Універсальні правила: як вибрати заморожену океанічну рибу
Заморожена риба може бути небезпечною для здоров’я. Експерт тележурналу корисних порад «Все буде добре» на СТБ Андрій Бабаєв розповість, як зробити правильний вибір.
«Тріо найпопулярніших в Україні риб – минтай, хек та пангасіус – потрапляє на наші прилавки в замороженому вигляді, – розповідає Андрій Бабаєв. – Справді, заморожування зберігає 90 % корисних властивостей риби, однак під крижаною глазур’ю можуть ховатися неприємні сюрпризи. Щоб не попастися на гачок недобросовісних продавців, потрібно знати правила вибору замороженої риби та поширені прийоми обману покупців. Одні з основних факторів ризику – паразити, які живуть практично у всіх видах риби, і поліфосфати (харчові добавки Е452), утримують вологу й тим самим практично вдвічі збільшують вагу риби. При заморожуванні сухим штучним способом паразити гинуть, проте їх залишки можуть викликати алергію або отруєння у людини з ослабленим імунітетом. Якщо розморожене м’ясо риби відновлює форму після натискання на нього пальцем – значить , її заморозили здоровою та свіжою. Поліфосфати не тільки вимивають з риби білки, знижуючи її харчову цінність в 2-3 рази, а й часто стають причиною отруєнь, захворювань ШКТ та серцевих недуг. На жаль, в Україні немає ні норм вмісту поліфосфатів в рибі, ні методів їх визначення. Якщо м’ясо пухке, желеподібне, швидше за все в нього ввели багато поліфосфатів, що зруйнували структуру м’яса. Тому не купуйте роздільну рибу: цілу рибину набагато складніше напхати поліфосфатами, ніж філе та стейки. Ще хочу застерегти вас від поширеного обману: під виглядом дорогих сортів – тріски або окуня, вам можуть підсунути дешевші хек, минтай або пангасіус.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як приготувати смачний хек?
Постарайтеся запам’ятати, як виглядає риба різних сортів та знову-таки не купуйте її в роздільному вигляді! Є 5 універсальних правил вибору замороженої риби:
1) звертайте увагу на те, який відсоток глазурі вказано виробником! При цьому глазур не повинна відставати від тушки при постукуванні. Якщо риба продається у вакуумній упаковці, вона може бути і зовсім без глазурі
2) у складі не повинно бути харчових добавок Е 451 та Е452 – тому віддавайте перевагу рибі у фабричній упаковці: тільки так ви зможете перевірити маркування
3) зверніть увагу на колір риби: якщо м’ясо або кісточки мають жовтуватий відтінок, рибу заморозили несвіжою
4) тушка повинна бути рівною, не понівеченої – інакше цю рибу, швидше за все, заморозили повторно
5) переконайтеся, що кожна рибка була заморожена окремо, а не блоком: це гарантія того, що її не розморожували кілька разів».
Більше корисних порад дивіться з понеділка по четвер о 16:00 на СТБ.
Джерело: журнал «Твоє здоров’я»