PHNjcmlwdCBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1pZD0iMTI0OSINCmRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWZvcm1hdD0iZnVsbHNjcmVlbiIgZGF0YS1vdXRzdHJlYW0tc2l0ZV9pZD0iU1RCX0Z1bGxzY3JlZW4iIGRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWNvbnRlbnRfaWQ9Ind3dy5zdGIudWEvZG9icmUiIHNyYz0iLy9wbGF5ZXIudmVydGFtZWRpYS5jb20vb3V0c3RyZWFtLXVuaXQvMi4wMS9vdXRzdHJlYW0tdW5pdC5taW4uanMiPjwvc2NyaXB0Pg0K

Як обрати ідеальні яйця до Великодня

28.04.2021

Українці відзначатимуть світле свято Великодня вже 2 травня. До столу господині готують різні страви, але особливу увагу приділяють писанкам, крашанкам і паскам. Ми вже ділилися ідеями, як гарно пофарбувати яйця. А як їх обрати, розповіли експерти шоу «Все буде добре» Костянтин Грубич і Андрій Бабаєв. Всі секрети для вибору ідеальних яєць до Великодня – у нашому матеріалі.

За легендою, перше пасхальне яйце Марія Магдалина піднесла імператору Тиберію. Після чудотворного воскресіння Христа жінка прийшла до римського правителя зі словами «Христос воскрес!». Тиберій заперечив, що ніхто не може воскреснути, як і яйце з білого не може стати червоним. І щойно він це сказав, яйце почервоніло. Традиція фарбувати яйця пов’язана з сорокаденниим постом. Під час цього посту кури не перестають нестися, але їсти яйця не можна. Тому, щоб яйця не зіпсувалися, господині варили їх, а потім фарбували у різні кольори. Завдяки цьому вони потім могли визначити за кольорами, які яйця свіжіші.

Більше на тему: Оберіг на здоров’я з пасхального яйця: робимо власноруч

Безпека

яйца на пасху

«Як і будь-який продукт птахівництва, яйця схильні до зараження паразитами, – розповідає Андрій Бабаєв. – Найстрашніший і найпоширеніший з них – це сальмонела. Захворювання на сальмонельоз протікає гостро. Це висока температура, лихоманка, блювота, рідкі випорожнення. Але, купуючи яйця виробників, які турбуються про якість свого продукту, про захворювання не варто хвилюватися…»

У магазині обирайте яйця у фірмовій упаковці зі штампом заводу

Найчастіше причина сальмонельозу в курки – це комбікорм, де є компоненти м’ясного походження, шматочки свинини, яловичини. Якщо сировина виявилася неякісною і зараженою, то сальмонела оселиться всередині курки. Захворювання може передаватися від курки до курки, але на птахофабриках це неприпустимо. Адже якщо захворіє одна курка, хвороба за місяць охопить весь курник. Закон зобов’язує ветлікарів на птахофермах перевіряти яйця на спеціальному обладнанні. Тому людина може не тільки поскаржитися лікарю, а й виграти суд проти виробника. Яйця у магазині повинні бути у фірмовій упаковці зі штампом заводу.

Більше на темуЯк прикрасити яйця мереживними візерунками за допомогою цукру?

Запитуйте у продавця на ринку висновок лабораторного аналізу

«На великих базарах завжди існує служба санепідстанції, – розповідає Костянтин Грубич. – Ви можете дізнатися про її існування в адміністрації ринку. Запитуйте у продавця яєць висновок аналізів лабораторії на товар. Зазвичай продавці тримають документи при собі, адже їх продукцію тестують щоранку».

Домашние яйца

Домашні яйця

Просвічуйте яйця на світлі

Сальмонела спочатку не міститься всередині яйця. Вона проникає туди через шкаралупу. У шкаралупі, яка тільки здається такою міцною, більше семи тисяч пор. Через ці отвори сальмонела потрапляє всередину за кілька діб. Чим свіжіше яйце, тим кращі його захисні функції.

«Якщо на шкаралупі є тріщини або мікротріщини – не беремо, – каже Андрій Бабаєв. – Мікротріщини потрібно вирахувати, подивившись крізь яйце на яскраве світло. Багато тріщин, нерівна поверхня шкаралупи – це привід турбуватися. Гарантій, що всередині сальмонела, у вас, звичайно, немає. Але таке яйце краще гарненько обробити, відварити або обсмажити з двох сторін (при температурі 70 градусів сальмонела гине). А від приготування свіжих соусів, білкових кремів і домашніх майонезів з таких яєць я б відмовився».

