Олександр Рибак дав майстер-клас учасникам проекту
Учасники проекту «МастерШеф» раніше вже встигли отримати
майстер-класи від телеведучих Оксани Марченко й Максима Чмерковського,
співака Олександра Кривошапка й шоумена Сергія Сосєдова. Черговим
гостем шоу став музикант Олександр Рибак, який прилетів з Норвегії
спеціально для того, щоб навчити учасників проекту готувати норвезького
лосося.
Це та страва, яка дуже популярна в його країні та яку частенько
готують у його родині. У середньому на його приготування необхідно
30-40 хвилин. «Нашим учасникам дається година у зв’язку з тим, що для
них ця страва нова, – розповів фуд-продюсер проекту. – Але більше часу
їм не знадобиться, тому що в коморі є зачищене філе лосося. Учасникам
досить тільки зняти шкірку з порціонного шматочка лосося, замаринувати,
обсмажити й викласти його».
Найбільше з Олександром Рибаком спілкувалася Анфіса Чехова. «Ви
знаєте, я люблю чоловіків в окулярах, – зізналася теледіва. – Одразу
хочеться покластися на їхнє плече». Цією фразою вона зуміла збентежити
відомого співака. Щоб розрядити обстановку, Анфіса поцікавилася про те,
що відбувається в житті Олександра останнім часом.
«Я б не хотів хвалитися, – почав Рибак, однак вирішив продовжити. –
Нещодавно я зустрічався з Джо Коккером та Бараком
Обамою».
До речі, співак зізнався, що частенько буває в Україні. «У мене тут
дуже гарні продюсери», – сказав він. Також Олександр розповів, що
першою його стравою була піца, а на романтичну вечерю він готовий
приготувати… піцу зі свічками. Співак порекомендував українським
дівчатам їсти більше сала: «Сало дуже смачне, і не треба нічого іншого.
Дівчатам в Україні потрібно цілими днями його їсти».
Олександр захотів, щоб учасники приготували страву, максимально
схожу на ту, яка була приготована їм. «Хотілося б отримати норвезький
лосось із українським акцентом», – було його останньою настановою перед
тим, як учасники взялися до приготування блюда.
Для тих, хто зважиться приготувати норвезького лосося в себе вдома,
варто дослухатися до порад, які дали судді проекту учасникам, коли вони
почали готувати. «Головне – не пересушити лосось, тому що гірше за
нього може бути тільки знежирене м’ясо», – сказала Анфіса Чехова. «І
будь ласка, не використовуйте лимонний сік», – додав Ектор Хіменес
Браво.
Рецепт норвезького лосося від Олександра Рибака
Філе лосося шпигається свіжим васильком, натирається сіллю, цукром,
перцем і маслиновим маслом. У такий спосіб він маринується. В окремому
посуді ми відварюємо картоплю ембур. Картопля ембур – це різновид
картопляного пюре. От у чому його особливість: вариться картопля в
мундирі, після чого м’якоть перетирається за допомогою протирального
механізму для готування пюре. Додаються оливки чорні та зелені,
нарізаними кубиками. Все це заправляється вершковим маслом, і виходить
картопляна маса.
Також ця страва супроводжується суцвіттями капусти-броколі. Вони
відварюються в солоній воді, а потім різко охолоджуються в льоді. Цей
спосіб називається англійським способом варіння. Таким чином
зберігається природний зелений колір капусти. Далі цю проварену капусту
необхідно просмажити на вершковому маслі разом з додаванням часнику й
викласти у вигляді своєрідної подушки. На подушку з капусти броколі
викладається обсмажений лосось, який попередньо маринується.
Картоплю ембур викладаємо за допомогою двох ложечок у вигляді віяла.
Виходить три пелюстки. І все це поливається соусом шафран.
Соус шафран готується в такий спосіб: лук-шарлот і часник
обсмажуються на вершковому маслі. Додається морська сіль, суміш перців,
розбавляється все нежирними вершками. Зайва волога випарюється до
загусання. Додається пелюстковий шафран. Соус готовий.
Олексій Бардишев