PHNjcmlwdCBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1pZD0iMTI0OSINCmRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWZvcm1hdD0iZnVsbHNjcmVlbiIgZGF0YS1vdXRzdHJlYW0tc2l0ZV9pZD0iU1RCX0Z1bGxzY3JlZW4iIGRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWNvbnRlbnRfaWQ9InN0Yi51YSIgc3JjPSIvL3BsYXllci5hZHRlbGxpZ2VudC5jb20vb3V0c3RyZWFtLXVuaXQvMi4xMS9vdXRzdHJlYW0tdW5pdC5taW4uanMiPjwvc2NyaXB0Pg==

Правильне харчування: що це та головні принципи

11.12.2017

Навіщо знати, як правильно харчуватися? Правильне харчування – вдала альтернатива жорстким дієтам і виснажливим годинам в тренажерному залі. Це простий спосіб триматися в формі без зайвих зусиль. У матеріалі розповідаємо про головні принципи правильного харчування і про те, як правильно харчуватися і контролювати свою вагу.

Дієти мають тимчасовий ефект і зайві кіло повертаються дуже швидко, щойно ми починаємо жити як зазвичай. Тренування в спортзалі, звісно, йдуть на користь, але без правильного режиму харчування вони не дають потрібного результату, а часом навіть шкодять самопочуттю. В такому випадку найкориснішими стануть правила правильного харчування, які без шкоди здоров’ю та стресів допоможуть впоратися із зайвими кілограмами.

Головні принципи здорового харчування

Спершу приберіть зі свого раціону шкідливу їжу все жирне, смажене та копчене. Воно не лише додає непотрібної ваги, а й руйнує ваш організм. В результаті проблеми з шлунково-кишковим трактом, серцево-судинною системою та іншими органами.

Їжте потрохи 56 разів на день. Перший прийом їжі має бути з 7 до 9 ранку. Потім йде перекус через три години після сніданку. Далі обід, через дві години. Якщо ваша обідня перерва припала на 14, то наступний раз харчуйтесь о 17, тоді о 19 ви зможете повечеряти. Їжте невеликими порціями та вставайте з-за столу з легким відчуттям голоду. Як відомо, відчуття насиченості організму з’являється за 20 хвилин після того, як людина поїсть.

Сніданок

Візьміть за правило не пропускати сніданок в жодному разі. Він не лише надасть вашому організму енергії та сили, а й змусить весь день нормально працювати ШКТ. Якщо пропустити сніданок, то шлунок почне сам себе перетравлювати, жовч застоїться, а кишківник запустить процес бродіння. У результаті гастрит, коліт, холецистит та інші неприємні захворювання і як бонус зайва вага.

Що ж їсти на сніданок, аби запустити роботу організму? Омлет, яєшня, приготована на пару, чи солодкі фрукти. Все це допоможе наситити організм енергією, не перевантаживши його з самого ранку.

Читайте також: Харчування для чоловіків -правильний раціон харчування для чоловіків

Перекус після сніданку

Через три години після сніданку потрібно зробити невеличкий перекус. За цей час організм встигне перетравити все, що ви встигли з’їсти, та підготуватися до нової роботи. У цей період надавайте перевагу фруктам або ж сиру. Вони наситять організм і підготують його до обідньої перерви.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ГОЛОВНІ НЮАНСИ СХУДНЕННЯ.

Обід

Найситнішим серед усіх прийомів їжі має бути обід. Порція, якщо ви плануєте схуднути, не має перевищувати об’єм у 200 г. Цього достатньо, аби насититись і не переїсти.  На обід з’їдайте продукти з нескладними вуглеводами: бобові, каші, макарони з твердих сортів пшениці, картоплю, також підходять білки: яйця, куряче м’ясо, сир,  запечена телятина  і морепродукти. Надавайте перевагу запеченим продуктам і відвареним або ж приготованим на пару.

Важливо розпочинати свій обід з легкого салату, багатого на клітковину та вітаміни. Овочі посилять апетит та активізують обмінні процеси в організмі. Перед обідом добре пити овочеві соки, зелений чай чи звичайну мінеральну воду.

Перекус після обіду

Через дві години  з’їжте салат чи сир або трохи каші. Таким чином ви зможете насититися перед вечерею, поповнивши свої запаси для подальшої трати енергії.

Вечеря

Почнемо з того, що попри приказку, що вечерю варто віддати ворогові, їсти все ж потрібно. Ані переїдання, ані відмова від харчування у цей період не врятують вашу фігуру від проблем. Ідеальним варіантом для вечірньої трапези  буде легка запіканка, морквяні котлети, відварена риба чи курочка або ж овочі та смузі. Калорійність цього харчування низька, проте сама їжа досить ситна й потребує мало часу для приготування.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:ДІЄТИЧНЕ МЕНЮ НА ЩОДЕНЬ.

Важливі нюанси

Під час трапез їжте повільно та не поспішаючи. Таким чином ви не з’їсте понад норму та наситите організм.  Пийте за 15 хвилин до їжі або ж 2 години опісля. Запивати харчі не можна, від цього страждатиме шлунок і ваша фігура.

Надавайте перевагу овочам і фруктам це клітковина. Вона очищає кишківник від шлаків і токсинів.

І не забувайте регулярно займатися спортом. Разом із правильним харчуванням активний спосіб життя допоможе вам завжди залишатися здоровим і постійно бути в бажаній фізичній формі.