Сальмонелла

Сальмонела

Щоб під час варіння тріщини не розійшлися, Андрій Бабаєв радить змастити їх лимонним соком, а щоб білок не витік – додати у воду чайну ложку солі. Вона допоможе білку згорнутися, і він не розтічеться. Сипати сіль потрібно в холодну воду, перед тим як покласти туди яйця. Через свої хімічні властивості у солоній воді білок «згортається» швидше (наче запечатує тріщину). Краще класти яйця в холодну воду і варити їх на повільному вогні – так зменшується небезпека розтріскування.

Мийте яйця перед готуванням у розчині соди

«Через те що сальмонела найчастіше живе в курячому посліді, який може бути на яйці, я рекомендую перед використанням мити яйця, – каже Костянтин Грубич. – Моя тітка в селі робила так: мила яйце перед приготуванням в розчині соди. Якщо на поверхні була якась інфекція, то під впливом соди вона гинула. Правда, використовувати соду потрібно безпосередньо перед приготуванням. Якщо відразу перемити всі яйця і скласти їх у холодильник, сода зруйнує шкаралупу, і продукт буде погано зберігатися».

Більше на тему20 ідей для великодніх яєць

Свіжість

Чим свіжіше яйце, тим воно безпечніше. «Якщо на маркуванні яйця зазначено літеру «Д», це означає, що яйце дієтичне, тобто найсвіжіше і найкорисніше – йому не більше семи днів, – каже Андрій Бабаєв. – Буква «С» – це яйце столове. Йому до 25 днів, воно не таке свіже, як дієтичне».

Андрей Бабаев

Андрій Бабаєв

Обирайте яйця, марковані літерою «Д»

Дієтичним вважається яйце, яке не буде зберігатися при мінусовій температурі та має бути реалізоване протягом 7 діб. День його «появи на світ» не рахується. Тобто «дієтичне» – це не якийсь особливий сорт, а просто дуже свіже яйце. Крім букв «Д» і «С» Андрій Бабаєв радить звернути увагу на дату фасування, дату збору яєць і термін придатності. Дата фасування може бути вказана як на яйцях, так і на упаковці. Вона практично не несе для нас цінної інформації. Адже до моменту фасування невідомо, скільки яйця могли зберігатися. Дата збору яєць – зовсім інший показник. Це день, коли курка знесла яйця. З цієї дати ведеться відлік їхнього терміну придатності, який не може бути більше 25 днів.

Обирайте яйця з матовою поверхнею

Щоб дізнатися, як визначити свіжість домашніх яєць, Костянтин Грубич відправився в село. «Я тільки на яйце гляну, відразу бачу: одне матове, а інше – глянцеве, ніби лисніє, – каже власниця сільського курника Марія Степанівна. – Матове – це свіже яйце. Якщо ж яйце починає блищати, ніби маслом хтось намазав, то це вже яйце далеко не першої свіжості».

Дивіться на яйце у «підзорну трубу»

А ось її сусідка користується іншим способом: «Я скручую газету і дивлюся на яйце, як у підзорну трубу, піднявши його на світло, – розповідає господиня Надія. – Якщо яйцю немає і тижня, то там все чітко видно: жовток, плівка, все жовто-помаранчевого приємного кольору. І зародка не видно. Після тижня вже і плямочка від зародка з’являється. А якщо яйце старе, то всередині все буде каламутне – білок і жовток не розрізняються».

Дайте яйцям попірнати у солоній воді

«Мій метод такий: я трушу яйцем біля вуха, – розповідає господиня Любов Михайлівна, – якщо чутно, як там все бовтається, то яйце несвіже. Ще такий є спосіб. Потрібно у воду додати столову ложку солі і покласти яйце. Найсвіжіше – опуститься на дно. Середнє – зануриться на половину глибини. А те яйце, яке спливе, потрібно викидати…»

Цей феномен з наукової точки зору пояснив Андрій Бабаєв: «Вся справа в повітряній камері яйця. У дієтичного яйця вона не більше 7 мм. Чим довше пролежить яйце, тим більше і більше повітря в ньому опиниться. В результаті воно буде легше, вміст бовтатиметься і воно спливе у воді».

Більше на темуЩо приготувати на Великдень 2021: ідеї для свята

Зберігання

Храните яйца в контейнере у задней стенки холодильника

Зберігайте яйця в контейнері біля задньої стінки холодильника

Поширена помилка – це зберігати яйця у бічних дверцятах холодильника. Ми смикаємо їх туди-сюди, температура коливається – через перепади яйця вбирають сторонні запахи і швидко псуються. Також важливо зберігати яйця у відділі з кришкою.

