Чому не можна пити воду з колодязя?
У рамках експерименту лікарі проекту «Я соромлюсь свого тіла» взяли проби води в різних джерелах села Гожули – у річці, колодязі, домашньому водопроводі і амбулаторії, після чого направили зразки в лабораторію.
Вода в річці. Сподіваємося, що нікому з жителів не прийде в голову пити воду з річки, тому що навіть за її кольором і запахом зрозуміло, що вона надзвичайно забруднена – продуктами життєдіяльності живих організмів і промислової діяльності людини. Більше того, лікарі не радили б використовувати цю воду навіть для прання.
Вода в колодязі. І тут вас засмутимо. Пити воду з криниці не можна! Особливо дітям. Адже вміст нітратів там перевищує норму майже у 6 разів! А попадання в організм нітратів загрожує розвитком ендокринних патологій, зниженням імунітету, захворюванням серцево-судинної системи, нервової системи, а також збільшує шанс утворення ракових пухлин. Також в цій воді була знайдена значна кількість фторидів. А фтор, як ви, напевно, знаєте, веде до розвитку флюорозу – ураження емалі.
Фільтр. Багато хто вважає, що, якщо відфільтрувати таку воду з допомогою побутового фільтра, проблема буде вирішена. Ми вас розчаруємо. На жаль, фільтрація такими пристосуваннями лише дещо зменшила кількість солей у воді, але не вплинула істотно на її склад. Нітратів там, як і раніше в рази більше, ніж в нормі. Проблема в тому, що в колодязну воду потрапляють намиви з удобрених полів і з місцевих туалетів. Коротше кажучи – пити цю воду, навіть відфільтрувавши її, лікарі не рекомендують. І це стосується не тільки Гожулів – за даними досліджень, у 70% колодязях в українських селах і містах кількість нітратів значно перевищує норму.
Водопровід. Як і очікувалося, показники наявності фторидів в ній просто зашкалюють. Вони перевищують норму більше ніж у 5 разів. Звичайно, це не може не відображатися на вашому здоров’ї. Також невтішні результати аналізу на нітрати – їхня кількість знаходиться на верхній межі норми.
Що ж потрібно і не можна їсти жителям населених пунктів з підвищеним вмістом фтору в воді?
КОРИСНО
Молоко, сир, молочні продукти. Містять кальцій, який є будівельним матеріалом для зубів.
Риба і морепродукти. Містить фосфор, який робить емаль більш міцною.
Моркву. Містить каротин, корисний для слизової оболонки рота і ясен. Зміцнює зубну емаль. У сирому вигляді є чудовим тренажером для зубів і ясен.
Яблука. Масажують ясна, очищають, видаляють зубний наліт.
Зелень. Петрушка, салат латук, цибуля, кріп, селера містять вітаміни групи В, Е, А, С, РР, калій, кальцій, магній, йод, натрій, фосфор, залізо, бета-каротин і фолієву кислоту. А петрушка і цибуля володіють природним антибактеріальною дією.
Мед – найкорисніші солодощі, містить вітаміни групи B і C, а також володіє антибактеріальними властивостями.
Чай чорний – володіє антибактеріальними властивостями. Проте здатний фарбувати зуби в темний колір, тому після чаювання потрібно жувати гумку або чистити зуби, і в жодному випадку не поєднувати з солодким.
ОБМЕЖИТИ
Солодощі. Бактерії, здатні розчинити мінерали зуба (стрептококи та лактобацили), в якості їжі вживають цукор (глюкозу, сахарозу, фруктозу, лактозу або харчові крохмалі). Відходи життєдіяльності, які бактерії виділяють після вживання в їжу цукру, і є тими самими кислотами (особливо молочна кислота), які викликають демінералізацію зуба (тобто утворенню карієсу)
Кава. Порушує кислотно-лужний баланс, сприяє утворенню нальоту.
Алкоголь. Порушує кислотно-лужний баланс, дратує тканину ясен.
Насіння соняшнику – при спробі очистити насіння зубами відбувається механічне пошкодження емалі зуба, а застряглі між зубами частки насіння сприяють розмноженню бактерій.