Іван Міланович розповів про навчання в кулінарній школі Le Cordon Bleu
Переможець проєкту «МастерШеф»-8 Іван Міланович наразі перебуває у Франції. Там він навчається в кулінарній школі Le Cordon Bleu. Це частина виграшу, який отримав Іван після перемоги в проєкті. Як влаштоване життя в одній із головних кулінарних шкіл світу – Le Cordon Bleu? Читайте подробиці в нашому матеріалі.
Більше на тему: Салати: топ-10 рецептів на літо від учасників «МастерШеф»
Як проходить навчання у кулінарній школі Le Cordon Bleu
Вхід у школу виключно через електронну перепустку та відбитки пальців. Тож провести знайомих, які хочуть заощадити на майстер-класі, не вдасться.
На початку кулінарного курсу кожен студент отримує стартовий набір девайсів. Це велика сумка, яка включає 46 найменувань високоякісного приладдя для роботи на кухні. Після закінчення навчання всі інструменти випускники забирають собі.
3. Дрес-код: виключно форма Le Cordon Bleu! І вона повинна бути завжди чистою! За невідповідний зовнішній вигляд викладачі школи можуть знімати бали на практичних заняттях. Тому форму на час навчання видають у трьох екземплярах, щоб її можна було прати після практики.
4. За студентами закріплюється особиста шафка в роздягальні, де можна залишати все приладдя.
5. Увесь навчальний матеріал роздається в робочих книгах французькою та англійською мовами. А всі теоретичні сесії проводяться французько з англійським перекладом (в аудиторії завжди працює і шеф, і перекладач). Із цього року є ще й програми з китайським перекладом.
Більше на тему: Що приготувати на сніданок: топ-5 корисних сендвічів від учасників «МастерШеф. Професіонали»
6. Графік навчання для екстернів дуже жорсткий: 10–11 годин на день із одним вихідним на тиждень. Теоретичні класи завжди чергуються з практичними. В середньому 6–7 пар на день.
7. У школі є бібліотека, магазин із професійним кухонним інвентарем, два поверхи з кімнатами для теоретичних семінарів та два з кухнями для практичної роботи. Один зал обладнаний під винну кімнату, де проходять заняття для майбутніх сомельє та пару кімнат для пекарів. Велика кімната відпочинку для студентів і кафе, де можна пообідати. Два нульові поверхи займає кухня, де зберігаються та готуються всі продукти для практичних робіт.
8. Пропуски занять і запізнення в аудиторію хоча б на пару хвилин можуть мати серйозні наслідки – зниження балів на практичних заняттях. У кожного студента є щоденник, де фіксуються всі досягнення та промахи.
9. У групі з 30 осіб на практичних класах студентів ділять на дві підгрупи. Всього в потоці близько 80–90 студентів.
Терміни навчання, диплом і ціни в Le Cordon Blue
- Навчання може проходити від одного дня до 18 місяців.
- Є багато кількаденних майстер-класів, які дають сертифікат про його проходження і коштують від 150 євро: соуси, круасани, хліб, террин і т. д.
- Є більш просунуті короткострокові курси, наприклад, інноваційні методи готування, на який я збираюся потрапити. Він триває 2 тижні і коштує 1800 євро.
- Двомісячний курс пекарів обійдеться у 6000 євро. Приблизно стільки ж за часом навчання і вартості виходить курс сомельє.
- Навчання ж за основними напрямками (кулінарне мистецтво та кондитерське мистецтво) ділиться на 3 ступені. Щоб було простіше розуміти, це як бакалавр, спеціаліст та магістр, у класичній вищій освіті.
- Кожна із ступенів може бути інтенсивною (як у мене, 5 тижнів курс, але з жорстким графіком), або класичною (більш розмірений трьохмісячний курс, з лояльним графіком). Кожна ступінь коштує близько 11000–12000 євро.
- Після завершення кожного зі ступенів, проходить обов’язковий багатоступінчастий іспит, для отримання диплома та кваліфікації.
- Є Grand Diplome: це 3 ступені кулінарного мистецтва і 3 ступеня кондитерського мистецтва в одному дипломі. Найдовший, найдорожчий і найпрестижніший курс.
- Після проходження кожного з курсів школа пропонує стажування, відповідно до отриманою спеціальністю.