Скільки йоду потрібно споживати, розповіла Світлана Фус
Дієтолог проєкту «Зважені та щасливі»-9 Світлана Фус розповіла, скільки йоду потрібно споживати. Яка добова норма йоду і які основні його джерела — дізнайтеся в матеріалі.
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, одна третина населення планети страждає від дефіциту йоду і має підвищений ризик розвитку захворювань, пов’язаних з ним. Це також поширене явище в Україні.
Забезпечення йодом організму особливо важливо для вагітних і мам, які годують грудьми. Дефіцит йоду в їхньому харчуванні може призвести до незворотних порушень у психічному та фізичному розвитку дитини.
Занадто низький вміст йоду в раціоні підлітків може призводити до порушення концентрації уваги, труднощів у навчанні, перепадів настрою, швидкої стомлюваності і до надмірної ваги.
Скільки йоду потрібно організму? ⠀
Йод в необхідних кількостях потрібен кожній людині щодня протягом усього життя.
Добова кількість залежить від віку:
- Дітям до 12 років: 90—120 мкг на день
- Для дорослих: 150 мкг йоду на день
- Вагітні та жінки, які годують груддю: 200—250 мкг на добу
Більше на тему: Для чого потрібні перекуси, розповіла Світлана Фус
Джерела йоду:
- Водорості (морська капуста, чука, вакаме), ламінарія в сухому вигляді.
- Морська риба: палтус, тріска, лосось, кора, оселедець, макрель,
- Риб’ячий жир
- Морські молюски
Йод міститься і в інших продуктах, таких як:
- Червоне м’ясо
- Яйця
- Молоко (рівень йоду залежить від використання йодованого корму)
- Овочі та фрукти
- Штучно збагачені йодом продукти: йодована сіль, столова і мінеральна вода
Дякуємо!
Тепер редактори знають.