Полюбляєте квас? А чи знаєте ви, що під виглядом квасу вам можуть продати напій, який посилює спрагу і викликає виразку шлунка? Експерт шоу «Все буде добре» Костянтин Грубич розповів, як серед великого розмаїття квасу розпізнати підробку.
Подейкують, що квас вперше почали варити у Єгипті. Дехто впевнений, що цей напій випадково приготував селянин за часів Київської Русі. Чолов’яга хотів спекти хліб, змішав змелене зерно з водою, однак воно забродило. Так і вийшов напій бродіння, який виявився надзвичайно корисним.
«Квас – це продукт молочнокислого та спиртового бродіння, – каже Константин Грубич. – Виробнику важливо тільки вчасно зупинити цей процес, щоб кислоти було більше, ніж алкоголю. Усе залежить від правильної рецептури та технології приготування квасу. Один виробник може її дотриматись, а інший – стратити. І тоді квас за вмістом спирту не відрізнятиметься від пива чи вина. Нині виробник може приготувати для вас натуральній «напій бродіння» та просто «газований напій».
Більше на тему: Як вибрати вино в магазині: 3 корисні лайфхаки
А час – це гроші. Тому виробники можуть штучно газувати квас. Це такий собі квас нашвидкуруч «Напій газований». Щоб не чекати природнього процесу бродіння, виготовляють цей квас з так званого концентрату квасного сусла.
Концентрат квасного сусла – це порошок з натуральних компонентів (борошна, ячменю). Щоб зробити смак такого квасу яскравим, виробники можуть використовувати ароматизатори, фарбники та забагато підсолоджувачів.
Аби здешевити виробництво, найчастіше використовують синтетичні замінники цукру, які у 200 разів солодші, – аспартам, ксиліт, сорбіт. Доведено, що аспартам містить метанол, який здатен знижувати рівень серотоніну у нашому організмі, що призводить до роздратованості, порушень сну. А ксиліт і сорбіт – це синтетичні цукрові замінники, що можуть викликати алергію та розлади шлунку.
Штучно газований квас не матиме жодної користі. Ба більше, людям з хворобами шлунково-кишкового тракту, особливо з гострими формами – гастритом, виразкою – взагалі пити такий квас протипоказано! Це тільки загострить недуги.
Отже, якщо ви бачите у складі квасу такі компоненти, як оцтова чи молочна кислоти, знайте – цей квас несправжній. На пластикових пляшках виробник завжди вказує, чи це квас натурального бродіння, чи сильногазований напій. Тож замало побачити лише напис «Квас». Шукайте подробиць, а саме напису «Натуральне бродіння», а не «сильногазований напій».
Більше на тему: Ягідний квас: рецепти Наталі Фаліон
Виробник також може маскувати штучний квас під назвою «квас купажований» – такий напій не матиме нічого спільного з корисним квасом натурального бродіння.
Пастеризують, тобто піддають додатковій термічній обробці, квас для того, щоб подовжити його термін зберігання. Якщо непастеризований квас може зберігатися до 7 діб, то пастеризований від 3 до 6 місяців. Щодо користі, то у пастеризованому квасі залишається певна кількість живих дріжджів, які можуть продовжувати бродити просто у вашому шлунку, якщо запивати квасом солодощі – печиво чи цукерки. Це подарує вам дискомфорт у шлунку та здуття.
Більше на тему: Як приготувати квас – простий рецепт
Як відрізнити справжній квас від підробки
Налийте квас у стакан. У якісного квасу дрібні бульбашки, які повільно піднімаються на поверхню. Це свідчить про те, що у цьому напої пройшов процес бродіння. А значить, він корисний! Бульбашки штучно загазованого квасу будуть достатньо крупними і дуже швидко зникнуть.
У справжнього квасу, коли ми наллємо його у стакан, на поверхні залишиться піна. Якщо ви налили квас, а піни немає, або вона швидко зникла – це штучно газований напій, який нічого спільного з квасом не має.
Крім того, щоб перевірити, чи є у цьому напої дріжджі та солод, залиште його на кілька годин за кімнатної температури. Якісний квас стане ще більш кислуватим, а з неякісного випарується газ, і він перетвориться на звичайну солодку воду.
Існує ще один спосіб перевірити – квас натуральний чи підробка. Додайте до квасу чайну ложку соди і нагрійте напій. Натуральний квас має посвітлішати. Якщо квас свого кольору не змінив – перед вами напій, нашпигований фарбниками та консервантами.
Ще більше корисної інформації про квас дивіться на відео просто зараз:
Читайте більше цікавих новин у Viber Все буде добре