Віка Подлипенська: «Я подорослішала і відкрила в собі нові якості»
Віка Подлипенська стала однією з найяскравіших учасниць шоу «МастерШеф Діти 2». Дівчинка пройшла до суперфіналу проекту і приготувала кращий десерт, але поступилася переможниці Марині Литвиненко по закусці та основній страві. В ексклюзивному інтерв’ю Віка розповіла про найважчий конкурс, поділилася враженнями від поїздки до Барселони і відкрила свою маленьку таємницю, про яку не знали навіть її батьки…
Віка, як змінилося твоє життя після участі в шоу «МастерШеф Діти 2»?
Звичайно, в кращу сторону! Я вивчила багато рецептів і кулінарних технік. І мене тепер всюди впізнають.
Ти і до участі в проекті була зіркою в рідному селі. А як до тебе ставляться тепер – після того, як ти пройшла до суперфіналу «МастерШефа»?
Я якою була, такою і залишилася. Але уваги до мене стало більше. Зараз мені частіше дарують подарунки. Наприклад, в школі мені презентували різне кухонне приладдя.
У родині тепер ти – головна людина на кухні?
Так, я намагаюся допомагати з цим після навчання, але мені більше подобається створювати десерти.
Який твій улюблений?
Чесно кажучи, не знаю – я багато експериментую, але улюбленого десерту в мене немає. Нещодавно ось «Крокембуш» робила. Ну і тортики бісквітні я регулярно готую – з заварним кремом, з фруктами, з желе…
Тебе приваблює саме кондитерське мистецтво?
Я люблю готувати все – і м’ясо, і рибу. Але душа лежить до десертів. Правда, готувати десерти я люблю більше, ніж їсти… (Сміється)
У суперфіналі ти приготувала кращий десерт, але перемогу здобула Марина. Вважаєш, це справедливо?
Так, Марина сильна учасниця. Я виграла по десерту, а вона – по закусці і основній страві.
Як вийшло, що ви з Машею приготували однакові закуски?
Я сам в шоці! Це чиста випадковість… До суперфіналу в мене вже була придумана закуска з гребінців. Ми з Машею планами не ділилися. А буквально за день до суперфіналу вона сказала, що буде готувати гребінці. Але я вже давно вибрала цей інгредієнт, тому вирішила нічого не змінювати…
Чому? Гребінці – твій улюблений інгредієнт?
Ні, мені просто захотілося приготувати щось легке. У мене була ситна основна страва. Тому на закуску потрібно було подати щось легке, типу гребінців з кислинкою і апельсиновим гелем.
Марина сказала, що не вважає вас з Машею сильними суперниками. Що ти про це думаєш?
Особисто для мене суперник був тільки один – Марина. А ось Машу я конкурентом не вважала. Мені здається, вона почала сама трохи здаватися ближче до фіналу проекту.
Який конкурс «МастерШефа» виявився для тебе найважчим?
Хм… Коли ми були в кітелях, я боялася темної кімнати, тому що провалила її – пищала і кричала… Перед конкурсом, в якому дається можливість побороти свої кулінарні страхи, я готувалася саме до темної кімнати. Але побачивши конвеєр, я зрозуміла, що це мій справжній страх.
Ще складний момент був у фіналі після конкурсу з батьками. Ми з Давидом програли, після чого судді вирішили влаштувати для нас кулінарний батл. А це була вже година ночі! Я дуже втомилася від попереднього конкурсу – у мене боліли ноги, спина, голова… І тут замість бажаного відпочинку – важливе випробування, боротьба за останнє місце в суперфіналі. Було важко і фізично, і морально…
У кулінарному батлі ти вибила з шоу Давида – хлопчика, який до тебе залицявся…
(Сміється) Звичайно, шкода, що Давид вилетів з проекту за крок до суперфіналу, але з іншого боку – або він, або я. Мені довелося так багато працювати на кухні «МастерШефв», що я, звичайно, зраділа, коли вийшла до суперфіналу… Що стосується залицянь Давідушкі, то він за всіма дівчатами доглядав… Ми просто добре спілкувалися з ним і дружили.
А як же фото, де він тебе в щічку цілує?
Ой, то ми дивилися фільм і просто фотографувалися… Та й взагалі – Давид всіх цьомав!
Після суперфіналу ти побувала з Мариною і Давидом у Барселоні – поділися враженнями…
О, Барселона! Я навіть не знаю, як це словами описати… Я щаслива, що там побувала! Ніколи не могла подумати, що нас – маленьких дітей – запросять до ресторану, рекомендованого гідом «Мішлен». До нас вийшов шеф-кухар, потім – господар ресторану! Це було так приємно! Спасибі «МастерШефу» за цю подорож. Знаєте, коли ми були в Барселоні, всі дивувалися, що ми так багато знаємо… Круто!
А саме місто тобі сподобалося?
Так – в Іспанії все не так, як в Україні. Там добрий народ. У нас теж добрий народ, але там він ще добріший… Не знаю, як правильно пояснити… І клімат там м’якший!
Діма Горовенко водив вас по ресторанах – яка страва сподобалася найбільше?
Паелья, яку ми готували з шеф-кухарем. Я хотіла спробувати традиційний іспанський десерт чуррос, але в перший раз чуррос мені попався не дуже смачний. Другий раз пощастило більше. Загалом, я їла все, але паелья мене підкорила!
Як це – після таких яскравих вражень повернутися назад до школи?
Спочатку було складно. Я так плакала після суперфіналу… Додому приїхала – плакала… Я за всіма скучила. І за знімальною групою, і за майданчиком, і за суддями, і за учасниками… Але через тиждень я вже з головою поринула у шкільне навчання і потроху заспокоїлася.
З ким із учасників ти подружилася найбільше?
З Катею Журавльовою, хоч вона і вибула з проекту досить рано. Ми з нею продовжуємо спілкуватися. Ще я з Давидом добре спілкуюся, з Дашею Марфіною. Рідко зідзвонюємося з Мариною і Денисом. Нещодавно ось дзвонила Марині – вона мене ласкаво називала «Подлепупсіком», а я її – «Литвинятком».
«МастерШеф» надихнув тебе на вибір майбутньої професії?
Не знаю, що буде, коли виросту, але зараз я хочу розвиватися в кулінарії, в кондитерці. У мене є мрія, яку я ніколи і нікому не розповідала, навіть батькам. Я хочу відкрити маленьку і затишну кондитерську, невелике кафе з приємною атмосферою і смачними легкими десертами…
Який твій найголовніший урок, вивчений на проекті?
Завдяки «МастерШефу» я відкрила в собі нові якості. І подорослішала. У мене тепер є мета в житті. Я навчилася терпіти, чекати і стримувати свої емоції. До «МастерШефа» я вміла готувати, але порівняно мало, а тепер в моєму арсеналі величезна кількість страв!