PHNjcmlwdCBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1pZD0iMTI0OSINCmRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWZvcm1hdD0iZnVsbHNjcmVlbiIgZGF0YS1vdXRzdHJlYW0tc2l0ZV9pZD0iU1RCX0Z1bGxzY3JlZW4iIGRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWNvbnRlbnRfaWQ9InN0Yi51YSIgc3JjPSIvL3BsYXllci52ZXJ0YW1lZGlhLmNvbS9vdXRzdHJlYW0tdW5pdC8yLjAxL291dHN0cmVhbS11bml0Lm1pbi5qcyI+PC9zY3JpcHQ+

Як сушити м’яту: заготовки на зиму

Телеканал СТБ

Бажаєте, аби чарівний аромат м’яти, її свіжість та цілющі властивості радували вас якомога довше? У нашому матеріалі ми розповімо, як сушити м’яту правильно, як вибрати перцеву м’яту і як помити і підготувати її до сушіння. Читайте, правила заготівлі м’яти на зиму і її зберігання.

Як вибрати м’яту?

Збирати м’яту слід в перші два літніх місяці. Саме в цей період вона найбільш ароматна і найбільш цілюща.

Не годиться для збору молода м’ята – при сушінні вона не збереже ні аромату, ні лікувальних властивостей.

На листі м’яти не повинні бути вкраплень, плям і підгнилих ділянок, а колір листя повинен бути насиченим.

Сушити можна як листя, так і стебла.

Готуємо м’яту до сушіння

Якщо м’ята росте у вас у дворі, мити її краще перед тим як зрізати, і дати їй просохнути. Якщо ж ви мятку купили – промийте її під холодною водою, розкладіть в тіні на паперовий рушник і дайте трохи просохнути.

Сушимо м’яту правильно

Стебла м’яти з’єднуємо в великі, але рідкісні пучки, це потрібно, щоб забезпечити доступ повітря до кожної рослини.

Зібрані пучки потрібно підвісити в провітрюваному, критому приміщенні, добре підійде балкон або веранда.

Якщо ви сушіть окремо листя, без стебел, їх потрібно розкласти тонким шаром на папері, і іноді перевертати. Зберігати краще в кімнаті.

Ні в якому разі не зберігати м’яту так, щоб на неї потрапляли сонячні промені – під їх дією з м’яти випаровуються всі корисні властивості.

Сушити м’яту в духовці також не варто – вона втратить свої ароматичні та корисні властивості.

Зберігати суху м’яту можна як в подрібненому вигляді, так і листям. Для цього найкраще скласти її в бавовняні мішечки і зберігати в прохолодному, темному місці.

Читайте також: Мятный ликер: рецепт приготовления в домашних условиях