Новорічний стіл важко уявити без страв із курки. М’ясо цієї птиці коштує недорого, але при цьому відкриває широкий простір для створення кулінарних шедеврів. Апетитні салати, рум’яні шашлички і соковиті котлети – лише кілька варіантів урізноманітнити святкове меню за допомогою курячого м’яса. Які страви з курки можна приготувати на Новий рік-2023, нам підказали учасники проєкту «МастерШеф».
Курка, запечена з яблуками та апельсинами
Складові:
- 2 яблука
- 2 апельсини
- 1 ціла курка
- 1 ст. червоного напівсолодкого вина
- 150 мл соняшникової олії
- 1 голівка часнику
- Сіль, перець
Спосіб приготування:
- Змастити курку олією і тертим часником. Посипати сіллю, перцем і улюбленими приправами. Залишити на 30 хв.
- Тим часом нарізати часточками яблука і апельсини.
- На дно форми для запікання викласти фрукти. Зверху покласти курку. За бажанням птицю також можна нафарширувати яблуками й апельсинами.
- Залити все вином, злегка накрити фольгою і відправити запікатися на 1,5 год при 180 °С. Потім фольгу прибрати, полити курку соусом, що утворився, і поставити на 15–20 хв під гриль.
Рулет з курячої грудки з сиром і шпинатом
Складові:
- 250 г курячої грудки
- 5 в’ялених томатів
- 1/2 пучка шпинату
- 100 г м’якого сиру
- 1 ч. л. рослинної олії
- Сіль, перець
Спосіб приготування:
- Шпинат обшпарити окропом і крупно нарізати. В’ялені томати порубати.
- Курячі грудки злегка відбити і приправити за смаком.
- Викласти сир, томати і шпинат на курячу грудку. Згорнути рулет і обмотати кулінарною ниткою. Обсмажувати на рослинній олії 3–5 хв до появи золотистої скоринки. Перекласти у форму для запікання і відправити в духовку на 10–15 хв при 180 °С.
Більше на тему: Що приготувати на сніданок з сиру
Салат «Цезар»
Складові:
- 300 г курячого філе
- 1 пучок листя салату
- 100 г сиру пармезан
- 3 зубчики часнику
- 3 скибочки багета
- 1 ст. л. гірчиці
- Оливкова олія
- Сіль, перець
Спосіб приготування:
- Курячі грудки нарізати шматочками і обсмажити в олії. Злегка остудити.
- Листя салату порвати. Часник крупно нарізати і викласти в сковороду з оливковою олією. Прибрати часник і обсмажити нарізані кубиками скибочки багета.
- Для заправки з’єднати гірчицю з 2 ст. л. оливкової олії. Змішати курку, листя салату і сухарики. Посолити, поперчити і заправити соусом. Посипати тертим сиром.
Бургер з курячою котлетою і беконом
Складові:
- Булочки для гамбургерів
- 200 г курячого фаршу
- 2 зубчики часнику
- 2 салатні листи
- 6 скибочок бекону
- 1 яйце
- 1 помідор
- 1 солоний огірок
- ½ цибулини
- 50 г сиру чеддер
- 3 ст. л. майонезу
- 3 ст. л. гострого соусу «Чилі»
- Рослинна олія
- Сіль, перець
Спосіб приготування:
- Часник дрібно порубати і додати до фаршу. Посолити, поперчити і змішати з яєчним жовтком. Сформувати котлети і обсмажити в олії до рум’яної скоринки. Окремо обсмажити бекон.
- Листя салату порвати. Цибулю нарізати кільцями. Помідори і огірки нарізати кружечками. Сир нарізати тонкими пластинами.
- З’єднати майонез із гострим соусом, добре перемішати і змастити булочки.
- Зібрати бургер. На нижні половинки булочок викласти цибулю, солоні огірки, сир, котлету, знову сир, скибочки бекону, помідори, салатне листя. Накрити верхніми половинками булочок.
Більше на тему: Як зробити бринзу в домашніх умовах: рецепт приготування
Курячі шашлички
Складові:
- 250 г курячого філе
- 1 ч. л. соєвого соусу
- 1 ст. л. лимонного соку
- 1 ч. л. меду
- 1 зубчик часнику
- Соняшникова олія
- Сіль, перець
Спосіб приготування:
- Для маринаду змішати соєвий соус, сік лимона і мед. Додати подрібнений часник.
- Куряче філе нарізати кубиками і полити маринадом. Накрити харчовою плівкою і поставити в холодильник на 30 хв.
- По закінченню часу нанизати куряче м’ясо на дерев’яні шпажки. Обсмажити на соняшниковій олії з усіх боків і покласти в духовку ще на 15 хв при 170 °С. Подавати з пітою і лимоном.
Курка з грибами у вершковому соусі
Складові:
- 300 г курячого філе
- 200 г печериць
- 1 цибулина
- 200 мл жирних вершків
- 20 г вершкового масла
- Рослинна олія
- Сіль, перець
Спосіб приготування:
- Куряче філе і гриби нарізати шматочками.
- Цибулю дрібно порубати і обсмажити. Викласти зі сковороди і на сильному вогні обсмажити курку до напівготовності. Додати гриби і обсмажувати все разом ще 3 хв.
- Влити підігріті вершки і, помішуючи, тушкувати 3–4 хв. Вимкнути вогонь, додати вершкове масло, накрити кришкою і дати настоятися 5–7 хв.
Більше на тему: Брусничний десерт: рецепт від Тетяни Висоцької
Курячий пиріг
Складові:
- 400 г вареного курячого філе
- 50 г борошна
- 150 мл молока
- 2 яйця
- 50 г твердого сиру
- ½ ч. л. розпушувача
- Сіль, перець
Спосіб приготування:
- Куряче філе дрібно нарізати.
- Яйця збити з молоком і посолити. Додати борошно, розпушувач, перець і приправи за смаком.
- Частину тіста викласти на дно форми, додати курку з тертим сиром і накрити другою частиною. Випікати близько 40 хв при 200 °С.
Більше на тему: Рецепт вина із винограду в домашніх умовах