Страви з птиці цілком можуть стати коронними на святковому столі. Особливо якщо це ніжне і соковите м’ясо індички. Ароматне від пряних трав, покрите солодкуватою лимонною глазур’ю, з теплим запеченим гарбузом і пікантними в’яленими томатами воно розкриє свої смакові якості по-новому. Що приготувати з індички на Новий рік, розповів учасник «МастерШеф»-9 Руслан Лучков.
Більше на тему: Салат олів’є до Нового року 2022: класичний рецепт
Грудинка індички з ананасами і грибами
Інгредієнти:
- Філе індички — 500 г
- Консервований або свіжий ананас — 250 г
- Твердий сир — 100 г
- Печериці — 75 г
- Цибулина — 1 шт.
- Рослинна олія — 1 ст. л.
- Сіль
- Перець
- Спеції
Приготування:
- Грудинку індички нарізати порційними шматочками 3–4 см завтовшки. Кожен добре відбити кухонним молотком, посолити, поперчити і натерти спеціями за смаком.
- Печериці нарізати тонкими пластинами. Цибулю почистити і нарізати кільцями. Сир натерти на середній тертці. Ананаси нарізати кільцями.
- Шматочки філе перекласти на змащене олією деко або пергаментний папір. Зверху на м’ясо викласти гриби, потім цибулю і кружечки ананаса. Рясно посипати все тертим сиром і відправити запікатися на 25 хв. при 180 °С.
Більше на тему: Що приготувати зі свинини на Новий рік: топ-5 страв
Теплий салат із запеченим гарбузом
Інгредієнти:
- М’якоть гарбуза — 400 г
- Зубчик часнику — 2 зубчики
- Філе індички — 1 шт.
- Волоські горіхи — 50 г
- Оливкова олія — 5 ст. л.
- Листя шпинату — 1 пучок
- Лимонний сік — 1 ст. л.
- Сіль
- Перець
- Спеції
Приготування:
- Гарбуз нарізати великими кубиками і за бажанням натерти приправами. Загорнути у фольгу і відправити в духовку запікатися на 10 хв. при 180 °С.
- Часник пропустити через прес. Волоські горіхи порубати.
- Філе індички нарізати шматочками і натерти подрібненим часником. Посолити, поперчити і обсмажити на 2 ст. л. оливкової олії до золотистого кольору.
- У салатнику змішати гарбуз, філе, волоські горіхи і листя шпинату. Для соусу з’єднати решту олії з лимонним соком і злегка збити виделкою. Заправити салат.
Більше на тему: Торт на Новий рік 2022: класичні та оригінальні рецепти
Рулет з в’яленими томатами і сиром
Інгредієнти:
- Філе індички — 1 шт.
- В’ялені томати — 60 г
- Сир — 100 г
- Базилік
- Сіль
- Перець
Приготування:
- Грудинку індички розрізати «книжкою» і відбити в тонкий пласт.
- Сир натерти на крупній тертці. Листя базиліка порубати. Викласти разом із в’яленими томатами на відбите м’ясо і згорнути рулетом. Обв’язати кулінарною ниткою.
- Рулет викласти на деко, вистелене пергаментом, і запікати 40 хв. при 180 °С. Перед подачею зняти кулінарну нитку і нарізати.
Більше на тему: Бутерброди на Новий рік: топ-5 оригінальних рецептів
Пряна буженина з індички
Інгредієнти:
- Філе індички — 1 кг
- Мелена паприка — 1 ч. л.
- Мускатний горіх — ½ ч. л.
- Зіра — 1 ч. л.
- Мед — 1 ч. л.
- Оливкова олія — 1 ст. л.
- Сіль
Приготування:
- У 500 мл води розчинити 3 ч. л. солі. Залити отриманим розсолом підготовлене м’ясо індички. Поставити в холод мінімум на 3 год.
- Зіру розтерти в ступці, змішати з паприкою і мускатним горіхом. Мед з’єднати з оливковою олією.
- За 1 год. до запікання м’ясо дістати з холодильника. Рясно натерти спеціями і змастити медово-олійною сумішшю. Перекласти у форму і відправити запікатися на 25 хв. при 200 °С. Потім духовку вимкнути і залишити індичку ще на 2 год. Після цього м’ясо дістати, остудити і загорнути у фольгу. Зберігати в холодильнику.
Більше на тему: Що приготувати з курки на Новий рік
Індичка в лимонній глазурі
Інгредієнти:
- Індичка — 4,5–5 кг
- Лимон — 3 шт.
- Сухе біле вино — 75 мл
- Палений цукор — 75 г
- Рубані свіжі трави (шавлія, материнка, чебрець) — по 1 ст. л.
- Оливкова олія — 3 ст. л.
- Сіль
- Перець
Приготування:
- Індичку зачистити і видалити нутрощі. Злегка відокремити шкіру і натерти травами.
- З лимонів зняти цедру і віджати 4 ст. л. соку. Потім м’якоть розрізати на половинки і помістити всередину птиці.
- Для лимонної глазурі з’єднати цукор, сік лимона і вино. Добре перемішати і прибрати в холодильник.
- Перекласти індичку у форму для запікання і скропити оливковою олією. Відправити в духовку на 3,5 год. при 150 °С. За півгодини до кінця запікання кілька разів полити лимонною глазур’ю.
Смачного!