X

«Страва честі»: Юрій Ковриженко назвав топ-5 улюблених рецептів

Юрій Ковриженко — шеф-кухар зі світовим ім’ям. Ведучий проекту «Страва честі» завоював авторитет в кулінарному світі — дивуючи формою і підкоряючи смаком. Людина, яка з легкістю може приготувати 40 страв з лука. Своїми топ-5 улюблених рецептів шеф-кухар поділився з сайтом STB.UA. Читайте далі.

Більше по темі: Юрій Ковриженко назвав топ-5 улюблених кулінарних книг

Сациві з курятини

Інгредієнти:

  • Курка — 1 шт.
  • Волоські горіхи 500 г.
  • Часник 20 м
  • Цибуля ріпчаста 100 г.
  • Шафран, уцхо сунелі і сушена кінза за смаком
  • Мелений червоний перець і сіль за смаком

Спосіб приготування:

  1. Курку очистіть, вимийте і відваріть.
  2. Волоські горіхи, часник та сіль подрібніть в м’ясорубці або чопері. Додайте шафран (жовта квітка), уцхо сунелі, сушену кинзу, мелений червоний перець. Отриману масу ретельно розмішайте руками до тих пір, поки не виділиться масло. Масло злийте в окремий посуд.
  3. Дрібно нарізану цибулю згасити у вершковому маслі, курячий бульйон процідіть і полийте їм тушковану цибулю. Додайте заздалегідь приготовлену масу з волоських горіхів. Поставте на повільний вогонь і постійно помішуйте дерев’яною ложкою. Як тільки страва закипить, відставте з вогню.
  4. Варену курку наріжте, викладіть шматки в закипілий бульйон з волоськими горіхами і полийте зцідженим маслом волоських горіхів. Готову страву поставте в холодильник.

Імеретинський хачапурі

Інгредієнти:

Тісто

  • Борошно пшеничне — 1 кг
  • Дріжджі — 10 г
  • Цукор — 15 г
  • Сіль — 10 г
  • Вода — 400 мл
  • Вершкове масло — 50 г
  • Рослинна олія — 60 мл

Для начинки

  • Розсипчастий імеретинський сир — 1,5 кг
  • Яйця — 5 шт.

Для глазурі

  • Яйця — 2 шт.
  • Молоко — 50 мл

Спосіб приготування:

  1. У велику миску висипте борошно. У борошні зробіть воронку. Окремо дріжджі, сіль і цукор розведіть у теплій воді.
  2. Розтопіть вершкове масло, залийте в воронку в борошні воду з дріжджами і розтоплене масло. Додайте сіль. Змішайте борошно з рідиною, зсипіть борошно з країв до середини, та замісіть до однорідного тіста.
  3. Якщо тісто вийшло сухим, додайте трохи води. В кінці вмісіть в тісто рослинне масло, накрийте кришкою і поставте в тепле місце, щоб тісто піднялося. Тісто, що піднялося замісити руками, вмочити в рослинне масло, ще два рази з інтервалом в 15 хвилин.
  4. Сир натріть на крупній тертці. Додайте два яйця і ретельно розмішайте руками. Додайте солі до смаку.
  5. Що піднялося тісто поділіть на грудки по 300 г. Розкачайте на круглі коржі. В середину кожного покладіть по 300 г начинки з сиру з яйцями, скріпивши краї тіста зверху і розплющіть. Змастіть хачапурі зверху яєчними жовтками, збитими з молоком.
  6. Випікаючи хачапурі в духовці при температурі 250 градусів. Свіжоспечені хачапурі змастіть вершковим маслом.

Суп-харчо

Інгредієнти:

  • Яловича м’якоть 1 кг
  • Рис 30 г
  • Цибуля ріпчаста 100 г
  • Рослинна олія 60 мл
  • Вершкове масло 60 г
  • Помідори 300 г
  • Сунелі для харчо 1,5 ч. л.
  • Свіжа кінза 20 г
  • Селера 20 г
  • Соус ткемалі 100 мл
  • Тклапі з ткемалі 200 г
  • Чорний перець і сіль за смаком

Спосіб приготування:

  1. Очистіть яловичину, наріжте на дрібні шматочки і відваріть. Не забувайте знімати пінку з бульйону.
  2. Злийте бульйон. Знову залийте м’ясо водою, додайте перебраний рис та відваріть разом з м’ясом.
  3. Одночасно дрібно наріжте цибулю. Обсмажте в рослинному і вершковому маслі.
  4. Вимийте помідори, очистіть від шкірки, протріть і залийте ними тушкований цибулю. Додайте сунелі для харчо, роздавлений часник, додайте сіль й чорний перець за смаком. Доведіть до кипіння.
  5. Отриману масу залийте в каструлю з м’ясом та закип’ятіть. Додайте ткемалі або тклапі за смаком, дрібно нарізані селера і кінзу, варіть приблизно 1 хвилину та відставте з вогню.

Конфіт з качки в італійському стилі

Інгредієнти:

  • Великі качині ніжки 8 шт.
  • Качиний або гусячий жир 2 кг
  • Листя розмарину жменя
  • Лавровий лист 10 шт.
  • Ялівець ягоди 1 ст. л
  • Чорний перець горошком 1 ст. л

Для маринаду

  • Морська сіль велика 8 ст. л
  • Чебрець жменя
  • Лавровий лист 10 шт.
  • Ялівець ягоди жменя
  • Цедра двох апельсинів

Спосіб приготування:

  1. У ступці потовчіть інгредієнти для маринаду. Натріть отриманою сумішшю качині ніжки і залиште на ніч.
  2. Розігрійте духовку до 170 градусів. Ніжки протріть від залишків маринаду і щільно укладіть в невелику жароміцну форму. Додайте качиний або гусячий жир.
  3. Помістіть форму в розігріту духовку і готуйте протягом 2 годин, час від часу поливаючи жиром. Так шкірка придбає хрустку скоринку.
  4. За п’ять хвилин до кінця приготування додайте розмарин, лавровий лист, ягоди ялівцю і перець.
  5. Дістаньте форму з духовки, дайте трохи охолонути. Перекладіть ніжки в стерилізовані банки разом з чебрецем, лавровим листом, ягодами та горошинами перцю. Зверху залийте жиром з форми. Закрийте кришкою і дайте остаточно охолонути. Зберігайте в холодильнику до 2-х місяців.
  6. Коли захочете спробувати конфіт, помістіть ніжки в духовку розігріту до 250 градусів на 20 хвилин.

Курячі стегенця з картоплею і орегано

Інгредієнти:

  • Курячі стегна 5 шт.
  • Картопля 6 шт.
  • Орегано пучок
  • Помідори черрі 300 г
  • Оливкова олія за смаком
  • Винний оцет за смаком
  • Морська сіль і чорний перець за смаком

Спосіб приготування:

  1. Відваріть картоплю.
  2. Курячі стегенця надріжте вздовж і перемішайте в мисці з сіллю, перцем і оливковою олією.
  3. Обсмажте курячі стегенця на сковороді на сильному вогні протягом 10 хвилин.
  4. Орегано розтерти в ступці з сіллю, додати 2 ст. ложки оливкової олії, ложку оцту і перець.
  5. Курячі стегенця, картопля і помідори без шкірки викласти на деко, залити соусом і запікати 40 хвилин.

Більше на тему: «Страва честі»: топ-10 цікавих фактів про ведучого Юрія Ковриженка

Смачного!

Читайте більше цікавих новин в Viber и Telegram СТБ

Категорії: Без рубрики