Немає кращої заправки для новорічного столу, ніж оливкова олія. Експерт шоу «Все буде добре» Костянтин Грубич розповів, як вибрати якісний продукт.
«Існує кілька видів оливкової олії, – каже Костя Грубич. – Extra Virgin – це олія першого віджиму, холодного. Оливки просто завантажують в спеціальну машину, яка вичавлює з них сік. І при цьому не застосовується висока температура, також не застосовується жодна хімія».
На етикетці вказують кислотність. Чим нижче число, тим краще. Цей показник являє собою кількість вільних жирних кислот в оливковій олії. Жирні кислоти у вільній формі завдають шкоди клітинам організму, тому ми прагнемо до низьких значень. У маслі Extra Virgin міститься максимум 0,8 кислоти.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як вибирати бочковий оселедець
Виробник №1 фасованої оливкової олії на міжнародному ринку – це Італія. Якісна оливкова олія виробляється також в Іспанії, Греції, Франції, Туреччині, Ізраїлі, Кіпрі. Італійська та іспанська оливкова олія – найчастіший гість на прилавках українських магазинів. На пляшці олії Extra Virgin має бути написано: оливкова олія холодного віджиму.
Virgin – цю олію отримують таким самим методом холодного віджиму, максимальна температура віджиму – 27 градусів. Різниця в тому, що Virgin виробляють з оливок нижчої якості, ніж масло Extra Virgin.
Оливкова олія боїться сонячного світла. Під дією сонячних променів в ній відбуваються реакції, які розкладають олію і зменшують її корисні якості. Масло буде краще зберігатися саме в темній скляній пляшці. Якщо ви купили в світлій прозорій пляшці, тоді візьміть звичайну скляну темну пляшку (з-під пива, наприклад) і перелийте в неї.
На перший погляд визначити погану оливкова олію важко. Потрібно уважно придивитися до консистенції, щоб вона була однорідною. Поставте олію в холодильник. Осад буде схожий на білі пластівці. А якщо вона простоїть три дні, так взагалі повністю замерзне.
Оливкова олія – не вино. І чим вона «молодша», тим корисніша. Дивіться на дату виробництва та строк придатності. Сумлінні виробники завжди ставлять дату. Термін зберігання олії з моменту виробництва не повинен перевищувати 18 місяців, тому шукайте більш «молоду» олію.