Повітряна камера (вуглекислий газ) знаходиться в тупому кінці яйця. Якщо перевернути його, то газ буде підніматися через все яйце, і воно зіпсується швидше. Тому всі яйця потрібно складати в закритий лоточок гострим кінцем вниз і розміщувати біля задньої стінки холодильника, де температура найнижча. Так яйця можуть зберігатися після збору 35 днів.

Змастіть яйця олією

Якщо у вас немає холодильника (наприклад, на дачі), Костянтин Грубич рекомендує скористатися стародавнім способом. Наші предки заливали яйця спеціальним розчином вапна – так яйця могли зберігатися до року. Негашене вапно заливали водою, ретельно перемішували, давали відстоятися 12 годин, а потім акуратно заливали яйця. Сьогодні, правда, є більш простий спосіб. Можна просто змастити яйця олією, яка створить захисну плівку. Потім яйця потрібно загорнути в папір, старі газети або фольгу. Також можна намащені яйця пересипати сіллю, піском або соломою. Пересипавши яйця шарами, їх можна довго зберігати в підвалі або іншому прохолодному і темному місці.

Більше на темуЯк пофарбувати яйця шовковою тканиною?

Варіння

Яйця, які ви збираєтеся варити, краще заздалегідь дістати з холодильника. Адже якщо вони будуть холодними, то потріскаються. Покладіть яйця в холодну воду, додайте ложку солі і починайте варити.

Выбирайте для крашенок яйца маленького размера

Вибирайте для крашанок яйця маленького розміру

Не використовуйте для крашанок лежані яйця

«Чим довше яйце лежало, тим сильніше відстала його підшкаралупна оболонка та повітряна камера, – розповідає Андрій Бабаєв. – Через це яйце легко почистити. Але, якщо ви збираєтеся до Великодня фарбувати яйця, то є один важливий момент. Лежані яйця запросто можуть потріскатися під час варіння – вони не такі міцні, як свіжі. Знаєте, таке часто буває: ви фарбуєте яйця, чистите, а на поверхні від фарби залишається малюнок – як сіточка від мікротріщин. Саме це трапляється з лежаними яйцями».

При варінні будь-яке яйце (і свіже, і не дуже) нагрівається, повітря всередині, розширившись, починає шукати вихід. У шкаралупі є пори, але якщо яйце нагрівається дуже швидко, цей «запобіжний клапан» зі своїми обов’язками не справляється, тиск всередині яйця сильно підвищується і шкаралупа тріскається. А в лежаних яйцях повітряний мішок збільшується – повітря всередині стає більше, і йому потрібно більше часу, щоб «вийти» назовні. Але воно не завжди встигає, і яйце тріскається.

Для крашанок обирайте маленькі яйця

«З огляду на фарбування краще брати яйця невеликого розміру (вони міцніші), і щоб їм було десь 6-15 днів від народження. Це ідеальний варіант. Всім відомо: для того щоб яйця добре почистилися, ми потім опустимо їх у крижану воду – від перепаду температури підшкаралупна оболонка відстане від шкаралупи, і яйця буде легко почистити», – каже Андрій Бабаєв.

В скорлупе коричневых яиц чуток больше кальция

У шкаралупі коричневих яєць трохи більше кальцію

Не зациклюйтеся на білих або коричневих яйцях

Багато хто вважає, що для крашанок підходять тільки білі яйця, мовляв, коричневі потім красиво не пофарбувати. Але Костянтин Грубич радить вчинити з коричневими яйцями так: взяти свіжий буряк і натерти його на терці, поставити на вогонь, туди ж покласти яйця – вийде чудовий червоний колір.

Люди часто розмірковують, які ж яйця корисніші: білі чи коричневі. Зі смаком зрозуміло – вони не розрізняються. Однак в народі побутує думка, що коричневі яйця корисніші для здоров’я. Андрій Бабаєв запевняє, що харчова цінність яєць з коричневою і білою шкаралупою нічим не відрізняється, адже це доводять лабораторні дослідження. В обох випадках на 100 грамів однакова кількість протеїну та інших корисних речовин. Єдина відмінність – в коричневих яйцях трохи більше кальцію, але це означає лише одне – міцніша шкаралупа.

Колір шкаралупи залежить від виду курочок. Одомашнені породи несуть білі яйця. А азіатські несуть коричневі – ці курочки приїхали до нас з іншого клімату, довго були дикими і раніше маскували свої яйця в землі та висохлій траві.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: