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
Всесвітній День Шоколаду: історія свята і оригінальні рецепти | Телеканал СТБ
PHNjcmlwdCBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1pZD0iMTI0OSINCmRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWZvcm1hdD0iZnVsbHNjcmVlbiIgZGF0YS1vdXRzdHJlYW0tc2l0ZV9pZD0iU1RCX0Z1bGxzY3JlZW4iIGRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWNvbnRlbnRfaWQ9InN0Yi51YSIgc3JjPSIvL3BsYXllci52ZXJ0YW1lZGlhLmNvbS9vdXRzdHJlYW0tdW5pdC8yLjAxL291dHN0cmVhbS11bml0Lm1pbi5qcyI+PC9zY3JpcHQ+

Всесвітній День Шоколаду: історія, факти і смачні рецепти

Телеканал СТБ

Щорічно 11 липня відзначають найсолодше свято – Всесвітній День Шоколаду. Історію свята, цікаві факти про цей день, а також рецепти до Всесвітнього Дня Шоколаду ви знайдете в нашому матеріалі.

Ідея “подарувати” шоколаду свій день народилася у Франції в 1995 році. Спочатку, це було суто національне свято, але ідея так сподобалася ласунам по всьому світу, що воно швидко набуло статусу Всесвітнього. В цей день у багатьох країнах влаштовують свята і фестивалі, присвячені цим ласощам, проводять конкурси на швидкісне поїдання шоколаду та дарують один одному солодкі подарунки. А кондитерські фабрики часто готують до цього дня різноманітні фігурки і влаштовують ярмарки.

Цікаві факти про шоколад

  1. Існує як мінімум 4 Дні шоколаду – 11 липня, 9 червня, 2 і 13 вересня.
  2. Першу шоколадну плитку в світі випустила англійська фабрика Cadbury у 1842 році. Шоколадка цієї ж шоколадної фабрики, вважається і найціннішою в світі. Вона належала досліднику Роберту Скотту і була з ним під час його першої експедиції до Антарктики. У 2001 році її продали на аукціоні в Лондоні за 687 доларів.
  3. Найбільше шоколаду їдять в Швейцарії. Кожен житель цієї країни з’їдає в середньому 11.8 кг шоколаду в рік. А ось американці, опинилися аж на 15 місці з 5,4 кг в рік на людину.
  4. У цивілізації Майя какао-боби були основною торговою валютою. Наприклад, раба можна було купити за 100 бобів, а індичку за 20.
  5. Вживання шоколаду раніше засуджувалося католицькою церквою. У дії шоколаду вбачали чаклунство, а всіх, хто його вживав називали єретиками і богохульниками.
  6. Якщо ви хочете отримувати від шоколаду користь – краще вживати тільки темний, де в складі мінімум 70% какао. Доведено, що саме він покращує зір при погодних умовах, швидкість реакції, знижує ризик розвитку інфаркту у чоловіків на 17%, а також покращує роботу мозку. Крім того, у людей, які регулярно вживають шоколад, ризик хвороб серця скорочується на 37%
  7. Шоколад приємніший за поцілунки. Танення його в роті приводить людину до більш тривалого відчуття ейфорії.
  8. Згідно з даними італійських дослідників, жінки, які регулярно вживають шоколад, мають більш якісне сексуальне життя, відчувають більше потягу і задоволеності.
  9. Найбільшу плитку шоколаду виготовили у Великобританії на фабриці Thorntons. Її вага – 5,8 тонн.
  10. Какао-боби – один з перших товарів, привезених до Іспанії Христофором Колумбом у 16 столітті.
  11. У природі какао-боби мають 300 смаків і 400 ароматів.
  12. Близько 20% всього арахісу і 40% всього мигдалю в світі поставляються для шоколадних виробів.
  13. Дерева какао живуть близько 200 років, але плодоносять лише 25 років.
  14. Слово “шоколад” з мови ацтеків – науатль – походить від слова “xocolātl” і означає “гірка вода”
  15. Темний шоколад відмінно допомагає при високому тиску, однак, якщо ви тут же зап’є його молоком, усі корисні властивості зійдуть нанівець.

Ось кілька рецептів простих і смачних страв з шоколаду:

Шоколадний фондан

Складові:

темний шоколад 70% – 150 г

вершкове масло – 50 г

яйця курячі – 2 шт.

цукор – 50 г

борошно – 30-40 г

кулька ванільного морозива для подачі

Спосіб приготування:

Крок 1: Шоколад ламаємо на шматочки і ставимо разом із маслом на водяну баню. Нагріваємо до тих пір, поки не розтане шоколад і охолоджуємо.

Крок 2: Яйця з цукром збиваємо міксером. Додаємо розтоплений з маслом шоколад і перемішуємо.

Крок 3: Додаємо борошно і акуратно перемішуємо. Тісто не повинно бути занадто густим.

Крок 4: Невеликі формочки змащуємо маслом і присипаємо борошном або какао-порошком. Заповнюємо їх тестом на ⅔.

Крок 5: Ставимо в розігріту до 180 градусів духовку на 7 хвилин.

Крок 6: Готовий десерт трохи остудити і перевернути на тарілку.

Крок 7: Подавати шоколадний фондан потрібно теплим. Смак відмінно доповнить кулька ванільного морозива.

Читайте також: Как приготовить ванильное мороженое дома

Гарячий шоколад

Складові:

темний шоколад 70% – 100 г (1 плитка)

молоко – 400 мл

цукор – 50 г

червоний (краще кайенский) перець або мускатний горіх – за смаком

Спосіб приготування:

Крок 1: Шоколад ламаємо на шматочки, заливаємо половиною гарячого молока.

Крок 2: Додаємо цукор і, постійно помішуючи, виливаємо молоко, що залишилося.

Крок 3: Посипаємо перцем або мускатним горіхом і наш гарячий шоколад готовий.

Солодкого вам свята!