Як правильно заварювати чай: топ-6 рецептів смачного напою
Ми нерідко здогадуємося, що робимо все не так, коли починаємо чаювання. Але найчастіше наші пізнання, як правильно заварювати чай, обмежуються лише тим, що температура води для чорного і зеленого чаю відрізняється або що для крупного та дрібного листа час витримки теж різний. Але який саме? Ці та інші хитрощі ми розкриємо у нашому матеріалі.
Як правильно заварювати чорний чай
Найпоширеніша помилка – це двічі кип’ятити воду, що використовується для чаю. Тому розраховуйте, скільки саме вам знадобиться води, коли заповнюєте чайник і нагріваєте його. Воду в ідеалі використовувати джерельну. Ясна річ: в місті це вкрай складно. Тому не нехтуйте фільтрами. Або хоча б відстоюйте воду у відкритій тарі перед кип’ятінням.
Щоб прибрати жорсткість води, яка зіпсує смак чаю, додайте в неї дрібку цукру, солі або харчової соди перед кип’ятінням.
Вимийте «заварник» і висушіть його! Кращим для цих цілей є чайник з «дихаючої» глини або фарфоровий.
Крупнолистовий чорний чай досить заварити за п’ять хвилин, а мелколістової – за чотири! Оптимальна температура гарячої води – до «білого ключа» – це коли масово спливають бульбашки повітря – до 100° C! Дайте охолонути до 80-85° C і тільки тоді заливайте чай. До того окропом можна ополоснути і нагріти чайник. Дозування: по ложці сухого чаю на кожну чашку, яку вміщує заварник +1 ложка.
Виливати у заварник всю воду відразу теж неправильно: спочатку заповніть від половини до 2/3 обсягу, накрийте кришкою, зверху лляною серветкою, щоб закрити носик. Тримайте так половину відведеного терміну для заварювання, потім долийте воду, що залишилася, і дотримайте до належних 3-4 хвилин.
Пийте чай відразу! Як стверджують англійці, через 20 хвилин він уже непридатний до вживання і шкідливий!
Як заварювати зелений чай
Дотримуйтеся тієї ж технології, яку ми описали вище для чорного чаю. Відмінності полягають в тому, скільки заварювати зелений чай. Тут час заварювання збільшується до 8-10 хвилин, з яких ви 3-4 хвилини тримайте чаїнки під 1 см води, потім доливаєте до половини чайника на 2-3 хвилини і тільки потім доливаєте доверху. Натомість зелений чай можна заварювати 3-4 рази. Описаною вище схемою при повторному приготуванні чаю можна знехтувати.
Як правильно заварювати чай каркаде
Каркаде готується з пелюсток гібіскуса (він же суданська троянда). На відміну від звичайного чаю, який потрібно заливати гарячою водою, сушені пелюстки все ж бажано заливати холодною водою і доводити до кипіння. Варити протягом 3-5 хвилин. Можна також настоювати пелюстки у воді кімнатної температури протягом години.
Заварюємо чай з липою
Гарячий напій з липового квіту готується таким чином: у нагрітий керамічний чайник засипається суха липа. Пропорції – 1 столова ложка на 200 мл. Заливається водою температурою 90-95° C. Настоюється 20-25 хвилин.
Чай з шипшиною – як заварювати
Під чаєм з шипшини зазвичай мається на увазі настій зі свіжих або сушених ягід. Пропорція – один до десяти. В середньому на літр окропу необхідно п’ятнадцять ягід. Якщо плоди дрібні – двадцять. Трохи помніть, потовчіть ступкою або проколіть голкою, щоб вміст ягоди ефективніше потрапляв в воду. Залийте гарячою водою. Настоюйте у термосі протягом семи годин.
Як правильно заварювати імбирний чай
Свіжий корінь імбиру (мелений небажаний) можна додавати у звичайний чорний або зелений чай. Найчастіше імбир просто ріжеться тонкими кружечками або дрібниться абияк, але ефективніше скористатися теркою.
Найпростіший спосіб приготування імбирного напою: потерти на дрібній тертці свіжий корінь імбиру, розтерти з часточкою лимона і цукром і залити окропом. Дати настоятися і пити, коли охолоне до кімнатної температури.
Можна корінь імбиру і відварити. Візьміть шматочок довжиною 5 см, очистіть його від шкірки і наріжте тонкими скибочками. Можна натерти на крупній тертці. Висипте у киплячу воду і варіть 10 хвилин. Всипте дрібку меленого чорного перцю. Перед подачею вичавіть четвертинку лимона. Додайте мед.
Будьте здорові і приємного чаювання!