Рецепти Гордона Рамзі: топ-3
«МастерШеф» підготував для вас добірку смачних рецептів від одного з найвідоміших шеф-кухарів світу — Гордона Рамзі. Кулінарній майстерності він навчався у найкращих кухарів Франції. У 1993 році Гордон відкрив свій перший ресторан і вже через три роки отримав 3 зірки Мішлен. Покрокові рецепти від короля кухні читайте в нашому матеріалі.

Рибний пиріг з цибулею і креветками
Інгредієнти:
- цибулина – 1 шт
- вершки 33% – 250 мл
- молоко – 250 мл
- філе білої риби – 400 г
- копчена пікша – 400 г
- вершкове масло – 30 г
- гвоздика – 3–4 суцвіття
- цибуля-порей – 2 стебла
- борошно – 30 г
- креветки – 300 г
- морська сіль, чорний перець, петрушка, лавровий лист
- картопля – 750 г
- вершкове масло, нарізане кубиками – 75 г
- гаряче молоко – 50 мл
- жовтки – 2
- натертий сир чеддер 75–100 г
Приготування:
- Гвоздику встромити в цибулину, покласти її в каструлю, додати лавровий лист, залити молоком та вершками. Довести до слабкого кипіння.
- Обидва види риби опустити в молоко і варити 3–4 хвилини, не страшно, якщо залишиться вогкою.
- У каструлі розтопити вершкове масло, всипати цибулю-порей і тушкувати близько 5 хвилин, поки цибуля не стане м’якою. Додати борошно і помішувати ще кілька хвилин.
- Потроху влити молоко і тушкувати на слабкому вогні ще хвилин 10, періодично помішуючи, поки консистенція не буде нагадувати соус. Приправити сіллю, перцем, посипати петрушкою.
- Картоплю нарізати кубиками, залити підсоленою водою і поставити на вогонь. Після кипіння зменшити вогонь до середнього і варити ще хвилин 10–15 до м’якості картоплі. Потім злити воду і зробити пюре з картоплі.
- Додати вершкове масло, молоко і дати трохи охолонути. Після цього додаємо жовтки.
- Порізати рибу на невеликі шматочки, змішати з креветками і цибулевим соусом.
- Перекладаємо в жаротривку форму і зверху рівним шаром викладаємо пюре. Щедро посипаємо тертим сиром.
- Випікати в попередньо розігрітій до 200 градусів духовці 25–30 хвилин, поки верх пирога не стане темно-золотистим.
- Подавати із зеленим горошком або стручковою квасолею.

Більше на тему: Фруктовий смузі-боул від Євгена Кірсанова
Апельсини в карамелі з хересним кремом
Інгредієнти:
- апельсини – 6 шт.
- тростинний цукор – 80 г
- апельсиновий сік – 100 г
- тонко зрізана шкірка 3 апельсинів
- вода – 250 мл
- дрібний цукор – 150 г
- жирні вершки – 50 мл
- просіяна цукрова пудра – 2 ст. л
- херес – 1–2 ст. л
- кілька гілочок м’яти
Приготування:
- Цедру нарізати тонкою соломкою.
- Налити воду в маленьку каструльку з товстим дном, додати цукор, поставити на середній вогонь і постійно помішувати.
- Додати цедру, накрити кришкою і готувати на слабкому вогні 40–50 хвилин.
- У апельсинів, враховуючи ті, з яких знімали цедру, відрізати верхівку і низ, нарізати кружечками по 1 см і розкласти на тарілці нахлистом. Поставити в холодильник.
- Коричневий цукор всипаємо в сковороду з антипригарним покриттям і ставимо на великий вогонь.
- Коли цукор перетвориться на карамель, обережно влити холодний апельсиновий сік. Не забувайте постійно помішувати, поки соус не стане однорідним. Знімаємо з вогню.
- Готуємо крем. Вершки збити з цукровою пудрою до загустіння, додати херес. Продовжуємо збивати.
- Отриманий крем накриваємо і ставимо в холодильник.
- Перед подачею поливаємо охолоджені скибочки апельсинів карамельним соусом, викладаємо крем, посипаємо цукатами і прикрашаємо гілочкою м’яти.

Більше на тему: Фотодобірка: наряди Тетяни Литвинової
Каталонський крем
Інгредієнти:
- жовтки – 4 шт.
- дрібний цукор – 70 г
- кукурудзяний крохмаль – 2 ст. л.
- молоко – 250 мл
- жирні вершки – 250 мл
- коричневий цукор
- цедра одного лимона і одного апельсина
- кориця – 1 паличка
Приготування:
- У великій мисці збити жовтки з цукром в піну, додати цедру і, продовжуючи збивати, влити вершки та молоко.
- Обережно перелити в каструлю з товстим дном, додати паличку кориці та поставити на невеликий вогонь. Постійно помішувати дерев’яною ложкою, поки крем не загусне. Важливо не перегріти крем, інакше він може згорнутися.
- Зняти крем з вогню, процідити його через дрібне сито, розлити у форми, остудити і поставити в холодильник.
- Перед подачею посипати крем коричневим цукром, поставити в розпечену духовку на режим гриль і дати скоринці потемнішати і затвердіти, при цьому не перегріваючи крем.

