МастерШеф

Віталій Барилко мріє стати найкращим кухарем України

Майже два місяці вся Тернопільщина, затамувавши подих,
спостерігає за подіями на кухні кулінарного шоу «МастерШеф 2», адже там, серед
кращих кухарів країни, змагається і наш земляк Віталій Барилко — творчий і
непосидючий банкір, який не уявляє свого життя без кулінарії.

В інтерв’ю Віталій
розповів про те, як потрапив на шоу, кого із суддів боїться найбільше та який
ресторан хотів би відкрити у Тернополі.

Звідки взялося твоє захоплення кулінарією?

Готувати почав
завдяки матері, яка все життя присвятила кулінарії. Ще з дитинства завжди допомагав
їй на кухні, і мені це дуже подобалось. Спершу навчився робити салат, а потім з
гордо піднятою головою приносив його рідним. А в шестирічному віці навіть
спробував посмажити деруни. Тоді нікого не було вдома, а мені дуже захотілося
саме цієї страви. Пригадав, як їх готує мама. В результаті вся кухня була в
борошні, сковороду мама відмивала дуже довго, але кілька дерунів все ж вдалися.

Після закінчення школи у тебе не виникало бажання
здобути професію кухаря?

Ні. Я
гуманітарій, людина творча. Люблю малювати, співати, танцювати, займатися
туризмом. Хотів навчатися на дизайнера, однак мама вважала, що це не чоловіча
професія і наполягла, щоб я обрав фах банкіра. Звичайно, доводилось
пересилювати і вчити те, що абсолютно чуже. Зате я реалізовував себе в
студентському самоврядуванні, грав у КВН та саме у студентські роки почав
серйозно готувати. Та все ж закінчив університет з червоним дипломом.

Хто спонукав тебе взяти участь у шоу?

Це мої
співробітники. Ми завжди обідаємо разом і розподіляємо, що кожен має принести.
Вони завжди хвалили мене і казали, що гарно готую. Тому, коли розпочався
кастинг на шоу, почали підштовхувати мене, щоб я заповнив анкету. Я й
погодився, але абсолютно несерйозно до цього поставився. Через кілька днів мені
зателефонували і запросили у Київ на перший відбір.

Чи складно було ввійти до двадцятки найкращих?

Так, це було щось
неймовірне. Спершу кожен мав приїхати в столицю з готовою стравою, яку
оцінювали професійні кухарі, розпитували нас, як ми готували її. Я представляв
телятину, фаршировану горіхами, з вишневим соусом. Через кілька тижнів мені
зателефонували і сказали, що я пройшов у сотню найкращих кухарів-аматорів
України. Я був на сьомому небі від щастя. Адже на конкурс подали 13 тисяч
заявок, а такий неймовірний шанс випав саме мені.

Що ти готував під час кастингів?

Під час
наступного відбору потрібно було приготувати страву за 40 хвилин. Я обрав рибу.
Однак судді вирішили дати мені додаткове завдання – наосліп вгадати шість
овочів з восьми. На щастя, я справився з цим завданням, адже куштувати довелося
і баклажан, і фенхель, і селеру. Не просто їх розпізнати у сирому вигляді. Далі
був конкурс на техніку – потрібно було правильно нарізати картоплю кубиками та
соломкою. Щоб обрати 35-ку найкращих, нам дали живу курку, і з будь-якої її
частини потрібно було щось приготувати. Я зробив мікс салату і фаршировану
грудинку з грибами, сиром і зеленню. Далі було командне змагання. Нас поділили
на п’ять груп і дали завдання приготувати ресторанну страву. Я і моя команда
приготували овочі і гриль, стейк із соусом «Башамель». Нам пощастило, бо з
інших команд «вилітали» по двоє-троє учасників, а наша повним складом увійшла
до 20 найкращих кухарів-аматорів України.

Чи не важко було працювати перед камерами?

Спершу це було
незвично – ти біжиш кудись, а перед тобою камера. Загалом на знімальному
майданчику було близько 40 камер. Згодом всі до цього звикли. Мені дуже допоміг
кількарічний досвід гри у КВН.

Яка твоя улюблена страва?

Я дуже люблю
рибу. І їсти її, і готувати.

Які спеції любиш?

Аніс, гвоздика та
куркума.

Що останнє готував?

Вчора ввечері я
готував київську котлету і шоколадні брауні з апельсиновою карамеллю.

Ти куховариш кожного дня?

Ні, на жаль, на
це не завжди вистачає часу. Але я дуже люблю цим займатися і відчуваю насолоду
від самого процесу приготування страви.

Які таємниці приготування страв ти відкрив для
себе під час шоу?

Судді завжди
наголошували нам, що готувати потрібно з хорошим настроєм, адже вся енергетика
переходить у страву. Коли вона позитивна, то їжа виходить яскравою і смачною.

Які випробування на шоу були для тебе найважчими?

Напевне, це
майстер-клас з нарізання картоплі. Адже кубики мали бути однаковими — сантиметр
на сантиметр і з рівними гранями. Я не мав жодної практики в цьому, але, на
щастя, мені вдалося пройти це випробування.

Хто з кухарів є для тебе авторитетом?

Ну, звичайно,
Ектор, адже він входить у сотню найкращих кухарів світу. Я пишаюся, що міг
навчатися у нього. Ще дуже подобається Юлія Висоцька, ну і, беззаперечно,
найкращою є моя мама.

Який ресторан ти хотів би відкрити в Тернополі?

Якщо б мені
випала така нагода, то зробив би заклад з новою для нашого міста кухнею.
Можливо, це буде азіатська. Готував би хробачків, личинок. Можливо,
експериментував би у стилі «фюжен», поєднуючи різноманітні світові кухні з українською.
Наприклад, картопляне пюре з жаб’ячими лапками.

Які твої найзаповітніші мрії?

У мене дуже
багато мрій. Якщо обрати три найважливіші, то це жити в приватному будинку з
красивим подвір’ям, займатися улюбленою справою та жити за кордоном у якійсь
теплій країні.

Мова оригіналу

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

banijay logo

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: