рису, підсолоджених медом, сухофруктами, родзинками, маком та горіхами.

iStock-868603100

Більше на тему: Коли починається Різдвяний піст 2018

Екстрасенс Олена Курилова розповіла, що можна їсти в Різдвяний піст, а від чого краще відмовитися:

«Мета Різдвяного посту полягає у духовному і фізичному очищенні перед Різдвом. У цей період необхідно повністю виключити з раціону їжу тваринного походження.

Меню Різдвяного посту досить суворе. Крім м’ясних продуктів, необхідно повністю виключити алкоголь і рибу. Однак православна церква дозволяє вживання невеликої кількості червоного вина і рибних страв у святкові дні.

Згідно з церковним звичаєм, напередодні Різдва не можна їсти весь день до появи першої зірки. Цей звичай пов’язаний з історією про появу Віфлеємської зірки, яка сповістила про народження Ісуса».

iStock-863577920

Пам’ятайте, Різдвяний піст — ще й час, коли очищаються думки і душа. У цей період корисно зайнятися медитацією або іншими ментальними практиками.

Читайте більше цікавих новин у Viber та Telegram СТБ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: