Пробіотики: варто приймати чи ні
Пробіотики – це мікроби, які допомагають організму людини правильно працювати. Найпоширеніші пробіотики – лактобактерії та біфідобактерії. Вважається, що пробіотики борються зі шкідливими бактеріями, пригнічують їх ріст і зупиняють вироблення небезпечних речовин, які призводять до хвороб. Чи так це, розповіла ведуча проекту «Зважені та щасливі»-8 Мирослава Ульяніна.
Чи потрібно включати пробіотики в раціон?
Здоровим людям немає сенсу включати пробіотики в раціон, тому що вони не мають відповідного ефекту – про це заявляють останні дослідження в США. До того ж досі навіть науковцям незрозуміло, які пробіотики корисні, а які ні, в якій кількості їх потрібно приймати і хто отримує від них найбільше користі.
Проте! Є дослідження, які підтверджують, що пробіотики корисні для певної групи людей. Пробіотики можуть використовуватися для профілактики і зупинення діареї, що виникла через прийом антибіотиків. Доведено, що прийом високих доз пробіотиків допомагає попередити діарею у дітей.
Більше на тему: Як правильно готувати смузі, розповіла Мирослава Ульяніна
Також пробіотики знижують ризик некротизуючого ентероколіту. Це захворювання найчастіше трапляється у недоношених дітей і супроводжується запаленням і пошкодженням тканин кишечника.
Відчутний ефект пробіотиків і для людей із синдромом подразненого (чутливого) кишечника. Національний інститут охорони здоров’я та якості медичної допомоги Великої Британії рекомендує курс тривалістю мінімум 4 тижні.
Більше на тему: Біла кіноа з манго і куркумою: рецепт від Мирослави Ульяніної
У деяких дослідженнях було встановлено, що прийом лактобактерій може допомогти зменшити шлункові судоми, метеоризм і діарею при непереносимості лактози.
Де містяться пробіотики?
Деякі пробіотичні штами можна знайти в складі кисломолочних продуктів зі спеціальною позначкою. Але не можна бути впевненим, що продукт містить саме ті бактерії, що вказані на упаковці, і в достатній кількості, щоб мати ефект. У симпатичній баночці йогурту може зовсім не бути зазначених бактерій або їх буде занадто мало. Через індустріалізацію і стандартизацію виробничих процесів бактерії гинуть у процесі обробки: наприклад, молоко нагрівають після доїння, щоб убити хвороботворні мікроорганізми. Але тим самим вбивають і потенційні йогуртові мікроби.
Також пробіотики є у вигляді порошку або таблеток. Головне – пам’ятати, що вживання будь-якої дієтичної добавки не повинно замінювати здорового способу життя та збалансованого харчування.
Дякуємо!
Тепер редактори знають.