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
PHNjcmlwdCBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1pZD0iMTI0OSINCmRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWZvcm1hdD0iZnVsbHNjcmVlbiIgZGF0YS1vdXRzdHJlYW0tc2l0ZV9pZD0iU1RCX0Z1bGxzY3JlZW4iIGRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWNvbnRlbnRfaWQ9InN0Yi51YSIgc3JjPSIvL3BsYXllci5hZHRlbGxpZ2VudC5jb20vb3V0c3RyZWFtLXVuaXQvMi4xMS9vdXRzdHJlYW0tdW5pdC5taW4uanMiPjwvc2NyaXB0Pg==

«Їмо вдома. Різдво» – рецепт: гусак с яблучним пюре

Телеканал СТБ

Video: «Їмо вдома. Різдво» – рецепт: гусак с яблучним пюре

Наближається одне із найчудовіших і найрадісніших зимових сімейних свят — Різдво. Юля приготує різдвяного гусака з картоплею й яблучним пюре!

Дивіться «Їмо вдома. Різдво» у неділю, 6 січня, о 09:00 на СТБ.

Різдвяний гусак з яблучним пюре

Необхідні продукти: 1 гусак (вагою 4–5 кг), 2 кг картоплі, 6 ароматних яблук, половинка лимона, 1 ст. ложка цукру, 3–4 ст. ложки маслинової олії, 3 цибулини, 250 мл Масандри, Мадери або Хересу, 1 ч. ложка гірчичного порошку, 2 ст. ложки варення або джему із червоної смородини, 1 ч. ложка гірчиці із зернятками, 10 зерен червоного перцю, Ѕ ч. ложки морської солі.

Розігріти духовку до 220°С.

Гусака вимити, гарненько просушити паперовим рушником і проткнути виделкою по всій поверхні шкіри. Розтерти сіль у ступці й натерти гусака зовні й усередині сіллю (попередньо вирізавши зсередини великі шматки жиру). Загорнути крильця й ніжки гусака у фольгу, щоб вони не згоріли, покласти гусака на великий лист і відправити в духовку на 20 хвилин. Потім злити зайвий жир, що зібрався на листі, перевернути гусака, зменшити температуру до 180 градусів і запікати його ще 1,5 години. Відварити картоплю до напівготовності й викласти її на лист. Запікати все разом ще 20 хвилин, потім накрити гусака фольгою, щоб він не згорів, а картоплю полити жиром, що зібрався в листі й далі запікати ще зо 20 хвилин, потім зняти фольгу з лапок і крилець, щоб вони теж гарненько пропеклися й зазолотилися. Запікати ще 1–1,5 годин.

Яблука почистити, видалити серцевину й нарізати скибочками, лимон нарізати скибочками. У каструльку влити кілька столових ложок води, додати яблука, лимон і цукор, тушкувати все разом на повільному вогні десь 30- 40 хвилин. Збити до консистенції однорідного пюре.

Розігріти в сковороді маслинову олію, півкільцями нарізати цибулю й обсмажити її до золотавого кольору. Додати вино, варення із червоної смородини, гірчичний порошок і 750 мл гарячої води, уварити протягом 15 хвилин, потім додати гірчицю. Викласти соус на лист, у якому запікав гусак, і поставити ще на 5–10 хвилин у духовку. Полити гусака соусом і подавати з картоплею і яблучним пюре.

http://www.edimdoma.ru/