Кохана, ми вбиваємо дітей

Горіхи й насіння в дитячому раціоні

Сьогоднішня стаття, яку ілюструє одна з афіш
Вікторії Салової, присвячена користі горіхів і насіння для дитячого організму.

Горіхи й насіння
в дитячому раціоні – продукти незамінні. Багаті на корисні жирні кислоти, вони
сприяють розвиткові організму: поліпшують зір, зміцнюють волосся й нігті,
сприятливо позначаються на стані шкіри й роботі шлунково-кишкового тракту.

Горіхи й насіння містять
фолієву та нікотинову кислоту, а також широкий спектр мінералів: кальцій,
магній, калій, цинк, залізо, селен, марганець. Поєднання цих мінералів з
вітамінами А, В, С і Е, на які також багаті горіхи, дозволяє нам не тільки
легко їх засвоювати, але й зміцнювати імунітет і підтримувати гормональний
баланс.

Важливо! Особливо
захоплюватися горіхами фахівці все ж таки не рекомендують. 30 грамів на день –
оптимальна порція. Річ у тому, що горіхи – продукт калорійний, і за надмірного
вживання вони можуть сприяти набиранню ваги. Пам’ятайте, 100 грамів горіхів з
енергетичної цінності заміняють повноцінний обід.

Під час вибору горіхів і
насіння віддавайте перевагу наступним:

– насіння
соняшника

– гарбузове насіння

– лляне насіння

– кунжут

– мигдаль

– каштани

– кеш’ю

– пекан

– волоські горіхи

– бразильські
горіхи

– лісові горіхи

– кедрові горіхи

– фісташки.

Горіхи здатні
заповнити енергетичний баланс під час розумових навантажень. Вони допомагають
поліпшити розумові процеси, пам’ять і сон. Саме тому експерт проекту, психолог
когнітивного розвитку Вікторія Любаревич-Торхова, радить батькам обов’язково
включати горіхи в щоденне меню дітей і ділиться рецептами улюблених горіхових страв.

Закуска

Тост із вершковим
маслом (від 82%), тонкими скибочками свіжого яблука, медом і волоськими
горіхами.

Салат

На сніданок

Потерти яблуко й
морквину (один до одного) на велику терку, додати грубо посічені листки
петрушки, волоські й кедрові горіхи. Злегка посолити, поперчити й заправити
маслиновою олією, медом і лимонним соком.

На вечерю

Листки шпинату чи
рукколи розкласти на пласкій тарілці, злегка присипати великою морською сіллю й
меленим перцем (краще використовувати суміш перців). Поверх листків розкласти
скибочки груші й відвареного буряка. Додати трохи сиру Дор-Блю й посипати все свіжопідсмаженими
кедровими горішками. Полити маслиновою олією й збризкати бальзамічним соусом.

Основна справа

М’ясо, тушковане з горіхами й чорносливом

Яловичину (чи
дичину – качку, зайця, фазана) промити й просушити серветкою. Злегка приправити
морською крупною сіллю й свіжомеленим перцем. У сковорідці з товстим дном
протягом однієї хвилини розігріти на соняшниковій олії (не більше 3 ст. ложок!)
кілька часточок часнику в скоринці, волоський горіх і сухі трави (розмарин або
чебрець). Додати крупно порізану цибулю. Додати 1 «зірочку» бадьяна й 1
гвоздику. Трохи підрум’янити цибулю, додати м’ясо й тушкувати, помішуючи,
протягом 5 хвилин. Потім посолити, поперчити й додати чорнослив. Тушкувати ще
5-7 хвилин під закритою кришкою. Додати червоного сухого вина (а ще краще
Порто!), трохи випарити з нього алкоголь протягом 5 хвилин, злегка помішуючи.
Накрити й тушкувати протягом 40 хвилин (краще в духовці).

Порада: смак страви
можна підсилити, додавши невеличку паличку кориці.

Десерт

Печені яблука

Вирізати з яблук
серцевину, покласти туди дроблені волоські горіхи, 5 г вершкового масла,
посипати корицею й полити медом. Запекти в духовці.

Горіховий пиріг

Тісто: 250 г
вершкового масла, 50 г цукру, 500 г борошна – все перетерти, додати трохи
ванільного цукру й щіпку солі під час вимішування. Додати 1 жовток, 1 яйце й
60-80 мл крижаної води. Скачати в колобок, розділити на дві частини й покласти
в холодильник на 20 хвилин.

Вирізати кружечки
й розкласти, прим’явши пальцями, у широкі пласкі формочки для кексів (краще
залізні). Злегка запекти в духовці до появи рожевих бочків і рожево-коричневого
відтінку в серединці.

Начинка: злегка
обсмажити будь-які горіхи (мигдаль, фундук, волоські). Зварити карамель: 6 столових
ложок меду варити до густої карамелізації приблизно 20 хвилин, додати 1,5 ст.
ложки домашніх вершків (від 25%). Можна додати желатину чи кондитерського згущувача.

Залити остиглою
карамеллю горіхи й поставити на 30 хвилин у холодильник.


Нагадаємо, що спеціально для
проекту «Кохана, ми вбиваємо дітей» художниця Вікторія Салова («Холостяк-2»)
розробила серію афіш, які закликають дітей до здорового харчування. 4
позитивних і 4 негативних мультяшних персонажа уособлюють корисні чи шкідливі
продукти, які часто вживаються в їжу.