Після проведеного конкурсу на найкращого кондитера-оформлювача за версією «Все буде добре», юна кулінарка – учасниця «МастерШеф-діти-2» Євангеліна Філіпенко – попросила сьогодні одну із суддів цього конкурсу Марину Шевченко дати їй майстер-клас, як приготувати порційні великодні капкейки.
Інгредієнти розраховані на 15 капкейків.
Для опари:
- молоко – 120 мл;
- сухі дріжджі – 5 г;
- цукор – 1 ст. л.;
- борошно – 1 ст. л.;
Приготувати опару: у мисці замішати борошно і цукор, додати тепле молоко і сухі дріжджі. Накрити миску рушником і поставити у тепле місце.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яєчний лікер: рецепт від Євгена Клопотенка
Для тіста:
- вершкове масло – 100 г;
- яйця – 2 шт.,;
- жовтки – 2 шт.;
- цукор – 80 г;
- ванільний цукор – 10 г;
- сіль – 0,5 ч. л.,
- борошно – 440 г
Приготувати тісто: Змішати яйця з цукром, ванільним цукром та сіллю. Окремо змішати борошно з розтопленим вершковим маслом. Змішати з опарою. Замішати тісто.
Наповнити форми для кексів тістом на дві треті. Змастити збитими жовтками. Випікати за температури 180° C 20 хвилин.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сирна паска за рецептом Тетяни Литвинової
Для оздоблення:
- Цукор – 2 скл.;
- Вода – 1 л;
- Темний темперований шоколад – 200 ;
- Збиті вершки;
- Кокосова стружка
Зробити шоколадні «гнізда»:
- Зварити цукровий сироп: треба розвести в сотейнику воду з цукром та мішати доти, доки цукор не розтане. Довести до кипіння та зняти з вогню.
- Перелити сироп у пластиковий контейнер і поставити його в морозилку на 2-3 години., щоб сироп загуснув.
- Загорнути краї фольги до центру, щоб утворилася невелика кулька.
- Дістати цукровий сироп з морозилки, а темперований шоколад залити в корнетик і нанести з нього на поверхню сиропу тонкі лінії хрест-навхрест із шоколаду. Акуратно підчепити їх знизу виделкою и викласти зверху на кульку з фольги.
- Шоколадні смужечки складати під різним кутом на кульку з фольги, доки не утвориться гніздо.
- Для закріплення усіх прошарків – полити зверху на гніздо тонкі смужки шоколаду.
- Після того, як гніздо застигне, перевернути його на тарілку та акуратно зняти кульку-серцевину з фольги.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як гарно прикрасити паску: техніка «Айсінг»
Для мармеладу:
- цукор – 100 г
- агар-агар – 1 ч. л.
- апельсиновий сік – 200 мл
Приготувати мармелад: Змішати агар з невеликою кількістю соку. Залишити для набухання. У сік, що залишився, додати цукор, поставити на повільний вогонь і довести до кипіння. У закипілий сік з цукром обережно влити сік з агар-агаром і ретельно перемішуємо. Довести до кипіння суміш і варити ще хвилин 5-7. Розлити по формах, залишити на 25-30 хвилин для застигання.
Вирізати курчат з мармеладу. Намалювати пір’їнки, дзьоб і оченята збитими вершками і темперованим шоколадом.
Сформувати великодні капкейки: викласти на капкейки збиті вешки, посипати кокосовою стружкою. Розмістити шоколадне гніздечко, у нього «посадити» курча.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бананові капкейки: рецепт Тетяни Литвинової