Віталій Барилко мріє стати найкращим кухарем України
Майже два місяці вся Тернопільщина, затамувавши подих,
спостерігає за подіями на кухні кулінарного шоу «МастерШеф 2», адже там, серед
кращих кухарів країни, змагається і наш земляк Віталій Барилко — творчий і
непосидючий банкір, який не уявляє свого життя без кулінарії.
В інтерв’ю Віталій
розповів про те, як потрапив на шоу, кого із суддів боїться найбільше та який
ресторан хотів би відкрити у Тернополі.
Звідки взялося твоє захоплення кулінарією?
Готувати почав
завдяки матері, яка все життя присвятила кулінарії. Ще з дитинства завжди допомагав
їй на кухні, і мені це дуже подобалось. Спершу навчився робити салат, а потім з
гордо піднятою головою приносив його рідним. А в шестирічному віці навіть
спробував посмажити деруни. Тоді нікого не було вдома, а мені дуже захотілося
саме цієї страви. Пригадав, як їх готує мама. В результаті вся кухня була в
борошні, сковороду мама відмивала дуже довго, але кілька дерунів все ж вдалися.
Після закінчення школи у тебе не виникало бажання
здобути професію кухаря?
Ні. Я
гуманітарій, людина творча. Люблю малювати, співати, танцювати, займатися
туризмом. Хотів навчатися на дизайнера, однак мама вважала, що це не чоловіча
професія і наполягла, щоб я обрав фах банкіра. Звичайно, доводилось
пересилювати і вчити те, що абсолютно чуже. Зате я реалізовував себе в
студентському самоврядуванні, грав у КВН та саме у студентські роки почав
серйозно готувати. Та все ж закінчив університет з червоним дипломом.
Хто спонукав тебе взяти участь у шоу?
Це мої
співробітники. Ми завжди обідаємо разом і розподіляємо, що кожен має принести.
Вони завжди хвалили мене і казали, що гарно готую. Тому, коли розпочався
кастинг на шоу, почали підштовхувати мене, щоб я заповнив анкету. Я й
погодився, але абсолютно несерйозно до цього поставився. Через кілька днів мені
зателефонували і запросили у Київ на перший відбір.
Чи складно було ввійти до двадцятки найкращих?
Так, це було щось
неймовірне. Спершу кожен мав приїхати в столицю з готовою стравою, яку
оцінювали професійні кухарі, розпитували нас, як ми готували її. Я представляв
телятину, фаршировану горіхами, з вишневим соусом. Через кілька тижнів мені
зателефонували і сказали, що я пройшов у сотню найкращих кухарів-аматорів
України. Я був на сьомому небі від щастя. Адже на конкурс подали 13 тисяч
заявок, а такий неймовірний шанс випав саме мені.
Що ти готував під час кастингів?
Під час
наступного відбору потрібно було приготувати страву за 40 хвилин. Я обрав рибу.
Однак судді вирішили дати мені додаткове завдання – наосліп вгадати шість
овочів з восьми. На щастя, я справився з цим завданням, адже куштувати довелося
і баклажан, і фенхель, і селеру. Не просто їх розпізнати у сирому вигляді. Далі
був конкурс на техніку – потрібно було правильно нарізати картоплю кубиками та
соломкою. Щоб обрати 35-ку найкращих, нам дали живу курку, і з будь-якої її
частини потрібно було щось приготувати. Я зробив мікс салату і фаршировану
грудинку з грибами, сиром і зеленню. Далі було командне змагання. Нас поділили
на п’ять груп і дали завдання приготувати ресторанну страву. Я і моя команда
приготували овочі і гриль, стейк із соусом «Башамель». Нам пощастило, бо з
інших команд «вилітали» по двоє-троє учасників, а наша повним складом увійшла
до 20 найкращих кухарів-аматорів України.
Чи не важко було працювати перед камерами?
Спершу це було
незвично – ти біжиш кудись, а перед тобою камера. Загалом на знімальному
майданчику було близько 40 камер. Згодом всі до цього звикли. Мені дуже допоміг
кількарічний досвід гри у КВН.
Яка твоя улюблена страва?
Я дуже люблю
рибу. І їсти її, і готувати.
Які спеції любиш?
Аніс, гвоздика та
куркума.
Що останнє готував?
Вчора ввечері я
готував київську котлету і шоколадні брауні з апельсиновою карамеллю.
Ти куховариш кожного дня?
Ні, на жаль, на
це не завжди вистачає часу. Але я дуже люблю цим займатися і відчуваю насолоду
від самого процесу приготування страви.
Які таємниці приготування страв ти відкрив для
себе під час шоу?
Судді завжди
наголошували нам, що готувати потрібно з хорошим настроєм, адже вся енергетика
переходить у страву. Коли вона позитивна, то їжа виходить яскравою і смачною.
Які випробування на шоу були для тебе найважчими?
Напевне, це
майстер-клас з нарізання картоплі. Адже кубики мали бути однаковими — сантиметр
на сантиметр і з рівними гранями. Я не мав жодної практики в цьому, але, на
щастя, мені вдалося пройти це випробування.
Хто з кухарів є для тебе авторитетом?
Ну, звичайно,
Ектор, адже він входить у сотню найкращих кухарів світу. Я пишаюся, що міг
навчатися у нього. Ще дуже подобається Юлія Висоцька, ну і, беззаперечно,
найкращою є моя мама.
Який ресторан ти хотів би відкрити в Тернополі?
Якщо б мені
випала така нагода, то зробив би заклад з новою для нашого міста кухнею.
Можливо, це буде азіатська. Готував би хробачків, личинок. Можливо,
експериментував би у стилі «фюжен», поєднуючи різноманітні світові кухні з українською.
Наприклад, картопляне пюре з жаб’ячими лапками.
Які твої найзаповітніші мрії?
У мене дуже
багато мрій. Якщо обрати три найважливіші, то це жити в приватному будинку з
красивим подвір’ям, займатися улюбленою справою та жити за кордоном у якійсь
теплій країні.
Мова оригіналу