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
PHNjcmlwdCBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1pZD0iMTI0OSINCmRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWZvcm1hdD0iZnVsbHNjcmVlbiIgZGF0YS1vdXRzdHJlYW0tc2l0ZV9pZD0iU1RCX0Z1bGxzY3JlZW4iIGRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWNvbnRlbnRfaWQ9InN0Yi51YSIgc3JjPSIvL3BsYXllci5hZHRlbGxpZ2VudC5jb20vb3V0c3RyZWFtLXVuaXQvMi4xMS9vdXRzdHJlYW0tdW5pdC5taW4uanMiPjwvc2NyaXB0Pg==

Тісто для пасок: рецепти покроково

Телеканал СТБ

Гарне тісто на паску – гарантія вдалих пасок великодніх. Виберіть один із трьох рецептів тіста на Великдень, які ми підібрали для вас.

ПАСХАЛЬНЕ ТІСТО №1

Інгредієнти:

  • Дріжджі сухі — пачка (30 г)
  • Тепле молоко — 500 мл
  • Борошно
  • Вершкове масло топлене — 200 г
  • Яйця (жовтки) — 10 шт.
  • Сода — щіпка
  • Сіль — 1 ч. л.
  • Вершки — 150 г
  • Цукрова пудра — 1 стакан
  • Родзинки — жменя
  • Цукати — жменя
  • Сухофрукти — жменя

Приготування:

Готуємо опару.

  1. Дріжджі розвести невеликою кількістю теплого молока. З’єднуємо тепле молоко, підігріті вершки і трохи просіяного борошна. Консистенція тіста має вийти як на оладки. Ретельно перемішуємо і додаємо розведені дріжджі.
  2. Ще раз перемішуємо і залишаємо в теплому місці для бродіння. Коли опара збільшиться удвічі, замішуємо тісто.

Готуємо тісто.

  1. Жовтки розтираємо з цукровою пудрою і додаємо опару, що піднялася. Обережно додаємо топлене масло, соду, сіль, борошно, а також родзинки, цукати, сухофрукти і замішуємо тісто. Даємо йому знову піднятися, добре вимішуємо і викладаємо у форму.
  2. Ставимо паску в розігріту до 170°С духовку. Випікаємо до готовності. Готовність паски перевіряємо дерев’яною паличкою або на вагу — готовий виріб буде значно легше за сирий.

Читайте также: Паска в хлібопічці

ПАСХАЛЬНЕ ТІСТО №2

25(41)

Інгредіенти:

  • Дріжджі пресовані – 25 г
  • Молоко топлене – 400 г
  • Масло вершкове – 150 г
  • Цукор – 200 г
  • Морква терта – 0,5 склянки
  • Яйця – 2 шт.
  • Апельсини – 2 шт.
  • Ванільний цукор – 15 г
  • Борошно за смаком
  • Цукати за смаком
  • Родзинки за смаком
  • Сіль за смаком
  • Яєчний білок (для глазурі) – 1 шт.
  • Цукрова пудра (для глазурі) – 3 ст. л.

Приготування: 

  1. Змішуємо дріжджі і тепле молоко (200 мл). Примітка: температура молока має бути близько 30°С
  2. Додаємо цукор (1 ст. л.), всипаємо борошно (3 ст. л.), добре перемішуємо і залишаємо опару в теплому місці, щоб дріжджі «прокинулися».
  3. Коли опара підніметься і покриється пухирцями, вона готова. Замішуємо тісто.
  4. Знімаємо цедру з апельсина. Примітка: потрібно зрізати тільки верхній, помаранчевий, шар. Білий — гіркий.
  5. Збиваємо до білого яйця з цукром.
  6. Відливаємо трохи теплого молока, розводимо в ньому сіль.
  7. Молоко, що залишилося, виливаємо в тісто, всипаємо порцію борошна і перемішуємо.
  8. Вливаємо молоко з сіллю, всипаємо ще порцію борошна.
  9. Додаємо яйця з цукром і продовжуємо всипати борошно.
  10. Кладемо терту моркву і апельсинову цедру.
  11. Вливаємо розтоплене вершкове масло. Примітка: масло має бути теплим, а не гарячим.
  12. Викладаємо тісто на робочу поверхню і, потроху підсипаючи борошно, вимішуємо до моменту, коли тісто почне відставати від рук. Порада: не підсипайте багато борошна, тісто має бути дуже м’яким і еластичним.
  13. Викладаємо тісто в каструлю, накриваємо рушником і залишаємо в теплому місці на годину, щоб воно піднялося.
  14. Коли тісто збільшиться в об’ємі удвічі, продовжуємо з ним працювати.
  15. Вмішуємо в тісто родзинки. Порада: родзинки попередньо потрібно запарити в окропі, щоб вони пом’якшали.
  16. Ділимо тісто на три частини і викладаємо у змазані рослинним маслом формочки для пасок.
  17. Залишаємо тісто в теплому місці, щоб воно збільшилося в об’ємі удвічі.
  18. Випікаємо паски в розігрітій до 180 градусів духовці до готовності. Готовність паски перевіряємо дерев’яною шпажкою: якщо вона виходить з паски сухою, та готова.
  19. Для прикраси паски білки збиваємо з цукровою пудрою в круту піну — вона має тримати форму і не розтікатися.
  20. Готові паски остуджуємо, прикрашаємо білкової глазур’ю і цукровою посипкою.

Читайте також: Що приготувати на Великдень

ПАСХАЛЬНЕ ТІСТО №3

Інгредієнти: 

  • Борошно – 1 кг
  • Масло вершкове – 200 г
  • Дріжджі «живі» – 30 г
  • Цукор – 200 г
  • Молоко – 500 мл
  • Яйце – 3 шт.
  • Яйце (жовтки) – 4 шт.
  • Родзинки за смаком
  • Шафран за смаком
  • Цукати за смаком
  • Мигдаль (мелений) за смаком
  • Кардамон (мелений) за смаком
  • Сіль за смаком

Приготування: 

  1. Для опари розводимо дріжджі невеликою кількістю теплого молока, додаємо столову ложку цукру, 500 г борошна і ставимо в тепле місце на 3-6 годин.
  2. Коли опара підніметься і почне осідати, додаємо інші інгредієнти і добре вимішуємо. Ставимо тісто в тепло. Коли воно збільшиться в об’ємі утричі, знову вимішуємо тісто і розкладаємо в змащені маслом і посипані сухарями формочки, заповнюючи їх тістом на третину об’єму.
  3. Формочки з тістом знову залишаємо в теплому місці. Коли тісто заповнить практично весь об’єм, змащуємо його яйцем, посипаємо мигдалем і цукатами та ставимо в розігріту до 200 градусів духовку. Випікаємо до готовності.
  4. Готову паску прикрашаємо цукровою глазур’ю, цукатами і т. д.

Читайте більше цікавих новин у Viber і Telegram СТБ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: