Юрій Ковриженко — шеф-кухар зі світовим ім’ям. Ведучий проекту «Страва честі» завоював авторитет в кулінарному світі — дивуючи формою і підкоряючи смаком. Людина, яка з легкістю може приготувати 40 страв з лука. Своїми топ-5 улюблених рецептів шеф-кухар поділився з сайтом STB.UA. Читайте далі.
Більше по темі: Юрій Ковриженко назвав топ-5 улюблених кулінарних книг
Сациві з курятини
Інгредієнти:
- Курка — 1 шт.
- Волоські горіхи — 500 г.
- Часник — 20 м
- Цибуля ріпчаста — 100 г.
- Шафран, уцхо сунелі і сушена кінза — за смаком
- Мелений червоний перець і сіль — за смаком
Спосіб приготування:
- Курку очистіть, вимийте і відваріть.
- Волоські горіхи, часник та сіль подрібніть в м’ясорубці або чопері. Додайте шафран (жовта квітка), уцхо сунелі, сушену кинзу, мелений червоний перець. Отриману масу ретельно розмішайте руками до тих пір, поки не виділиться масло. Масло злийте в окремий посуд.
- Дрібно нарізану цибулю згасити у вершковому маслі, курячий бульйон процідіть і полийте їм тушковану цибулю. Додайте заздалегідь приготовлену масу з волоських горіхів. Поставте на повільний вогонь і постійно помішуйте дерев’яною ложкою. Як тільки страва закипить, відставте з вогню.
- Варену курку наріжте, викладіть шматки в закипілий бульйон з волоськими горіхами і полийте зцідженим маслом волоських горіхів. Готову страву поставте в холодильник.
Імеретинський хачапурі
Інгредієнти:
Тісто
- Борошно пшеничне — 1 кг
- Дріжджі — 10 г
- Цукор — 15 г
- Сіль — 10 г
- Вода — 400 мл
- Вершкове масло — 50 г
- Рослинна олія — 60 мл
Для начинки
- Розсипчастий імеретинський сир — 1,5 кг
- Яйця — 5 шт.
Для глазурі
- Яйця — 2 шт.
- Молоко — 50 мл
Спосіб приготування:
- У велику миску висипте борошно. У борошні зробіть воронку. Окремо дріжджі, сіль і цукор розведіть у теплій воді.
- Розтопіть вершкове масло, залийте в воронку в борошні воду з дріжджами і розтоплене масло. Додайте сіль. Змішайте борошно з рідиною, зсипіть борошно з країв до середини, та замісіть до однорідного тіста.
- Якщо тісто вийшло сухим, додайте трохи води. В кінці вмісіть в тісто рослинне масло, накрийте кришкою і поставте в тепле місце, щоб тісто піднялося. Тісто, що піднялося замісити руками, вмочити в рослинне масло, ще два рази з інтервалом в 15 хвилин.
- Сир натріть на крупній тертці. Додайте два яйця і ретельно розмішайте руками. Додайте солі до смаку.
- Що піднялося тісто поділіть на грудки по 300 г. Розкачайте на круглі коржі. В середину кожного покладіть по 300 г начинки з сиру з яйцями, скріпивши краї тіста зверху і розплющіть. Змастіть хачапурі зверху яєчними жовтками, збитими з молоком.
- Випікаючи хачапурі в духовці при температурі 250 градусів. Свіжоспечені хачапурі змастіть вершковим маслом.
Суп-харчо
Інгредієнти:
- Яловича м’якоть — 1 кг
- Рис — 30 г
- Цибуля ріпчаста — 100 г
- Рослинна олія — 60 мл
- Вершкове масло — 60 г
- Помідори — 300 г
- Сунелі для харчо — 1,5 ч. л.
- Свіжа кінза — 20 г
- Селера — 20 г
- Соус ткемалі — 100 мл
- Тклапі з ткемалі — 200 г
- Чорний перець і сіль — за смаком
Спосіб приготування:
- Очистіть яловичину, наріжте на дрібні шматочки і відваріть. Не забувайте знімати пінку з бульйону.
- Злийте бульйон. Знову залийте м’ясо водою, додайте перебраний рис та відваріть разом з м’ясом.
- Одночасно дрібно наріжте цибулю. Обсмажте в рослинному і вершковому маслі.
- Вимийте помідори, очистіть від шкірки, протріть і залийте ними тушкований цибулю. Додайте сунелі для харчо, роздавлений часник, додайте сіль й чорний перець за смаком. Доведіть до кипіння.
- Отриману масу залийте в каструлю з м’ясом та закип’ятіть. Додайте ткемалі або тклапі за смаком, дрібно нарізані селера і кінзу, варіть приблизно 1 хвилину та відставте з вогню.
Конфіт з качки в італійському стилі
Інгредієнти:
- Великі качині ніжки — 8 шт.
- Качиний або гусячий жир — 2 кг
- Листя розмарину — жменя
- Лавровий лист — 10 шт.
- Ялівець ягоди — 1 ст. л
- Чорний перець горошком — 1 ст. л
Для маринаду
- Морська сіль велика — 8 ст. л
- Чебрець — жменя
- Лавровий лист — 10 шт.
- Ялівець ягоди — жменя
- Цедра двох апельсинів
Спосіб приготування:
- У ступці потовчіть інгредієнти для маринаду. Натріть отриманою сумішшю качині ніжки і залиште на ніч.
- Розігрійте духовку до 170 градусів. Ніжки протріть від залишків маринаду і щільно укладіть в невелику жароміцну форму. Додайте качиний або гусячий жир.
- Помістіть форму в розігріту духовку і готуйте протягом 2 годин, час від часу поливаючи жиром. Так шкірка придбає хрустку скоринку.
- За п’ять хвилин до кінця приготування додайте розмарин, лавровий лист, ягоди ялівцю і перець.
- Дістаньте форму з духовки, дайте трохи охолонути. Перекладіть ніжки в стерилізовані банки разом з чебрецем, лавровим листом, ягодами та горошинами перцю. Зверху залийте жиром з форми. Закрийте кришкою і дайте остаточно охолонути. Зберігайте в холодильнику до 2-х місяців.
- Коли захочете спробувати конфіт, помістіть ніжки в духовку розігріту до 250 градусів на 20 хвилин.
Курячі стегенця з картоплею і орегано
Інгредієнти:
- Курячі стегна — 5 шт.
- Картопля — 6 шт.
- Орегано — пучок
- Помідори черрі — 300 г
- Оливкова олія — за смаком
- Винний оцет — за смаком
- Морська сіль і чорний перець — за смаком
Спосіб приготування:
- Відваріть картоплю.
- Курячі стегенця надріжте вздовж і перемішайте в мисці з сіллю, перцем і оливковою олією.
- Обсмажте курячі стегенця на сковороді на сильному вогні протягом 10 хвилин.
- Орегано розтерти в ступці з сіллю, додати 2 ст. ложки оливкової олії, ложку оцту і перець.
- Курячі стегенця, картопля і помідори без шкірки викласти на деко, залити соусом і запікати 40 хвилин.
Більше на тему: «Страва честі»: топ-10 цікавих фактів про ведучого Юрія Ковриженка
Смачного!