Зважені та щасливі

Особливості осіннього раціону від Світлани Фус

З настанням осені перебудовується не тільки природа, а й наш організм. З прилавків зникають ягоди і фрукти, а значить, нам потрібно переглянути принципи харчування. Про те, що потрібно ввести в раціон, журналісти сайту STB.UA дізнавалися у дієтолога проекту «Зважені та щасливі» Світлани Фус.

Світлана, скажіть, з чим пов’язано те​​, що змінюється принцип харчування в осінній період?

В першу чергу з тим, що змінюються продукти в нашому раціоні. Дійсно, ягід і фруктів стає менше, і компенсувати їх нестачу потрібно іншими продуктами.

Які основні особливості осіннього раціону?

Як і в будь який іншу пору року, важливе правильне харчування. Чим ближче до холодів, тим більше варто звертати увагу на продукти і страви, які допоможуть організму зігрітися. Наприклад, більше теплої і гарячої їжі. Супи – прекрасний варіант.

А чим замінити ягоди і фрукти?

Тим, що є на прилавках. Прекрасне джерело вітамінів – це гарбуз. Гарбузове супи, каші, печений гарбуз, насіння. Буквально все, що є на прилавках – морква, яблука, буряк.

А що стосується осіннього авітамінозу, як його не допустити, адже порівняно з літом, фруктів менше.

Поняття авітаміноз немає в принципі у нас. Є гіповітаміноз – це нестача вітамінів, але ніяк не повна відсутність їх. Взагалі, так, ще одна особливість осіннього харчування – це нестача вітаміну С. Особливо в контексті того, що осінь – сезон простудних захворювань. Головна проблема в тому, що при термічній обробці цей вітамін руйнується. Тому, варто їсти як термічно оброблену їжу, так і сиру. Наприклад, салат зі свіжої моркви. І звичайно, цитрусові, те, що в принципі характерно для зимової пори.

Що стосується напоїв?

Не варто пити лише чай або каву. Дуже корисні будуть напої з імбиру і лимона, компоти, шипшина. Ближче до зими можна дістати запаси заморожених з літа ягід.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Читайте також

Image00001итьбю

Licensor’s website www.endemolshmine.com

Дякуємо!

Тепер редактори знають.