Як захистити печінку, розповіла Мирослава Ульяніна
Печінка – важливий орган, що бере участь у перетравлюванні продуктів, які ми споживаємо. Велике навантаження та безперервна робота печінки часто призводить до різних захворювань. Як уберегти і захистити печінку, розповіла ведуча проекту «Зважені та щасливі»-8 Мирослава Ульяніна.
Печінка завжди потребує особливої уваги, адже всі навантаження, які є наслідком вживання алкоголю, ліків та шкідливих продуктів, вона бере на себе. До основних функцій печінки належить фільтрування крові, а також бере участь у процесі перетравлення їжі. Цей орган забирає з неї всі поживні і токсичні речовини. Тобто є своєрідною лабораторією. На жаль, захворювання печінки — досить поширене явище.
Більше на тему: Чи корисні супи, розповіла Мирослава Ульяніна
З віком печінка слабшає і втрачає здатність повною мірою виконувати свою функцію. Зважаючи на нинішню екологію, дефіцит антиоксидантів та вітамінів у раціоні, печінка «зношується» набагато раніше. Додатковим фактором виступає зловживання жирною, смаженою, копченою їжею, а також алкоголь і антибіотики.
Як захистити печінку?
Аби захистити свою печінку, потрібно додати у раціон рослинні гепатопротектори: екстракти рослин, що мають виражену захисну дію на її клітини. Розторопша — найдієвіший продукт. Від вживання розторопші у будь-якому вигляді варто утриматися лише тим, хто страждає на панкреатит, холецистит, гострий апендицит, жовчно-кам’яну хворобу.
Як вживати розторопшу, розповіла Мирослава Ульяніна
- У вигляді олії (низькотемпературної екстракції).
Містить поліненасичені жирні кислоти (лінолева та ліноленова), вітамін Е, макро- і мікроелементи. Рекомендована як дієтична добавка до раціону. Лікувальна доза: 3 чайні ложки олії на день. Для профілактики можна постійно додавати в їжу. - У вигляді насіння.
Насіння продається у будь-якій аптеці. З них готується відвар: 1 ч. л. насіння на чашку гарячої води. Застосовується для очищення організму. При харчових і алкогольних отруєннях — відвар з розторопші слід приймати натщесерце по 50 мл кожні 2–3 години до повного очищення організму. - Порошок, шрот.
Шрот приймати тричі на добу по одній маленькій ложці, обов’язково запиваючи водою, або додавати до смузі. Активізує кишківник, допомагає при дисбактеріозі, має здатність знижувати рівень цукру в крові, очищує кров. У насінні багато вітамінів групи В, потрібних для регулювання жирового обміну, живлення серцевого м’яза, для нервової системи, шкіри, зору. - Капсули, таблетки.
Приймати 1 раз на добу під час їжі. М’яко стимулюють утворення та виділення жовчі, мають спазмолітичну, протизапальну та антисептичну дію.
Дякуємо!
Тепер редактори знають.