PHNjcmlwdCBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1pZD0iMTI0OSINCmRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWZvcm1hdD0iZnVsbHNjcmVlbiIgZGF0YS1vdXRzdHJlYW0tc2l0ZV9pZD0iU1RCX0Z1bGxzY3JlZW4iIGRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWNvbnRlbnRfaWQ9Ind3dy5zdGIudWEvYmlnIiBzcmM9Ii8vcGxheWVyLnZlcnRhbWVkaWEuY29tL291dHN0cmVhbS11bml0LzIuMDEvb3V0c3RyZWFtLXVuaXQubWluLmpzIj48L3NjcmlwdD4=

Чим корисний огірок, розповіла Світлана Фус

24.07.2019

Без огірка неможливо уявити свіжі літні салати. Це один із найбільш здорових і популярних овочів на нашому столі. Дієтолог проєкту «Зважені та щасливі»-9 Світлана Фус розповіла, чим корисний і унікальний огірок. Детальніше читайте у матеріалі.

огурцы

З давніх часів огірок використовували як засіб від багатьох хвороб. До його складу входять різні мінеральні речовини, вітаміни і антиоксиданти. Високий вміст калію, кремнію і цинку робить огірки профілактичним засобом для догляду за здоров’ям шкіри і волоссям.

Чим корисний огірок?

Харчова цінність огірка насамперед обумовлена ​​високим вмістом:

  • лютеїну і зеаксантину — речовин, які накопичуються у тканинах очей, забезпечують їх ефективний захист; у 100 г огірків вміст цих каротиноїдів втричі перевищує добову потребу.
  • фітостеролів, які пригнічують всмоктування холестерину з травного тракту; холестерин краще виводиться з організму, зменшується його рівень у крові.

Більше на тему: Які жири шкідливі для здоров’я, розповіла Світлана Фус

Як вживати огірки?

Бажано вживати огірки зі шкіркою, оскільки у ній міститься основна маса вітамінів та інших корисних речовин. Але потрібно бути впевненим в якості огірків, адже у шкірці можуть накопичуватися шкідливі речовини. Тоді вживання може завдати шкоди здоров’ю.

огурец

Цікаві факти про огірок

  • Огірки не слід зберігати у нарізаному вигляді. Є один цікавий факт: в огірку у великій кількості міститься фермент аскорбатоксидази. Його ще називають «антивітамін С», який прискорює окислення вітаміну С, тобто руйнує його.
  • Виділення «антивітамінного» ферменту відбувається при подрібненні огірків. Тому готуйте овочеві салати безпосередньо перед їжею, щоб не втрачати вітамін С.
  • Аскорбатоксидаза також є в інших овочах і фруктах. Її багато у кабачках, цвітній капусті та гарбузі, менше у буряках, помідорах, моркві та чорній смородині.
  • Незважаючи на всю користь овоча, є і протипоказання. 
  • Не рекомендовано їсти огірки зі шкіркою при загостренні коліту, нирковій недостатності, дискінезії жовчовивідних шляхів і гастриті.

Читайте більше цікавих новин у Viber та Telegram СТБ

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Image00001итьбю

Licensor’s website www.endemolshmine.com

Thanks!

Our editors are notified.