Роздільне харчування не вимагає обмежування себе в улюблених продуктах, однак передбачає грамотний підхід до їх поєднання – залежно від складу і швидкості засвоєння. Це зменшує навантаження на шлунок і дозволяє організму налаштуватися на кожен поживний елемент. У чому користь і як правильно харчуватися роздільно, розказали дієтологи проекту «Зважені та щасливі»-9.
Головне правило системи роздільного харчування – не поєднувати під час прийому їжі вуглеводи з білками і кислими фруктами. Справа в тому, що кожній органічній речовині потрібне певне середовище для повноцінного засвоєння – кисле або лужне. Якщо вживати білки і вуглеводи разом, процес травлення сповільнюється, що тягне за собою низку не надто приємних наслідків. Як мінімум, проблеми із зайвою вагою та швидкістю метаболізму.
Більше на тему: «Зважені та щасливі»-8: дієтичне меню на кожен день
Так, навіть звичайне яблуко, з’їдене після апетитного стейка, істотно збільшить навантаження на підшлункову залозу і стане причиною порушення обмінних процесів. Кислий фрукт, що вживається натщесерце, перетравлюється протягом 15–20 хвилин. А ось якщо перекусити ним після м’ясної страви – це призведе до затримки їжі в шлунку, бродіння та значно погіршить засвоєння білка. У підсумку обидва продукти надійдуть до кишечника погано перетравленими, а їх поживна цінність значно знизиться. Уникнути всіх цих проблем дуже просто – спробуйте дотримуватися принципів роздільного харчування.
Основні принципи роздільного харчування
Система базується на двох правилах – вживати лише сумісні продукти під час одного прийому їжі та витримувати перерву між вживанням різних продуктів (2 години).
Не рекомендовано поєднувати в одному прийомі їжі:
- вуглеводи та кислі фрукти
- вуглеводи та білки
- два білкові продукти
- жири та білки
- кислі фрукти та білки
- продукти, що містять цукор та крохмаль
- кавун або диню й інші продукти
- молоко та інші продукти.
Більше на тему: Ефективні дієти: топ-5
Не надасть ніякої користі й вживання будь-якої рідини під час їжі: вода забирає частину шлункового соку, що несприятливо позначається на травленні. Однак є кілька нейтральних продуктів, які можна без шкоди поєднувати з будь-якими іншими. До них належать:
- жирний кисломолочний сир;
- твердий сир;
- вершкове масло;
- свіжі овочі та зелень;
- сухофрукти.
Якщо для вас переваги роздільного харчування очевидні, можете випробувати систему на собі. Головне, не забувати прислухатися до організму, а ще краще – попередньо проконсультуватися з лікарем.