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
PHNjcmlwdCBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1pZD0iMTI0OSINCmRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWZvcm1hdD0iZnVsbHNjcmVlbiIgZGF0YS1vdXRzdHJlYW0tc2l0ZV9pZD0iU1RCX0Z1bGxzY3JlZW4iIGRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWNvbnRlbnRfaWQ9InN0Yi51YSIgc3JjPSIvL3BsYXllci5hZHRlbGxpZ2VudC5jb20vb3V0c3RyZWFtLXVuaXQvMi4xMS9vdXRzdHJlYW0tdW5pdC5taW4uanMiPjwvc2NyaXB0Pg==

Ліза Глинська розповіла про корисні властивості гарбуза

Телеканал СТБ

Гарбуз вже більше 5 тисяч років відомий своїми корисними властивостями, які сприяють лікуванню багатьох захворювань та зміцненню організму. Ліза Глинська, переможець «МастерШеф» 2 сезон, поділилася, що міститься в гарбузі і який вплив він чинить на наше здоров’я.

Більше на тему: Гарбузово-апельсиновий пудинг від Тетяни Литвинової

Відомо, що гарбуз використовується для профілактики серцево-судинних захворювань, анемії та ожиріння. Вона заспокоює нервову систему, покращує процеси обміну речовин, нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту і регулює водно-сольовий баланс. А ще не так давно вчені виявили у гарбузі таку речовину, яка здатна знизити зростання туберкульозної палички.

Корисні речовини в гарбузі

Цей овоч містить величезну кількість вітамінів, макро- і мікроелементів, які дуже добре засвоюються організмом. Дивно, але в гарбузі бета-каротину набагато більше, ніж у моркві. Також гарбуз містить залізо, цинк, кобальт і мідь, тому він показаний при зниженому гемоглобіні та інших проблемах з кров’ю. Ще він багатий кальцієм, пектином, цукром, вітамінами С, D, PP і групи В. До речі, вітамін Е, який теж є в гарбузі, уповільнює процеси старіння.

Сирий гарбуз

Вживання цього овоча в сирому вигляді здатне поліпшити роботу жовчного міхура і зняти запалення кишківника. Гарбуз також можна використовувати при опіках або запаленнях шкіри, прикладаючи подрібнену гарбузову м’якоть до ураженої ділянки. Якщо ж у вас гнійні рани, то спробуйте промити їх відваром з гарбузових квіточок – так вони швидше затягнуться.

Більше на тему: Страви з гарбуза: топ-10 смачних рецептів

Гарбузовий сік

Гарбузовий сік необхідно вживати при підвищеній кислотності шлунку, запорі, геморої та нервовому збудженні. Також він зміцнює зубну емаль і запобігає появі карієсу. Для профілактики вірусних та бактеріальних інфекцій випивайте щоранку склянку гарбузового соку – так ви зміцните імунітет.

Гарбузове насіння

Насіння з гарбуза використовують при захворюваннях печінки, як косметичний та протигельмінтний засіб. Також воно покращуює роботу статевої системи і рятує від нудоти.

Гарбузова олія

Вона добре впливає на шкіру, нігті і волосся, на стан хрящів і кісткової тканини. Гарбузова олія ще має бактерицидні властивості і сприяє загоєнню ран.

Гарбузова каша

Каша з додаванням гарбуза показана при захворюваннях серця, гіпертонії, анемії, набряках та атеросклерозі. Крім того вона рятує від кашлю і застосовується при лікуванні захворювань легенів.

Як ми бачимо, гарбуз – неймовірно корисний овоч, який здатний відмінно підтримати здоров’я організму. Але пам’ятайте, що гарбуз може нанести шкоду при гастриті зі зниженою кислотністю, виразці шлунка і 12-палої кишки, при цукровому діабеті. Дуже важливо правильно зберігати гарбуз – при температурі 2-15 ° C і не залишати його під прямими сонячними променями.

Більше на тему: Сочники: рецепт від Єлизавети Глинської

Читайте більше цікавих новин у Viber та Telegram СТБ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: