Когда печь пасхальные куличи и как это делать правильно: советы Елены Стеценко
Пасхальный кулич – традиционное блюдо святого праздника Пасхи 2017. Когда печь пасхальные куличи и как это делать правильно, рассказала победительница «Битвы экстрасенсов» в Украине, эксперт проекта «Следствие ведут экстрасенсы», мольфарка Елена Стеценко.
Читайте также: выходные дни на Пасху 2017 — сколько отдыхаем
«У нашій родині паски великодні завжди пекли й печуть тільки у Страсну п’ятницю. До 17 години вечора повністю їх готують. При приготуванні паски я ніколи не користуюся ножем – пасхальне тісто сідає або тріскається. Якщо щось потрібно порізати – то це готується напередодні в четвер, наприклад ріжеться лимон для глазурі, чи готовиться цукрова пудра.
Читайте также: обряды на Чистый четверг 2017
Під час приготування всі домочадці ходять навшпиньки, говорять пошепки, не дивляться телевізор, не грають на комп’ютерах, можуть читати молитви, Біблію, донька допомагає с паскою, син – фарбує яйця. Коли паски готові, ставимо їх у святковий кошик разом з іншими продуктами, накривають рушником та вирушають до церкви, тому що о 18 годині починається всенічна служба.
Читайте также: обряды на замужество на Пасху
Після церкви приходимо до родини додому, де будемо святкувати. Там збираються всі домашні – мама, сестра з чоловіком, племінники, мої діточки, зять, родичі зятя. Заходимо до хати, промовляємо три рази «Христос воскрес», кланяємося матерям й батькам до землі – вшановуємо їх за те, що подарували нам життя, як Христос подарував прощення і життя всім людям. Матері і батьки відповідають три рази «Воістину воскрес» і запрошують до святкового столу. Ніхто нічого не їсть, поки не постукаємося пасхальними яйцями і не розділимо на кожного Пасху. Першим паску отримує наймолодший, потім по старшинству. Наймолодший перший вкушає яйце і паску, потім починається святкування».
Читайте также: еврейская пасха 2017 — история и обычаи