Тернопільський кухар Барилко Віталій підкорює столицю
Тернополянину Барилку Віталію 23 роки. Він бере участь
у телевізійному проекті «МастерШеф-2», який проходить на
загальнонаціональному телеканалі України СТБ. Віталій розповів про цікавинки
участі у телевізійному проекті.
Віталій закінчив у
Тернополі економічний університет зі спеціальності «банківська справа». На
даний час працює в банку на посаді менеджера з роботи з фізичними особами. Він
спеціальної освіти, пов’язаної з кулінарією не здобував.
«Моя участь у цьому проекті вийшла спонтанно. Я
заповнив заявку на сайті СТБ. Якщо чесно, не думав, що стану учасником цього
проекту, але до мене подзвонили з телеканалу і запросили на конкурс. Для того,
щоб показати свої кулінарні здібності мені треба було зготувати страву і розказати,
як я готував. Подумав, що такий шанс дається один раз в житті і вирішив
скористатися ним. Кастинг пройшов у Києві. Через два тижні до мене подзвонили і
сказали: «Ми вас вітаємо! Ви потрапили в топ 100 кращих кухарів-аматорів
України». Після цього знову запросили на кастинг. Я поїхав. Нам привезли
картоплю. Кожен з нас мав нарізати картоплю двома способами – по-нашому, це
соломка груба і кубиками. Судді ходили і дивилися, в кого яка техніка ліпше
виходить. За результатами кастингу я потрапив до 50 кращих кухарів-аматорів
України. Після цього був ще конкурс, на якому я готував фаршировану курячу
грудинку з грибами, сиром і салатом. Знову ж таки судді оцінили нашу роботу і я
увійшов вже до 35 кращих кухарів-аматорів України».
Ви були поділені на команди?
Так. Після цього конкурсу
нас поділили на п’ять команд. Ми мали приготувати ресторанну страву. Я і моя
команда приготували овочі і гриль, стейк з соусом «Башамель». Нам пощастило, бо
з інших команд «вилітали» по двоє, по троє учасників, а наша команда повним
складом увійшла до 20 кращих кухарів-аматорів України.
Наскільки ми знаємо, ви були капітаном команди.
Так. Багато хто хотів
стати командиром. Ним можна стати тоді, коли виграєш у конкурсі «краща страва».
Не кожен з учасників проекту мав номінацію «краща страва». В мене була така
номінація. У кожній передачі є конкурси і визначають кращу страву. Хто готує
кращу страву, той є командиром групи. Це не всім вдавалося. Я один з тих, кому
вдавалося зробити кращу страву і бути в номінації «краща страва».
Де ви навчилися так добре готувати?
Мені змалечку мама
прищепила любов до готування, вона шеф-кухар. Багато вчився від неї. Судді
сказали до мене: «Віталій, у вас є кулінарний талант. Талант і любов до
приготування має бути всередині людини. Оскільки у вас є, ми можемо навчити вас
і зробити з вас шеф-кухара». Я люблю готувати. Я готую вдома, готую для колег
на роботі. Це моє хобі.
Яку страву ви найбільше любите готувати?
Будь-які продукти в руках
людини, яка вміє готувати завжди вийдуть смачними. Я найбільше люблю готувати
рибу.
Які практичні навички освоїли під час цього
проекту?
На проекті я для себе
відкрив понад 100 соусів для будь-якої страви – до м’яса, до морепродуктів. З
нами проводили майстер-класи. Ми мали зробити страву з компонентів, які не
поєднуються. Цікаво, коли маєш якісь продукти, не знаєш що з ними робити, а
треба робити страву. Врешті, вона виходить смачною. Я дізнався про багато нових
рецептів, заправок, до того знав тільки банальні рецепти.
Проект ще транслюється на телеканалі
СТБ. Переможець отримає півмільйона гривень і навчання у найвідомішій школі
Франції «Le Cordon Bleu».
Мова оригіналу