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
PHNjcmlwdCBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1pZD0iMTI0OSINCmRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWZvcm1hdD0iZnVsbHNjcmVlbiIgZGF0YS1vdXRzdHJlYW0tc2l0ZV9pZD0iU1RCX0Z1bGxzY3JlZW4iIGRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWNvbnRlbnRfaWQ9InN0Yi51YSIgc3JjPSIvL3BsYXllci5hZHRlbGxpZ2VudC5jb20vb3V0c3RyZWFtLXVuaXQvMi4xMS9vdXRzdHJlYW0tdW5pdC5taW4uanMiPjwvc2NyaXB0Pg==

Що потрібно їсти на сніданок: список продуктів

Телеканал СТБ

Які продукти потрібно їсти на сніданок? Дізнайтеся в нашому матеріалі, які сніданки будуть ситними та здоровими. А також ми розповімо про правила ранкового прийому їжі, щоб він приносив якомога більше користі для організму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що повинно бути в щоденному раціоні чоловіка

Правила правильного сніданку:

  • Спочатку зарядка, потім — їжа.
  • Аби пробудити організм, необхідно випити склянку чистої води. Для смаку можна додати кілька крапель соку лимона.
  • Прийом їжі необхідно здійснити протягом години після підйому. Це потрібно для вироблення глікогену в печінці.
  • Сніданок не має бути надто поживним, оскільки переїдання провокує сонливість.
  • Потрібно знати, що вуглеводний сніданок рекомендовано для людей, чия професія вимагає розумової праці, а білковий — фізичної.

Вуглеводний сніданок

Вуглеводи необхідні для результативної роботи мозку. Пам’ятайте, що існують прості вуглеводи й складні. Прості — це білий хліб, кукурудзяні пластівці, печиво і т. д. Такі продукти містять багато цукру, що викликає хибне відчуття голоду, й людина переїдає. Складні вуглеводи довго засвоюються в організмі, тому дають енергію на весь ранок. Кілька варіантів складновуглеводних сніданків до вашої уваги.

iStock-509858326

Каша

Крупи містять багато вітамінів, а також клітковину. Обирайте вівсянку, пшоно або гречку. Їх можна приготувати на воді або на нежирному молоці. Експериментуйте, додавайте сухофрукти, горіхи та мед. Але слід пам’ятати, манка та білий рис належать до простих вуглеводів.

iStock-626205380

Мюслі

Суміш із цільнозернових злаків та сушених фруктів є корисним сніданком. Але не варто ласувати мюслями з магазину, оскільки в їхній склад входить багато цукру. Щоб приготувати домашні мюслі, необхідно змішати вівсяні пластівці, цільнозернові злаки та сухофрукти, потім залити молоком або йогуртом.

iStock-636592142

Бутерброди

Багато хто боїться їсти бутерброди, оскільки хліб є небезпечним для фігури продуктом. Але вибравши хліб із цільного зерна, можна не турбуватися про зайві кілограми. Такий сніданок підходить для людей, у яких зранку багато вільного часу. А щоб сніданок був абсолютно корисним, можна зробити бутерброд зі шматочками курячої грудки або замість масла використати сир із зеленню.

iStock-836083746

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що має буди в щоденному раціоні кожної жінки

Білковий сніданок

Білок є не тільки важливим джерелом корисних речовин, але й допомагає прискорити метаболізм в організмі. Тому люди, які хочуть схуднути, снідають саме білковими продуктами. До того ж, така їжа постачає мозок величезною кількістю вітамінів, що допомагає прискорити його роботу.

iStock-534943619

Яйця

За кількістю корисних речовин, яйця — це продукт спортсменів. В одному яйці міститься 13 гр білку! Цього достатньо, щоб наситити організм вітамінами й мінералами на весь ранок. Можна зробити омлет, додавши свіжих овочів та зелені, або зварити, що більше підходить для людей із зайвою вагою.

iStock-645005782

Йогурт

Цей молочний продукт є найкориснішим для ранкового прийому їжі, оскільки містить бактерії, які нормалізують роботу кишечника. Бажано вибирати йогурти без цукру та хімічних добавок. Також їх легко приготувати в домашніх умовах у спеціальній йогуртниці або в термосі.

Все, що вам знадобиться:

  • молоко — 1 л;
  • натуральний йогурт — 200 г.

Молоко довести до кипіння. Термос обмити окропом, потім накрити кришкою. 100 мл молока кімнатної температури з’єднати з йогуртом і розмішати до однорідної консистенції. Отриману суміш розмішати із залишками молока. Перелити в термос, закрити кришкою та залишити на 6—8 годин.

iStock-453601381

Домашній сир

Купуючи цей продукт для сніданку, слід вибирати жирність не нижче 5—9%. Це потрібно для того, щоб наситити шлунок та збагатити кальцієм організм. Сир можна змішувати з чим завгодно: ягоди, фрукти, горіхи. А для любителів солоного чудовим варіантом буде суміш сиру зі сметаною, зеленню, сіллю та спеціями за смаком.

iStock-479876576

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що повинно бути в раціоні дитини

Читайте більше цікавих новин у Viber та Telegram СТБ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: