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
PHNjcmlwdCBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1pZD0iMTI0OSINCmRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWZvcm1hdD0iZnVsbHNjcmVlbiIgZGF0YS1vdXRzdHJlYW0tc2l0ZV9pZD0iU1RCX0Z1bGxzY3JlZW4iIGRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWNvbnRlbnRfaWQ9InN0Yi51YSIgc3JjPSIvL3BsYXllci5hZHRlbGxpZ2VudC5jb20vb3V0c3RyZWFtLXVuaXQvMi4xMS9vdXRzdHJlYW0tdW5pdC5taW4uanMiPjwvc2NyaXB0Pg==

Як правильно вибрати манго?

Телеканал СТБ

Як правильно вибрати манго? Це запитання хвилює багатьох відвідувачів супермаркетів. Вони бачать соковитий апетитний фрукт, але так і не наважуються на купівлю. Як повинне виглядати стигле манго? Якими властивостями володіти? Яким бути на дотик? Про це та багато іншого читайте в матеріалі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Користь та шкода полуниці: все про улюблену ягоду

Как выбрать манго

Манго — один із найсмачніших екзотичних фруктів. У світі існує понад 500 сортів манго, кожен з яких відрізняється кольором, запахом, розміром і смаковими якостями. Фахівці кажуть, що пробувати цей фрукт потрібно в країнах його походження, а саме в Індії, Таїланді, Пакистані, Іспанії, Мексиці. Однак це зовсім не означає, що в нашій країні купити смачне манго неможливо. Корисні поради й кілька хитрощів допоможуть вам купити найстигліший, найсмачніший та найсоковитіший фрукт!

Зовнішній вигляд

У стиглого манго блискуча й гладка шкірка насичених відтінків. Колір фрукта залежить від сорту. Темні цяточки на поверхні також свідчать про стиглість фрукта. Якщо акуратно натиснути пальцем на шкірку, на стиглому плоді залишиться легка вм’ятина. Якщо шкірка прорвалася, значить, фрукт перезрів і починає псується. Занадто твердий фрукт краще не купувати — навряд чи він дозріє у вас на підвіконні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Томатний сік — користь, шкода і як заготовити його на зиму

Також варто утриматися від купівлі манго з дірочками й подряпинами. Висока доза фруктози, яка міститься в плоді, при пошкодженнях сприяє швидкому псуванню продукту.

Запах

Свіжий стиглий плід має приємний солодкуватий аромат. Плодоніжка манго має смолистий, хвойний запах. Якщо фрукт не пахне зовсім, він ще не дозрів. Різкий запах з кислинкою свідчить, що манго перезрів і починає псуватися.

Как выбрать манго

М’якоть

М’якоть стиглого манго дуже соковита і солодка. Колір завжди насичений, жовтих або оранжевих відтінків. Вона має досить приємну, м’яку, але не рихлу текстуру. М’якоть плоду солодка на смак, трохи нагадує нектарини або персики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чорниця: користь і протипоказання до вживання ягоди

Як вибрати манго в магазині

  • Фрукт потрібно уважно оглянути, понюхати і спробувати на дотик. Обов’язково зважте плід в руці. Свіжий стиглий плід важкуватий, в міру твердий та пружний.
  • Вибирайте манго з гладкою, блискучою шкіркою, без вм’ятин, тріщин і зморщок.
  • Натисніть на шкірку плоду. Якщо на місці, де був ваш палець, утворилася глибока вм’ятина, або ще гірше — пішов сік, фрукт непридатний до вживання.
  • Не варто зберігати ціле манго в холодильнику. Для нього підійдуть умови кімнатної температури. І навпаки, порізаний фрукт краще заховати у холодильник.
  • У холодильнику манго можна зберігати 2–3 дні, а в умовах кімнатної температури – не більше 5.
  • Якщо раптом ви все ж купили незріле манго, загорніть його в газету чи папір і залиште дозрівати при кімнатній температурі.
  • Вжити фрукт потрібно за кілька днів після купівлі.

Читайте більше цікавих новин у Viber та Telegram СТБ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: