Французькі шефи очолили команди юних кулінарів
На проект «МастерШеф Діти» прийшли два знаних французьких шеф-кухаря – Стефан Вайттінадан і Франк Баї. Дітям належало приготувати під їх керівництвом страви для 16 кращих шеф-кухарів України, але ось біда: і Стефан, і Франк розмовляють тільки французькою мовою…
Франк Баї– шеф-кухар, який пропрацював більше 20 років в кращих ресторанах Європи. Він готував для Формули-1 та став першим, хто отримав зірку Michelin для ресторану на колесах за обслуговування цього престижного чемпіонату з перегонів. А Стефан Вайттінадан – корінний парижанин, який встиг попрацювати за свою 30-річну кар’єру в 10 європейських ресторанах, нагородженних зірками Michelin.
Червона команда (Катя Ильяшик, Влада Христенко, Антон Булдаков–Алюшин, Саша Козир, Вова Морозюк, Микита Летинский і Ніколь Ронкі) готували під керівництвом Франка Баї. Для конкурсу шеф–кухар вибрав такі страви: креветки з крем–супом, лимонний тарт з меренгою і курячий сюпрем.
“Були проблеми з комунікацією, – сказав Франк Баї. – Виявилося, складно пояснити рецептуру тарта. Я переживав за цей десерт, тому що помилка в одному грамі інгредієнта і тісто може не вийти. А ще діти весь час хотіли щось важке покласти на тарт під час запікання, щоб він не піднявся, але я був проти, бо тисячу разів готував цей десерт – досить проколоти тісто виделкою, і воно не підніметься”.
Через мовний бар’єр в команді Франка Баї тісто було замішано дітьми неправильно – і в підсумку воно пригоріло.
Синя команда (Данила Ківа, Софія Дєдкова, Катя Дашевська, Катя Сливінська, Віка Суліма, Настя Ворона, Ваня Тамашев, Олександр Дияманштейн) готували під керівництвом Стефана Вайттинадана.
«Я ніяк не міг пояснити, що для десерту необхідні яблука, – каже Стефан. – Потім я довго думав, як сказати, що на десерт буде лимонний тарт. У підсумку я взяв ініціативу на себе. Діти виявилися дуже кмітливими – вони додумалися до того, до чого не міг додуматися я. Вони завели мене в комору і показували інгредієнти, питаючи: те чи ні?».
Найважче дітям було зрозуміти, що хотів Стефан, коли просив їх принести “фуршет” – виявилося, йому була потрібна звичайна виделка.
Робота на кухні закінчилася, настав час дітям вжитися у ролі офіціантів…
16–ти кращим шеф–кухарям України більше сподобалися страви синьої команди, приготовані під керівництвом Стефана Вайттинадана.