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
PHNjcmlwdCBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1pZD0iMTI0OSINCmRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWZvcm1hdD0iZnVsbHNjcmVlbiIgZGF0YS1vdXRzdHJlYW0tc2l0ZV9pZD0iU1RCX0Z1bGxzY3JlZW4iIGRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWNvbnRlbnRfaWQ9InN0Yi51YSIgc3JjPSIvL3BsYXllci52ZXJ0YW1lZGlhLmNvbS9vdXRzdHJlYW0tdW5pdC8yLjAxL291dHN0cmVhbS11bml0Lm1pbi5qcyI+PC9zY3JpcHQ+

Рецепт вина із винограду в домашніх умовах

Телеканал СТБ

Зі стиглих ягід винограду можна приготувати не лише смачний сік, а ще й ароматне вино! Зробити це не так вже й складно, як може здатися на перший погляд. Можливо, цей напій не буде нагадувати дороге вино з прилавка, але точно зігріє вас у будь-яку пору року і стане чудовим доповненням до святкового столу.

vino-iz-vinograda-v-domashnih-usloviyah-retsept-i-tehnologiya-prigotovleniya-foto

Перед тим, як почати процес приготування, потрібно знайти ємності для майбутнього вина. Вони мають бути чистими і сухими, щоб сік винограду не зіпсувався. Залийте в них кип’ячену воду, потім насухо протріть.

Інгредієнти:

  • ягоди синього винограду – 10 кг (приблизно з двох відер винограду вийде 10 літрів вина);
  • розсипчастий цукор (на літр вина – 100–200 г);
  • вода – 100 мл (нею можна розбавити дуже концентрований сік винограду).

f_20504287

Спосіб приготування

Етап 1

Зберіть стиглі грона винограду і відокремте ягоди від гребенів. Ні в якому разі не промивайте їх, інакше не відбудеться бродіння!

Етап 2

Передавіть ягоди винограду в емальованій посудині або відрі. Робити це краще руками чи дерев’яною лопаткою, щоб не пошкодити кісточки.

Етап 3

Залиште посудину з передавленим виноградом, накривши чистою тканиною, на 5 днів при температурі 18–27 градусів. Кожен день мезгу (передавлений виноград) необхідно перемішувати дерев’яною лопаткою. За цей час виноградний сік посвітлішає, а також з’явиться кислуватий запах і шипіння.

Етап 4

Зберіть верхній шар зі шкірки в окрему посудину, відіжміть руками або пресом. Злитий і відфільтрований сік пропустіть через марлю, переливаючи кілька разів з однієї ємності в другу. Цей процес наситить виноградний сік киснем.

Читайте також: Абрикосовий лимонад від Алли Ковальчук

Етап 5

Відфільтрований сік розподіліть у ємності для бродіння (в одній посудині має бути не більше 70% соку). Додаємо цукор. Приблизно 2% цукру дасть 1% спирту у готовому вині. Цукор треба додавати поступово.

На шийці банки закріплюємо промиту медичну рукавичку, проколовши голкою в пальцях кілька дірочок. Обв’яжіть гумовою резинкою по колу. Таким чином вино зможе «дихати».

Коли консистенція стане кислуватою, додайте 50 грам цукру на кожен літр соку. Повторіть процедуру 3–4 рази у перші 20 днів бродіння.

Протягом всього часу бродіння потрібно стежити за рукавичкою. Спочатку вона надується, а коли вино настоїться – здується.

Етап 6

Тихе бродіння. Під час цього етапу, який триває від 40 до 380 днів, формується кінцевий смак вина. Наповніть пляшки до самого верху і поставте їх у темне місце при температурі від + 10 градусів. Раз на тиждень виноградний сік потрібно проціджувати, щоб не з’явився осад. Через декілька місяців напій повністю приготується. На смак він має бути в міру міцним і солодким.

Вкінці ви отримаєте близько 6 літрів напівсухого домашнього вина. Цим напоєм ви зможете здивувати рідних та друзів. Смачного!

Читайте також: ТОП-5 страв для пікніка