На черговому конкурсі учасникам довелося готувати страви з небезпечного інгредієнта
Черговий конкурс битви за звання третього «МастерШеф» країни відбувся. Можна припустити, що учасники хоч і не професійні кухарі, але стикалися з багатьма незвичайними інгредієнтами. Але того, що їх чатувало в той момент, вони навіть не чекали! Кактус! Їм потрібно було приготувати страву, основним інгредієнтом якої буде кактус! Як виявилося, жоден учасник навіть не знає, який він на смак. Члени журі попросили кухарів-аматорів скласти рецепт майбутніх страв, а після буквально шокували їх…
Щоб ускладнити завдання, судді попросили учасників (які, до речі, стояли за столом парами) обмінятися рецептами. Вони повинні будуть готувати страви один одного! Але це ще не всі ускладнення. Оцінювати члени журі будуть ту страва, яку приготує партнер учасника. Отже, на плечі кулінарів лягає ще й відповідальність за людину, яка стоїть з нею (чи з ним) у парі.
«Ви можете контролювати приготування своєї страви на чужому столі, але торкатися ні до чого там не можна», – підмітив Микола Тищенко.
А всесвітньо відомий кулінар Ектор Хіменес-Браво пояснив сайту СТБ головне завдання цього конкурсу.
«Як шефи, ми завжди стикаємося з проблемою відповідальності за те, що наша команда робить, – ділиться досвідом Ектор. – Сьогоднішнє змагання повинне навчити наших учасників бути відповідальними і контролювати дії людей, які працювали на них. Навіть якщо вони не готували страву, яку представлять, все ж їх будуть оцінювати за неї. Я знаю, що деякі з них будуть думати, що це несправедливо, коли судять за страву, яку вони не готували. Але я сподіваюся , вони зрозуміють, що це їхній і тільки їхній результат, тому що вони повинні були контролювати і спостерігати».
Сам же кулінар зізнається – він досить-таки часто використовує кактус як інгредієнт для своїх страв.
«Коли я починав свою кар’єру, то чистив не тільки картоплю, а й багато кактусів. У Латинській Америці це досить популярний продукт, майже як вищезгадана картопля. Він додасть будь-якій страві або напою дуже цікавий смак, послужить якоюсь родзинкою».
Але, на думку Тетяни Литвинової, більшість учасників цю родзинку підкреслити не змогли.
«Спочатку необхідно досліджувати продукт, а потім вже готувати з нього, – ділиться порадою член журі. – Нехай це займе більше часу, але в цьому і є запорука успіху. Учасники ж вирішили зробити навпаки, і про кактус згадали в останню чергу».
Самі ж судді поділилися з сайтом СТБ своїми роздумами щодо порядку дій у такій ситуації. Перш за все, вони, звичайно, позбулися б від голок та слизу.
«Найкращий спосіб вилучити голки – використовувати пінцет і надіти рукавички, – радить всесвітньо відомий кулінар Ектор. – Після того, як ви витягли голки, ретельно помийте кактус, покладіть на стіл і дуже гострим ножем проведіть по тих місцях, де були голки. Найлегший метод позбавити його від слизу – нарізати кубиками, закип’ятити воду з содою, додати в неї нарізаний кактус і дати йому покипіти 15 хвилин».
Сам же кулінар як ніхто може давати поради з приготування страв з даними інгредієнтом, адже кактус вельми популярний в мексиканській кухні.
«Швидше за все, я б на місці учасників приготував морепродукти і кактусовий такос з диневой сальсою», – міркує Ектор.
«А я б обов’язково придумала якийсь цікавий напій, чого, до речі, не зробив ніхто з учасників, – засмучено додала Тетяна Литвинова. – Незважаючи на те, що один з найпопулярніших алкогольних напоїв готується саме з кактуса. Я кажу про текілу. Тож якийсь елементарний коктейль я б точно приготувала».
А от Микола Тищенко не просто розповів, що б він приготував з кактуса, а й показав. На обідній перерві ресторатор пригостив інших членів журі кактусовим суфле з азіатської кухні, від якого Тетяна та Ектор, до речі, залишилися у захваті.
А ось чи вийшло у учасників проекту викликати захват членів журі? Які страви вони приготували? І чи впоралися вони з готуванням «на два столи»?
Дивіться вже завтра, 18 вересня, о 20:00 на телеканалі СТБ!
Світлана Панкова , сайт STB.UA