PHNjcmlwdCBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1pZD0iMTI0OSINCmRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWZvcm1hdD0iZnVsbHNjcmVlbiIgZGF0YS1vdXRzdHJlYW0tc2l0ZV9pZD0iU1RCX0Z1bGxzY3JlZW4iIGRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWNvbnRlbnRfaWQ9InN0Yi51YSIgc3JjPSIvL3BsYXllci52ZXJ0YW1lZGlhLmNvbS9vdXRzdHJlYW0tdW5pdC8yLjAxL291dHN0cmVhbS11bml0Lm1pbi5qcyI+PC9zY3JpcHQ+

Полунична дієта: показання, протипоказання, меню

Телеканал СТБ

Поки сезон полуниці в розпалі не можна втрачати ані хвилини. Крім того, що ця ягода надзвичайно смачна, вона ще й корисна і може допомогти скинути кілька кілограмів. Читайте, як скласти меню полуничної дієти, що можна і потрібно їсти. А також, які показання та протипоказання у полуничної дієти.

Користь

Полуниця входить в п’ятірку лідерів серед ягід за вмістом вітамінів і мінералів. При цьому, в 100 грамах полуниці знаходиться не більше 40 ккал, що робить її популярним інгредієнтом дієтичних програм. Крім того, в полуниці багато фолієвої кислоти, яка зміцнює стінки судин і стимулює роботу імунної системи. Пектин, що міститься в ягоді, активізує процеси травлення, а це допомагає видаляти з нашого організму шлаки і токсини. Завдяки вітамінам С і В, часте вживання ягоди в їжу покращує стан шкіри, нігтів і волосся. Також, при щоденному вживанні, полуниця покращує роботу серця, стимулює очищення нирок і знижує артеріальний тиск.

Протипоказання

Полунична дієта, як і вживання ягоди взагалі, не рекомендують людям, у яких на неї алергія. Протипоказана червона ягода і тим, хто страждає кишковими захворюваннями і сечокам’яною хворобою, так як полуниця може тільки погіршити ситуацію.

Перед тим, як починати полуничну дієту, рекомендується проконсультуватися з лікарем.

Види полуничних дієт

Існує два види полуничних дієт:

  • дієта, де полуниця виступає основним інгредієнтом
  • монодіета (протягом 3 днів в їжу вживається тільки полуниця)

Приблизне меню

Пропонуємо вам меню полуничної дієти, розраховане на 4-8 днів. За цей час можна скинути від 3 до 7 кг. На кожен день знадобиться близько 800 г полуниці. З раціону необхідно повністю прибрати хліб, цукор, солодощі і кондитерські вироби. Салати, при бажанні заправляти тільки сіллю, а краще взагалі обійтися без неї.

1 день

Сніданок – салат з полуниці, зеленого яблука та знежиреного йогурту або кефіру. Підсолодити 1 ложкою меду.

Другий сніданок – 100 г полуниці перетерти в блендері з 100 г нежирного молока (бажано мигдалевого або соєвого).

Обід – салат – склянка полуниці, 50 г відвареної курячої грудки, 2 свіжі огірки, один волоський горіх, будь-яка зелень, сік половини лимона, чайна ложка рослинного масла.

Полуденок – змішати склянку полуниці, 75 г нежирного йогурту, ½ ч.л. меду і 2 ст.л. вівсяних пластівців.

Вечеря – полуничний салат – 100 г полуниці, 100 г відвареної картоплі, невелика цибулина, 3-4 гілочки селери, 50 знежиреного сиру. Заправка – сік половини лимона плюс 50 г знежиреного йогурту.

2 день

Сніданок – змішати в блендері 150 г полуниці і 50 г сиру. Намазати на 2 скибочки житнього хліба.

Другий сніданок – коктейль – склянка полуниці зі склянкою знежиреного йогурту змішати в блендері. За бажанням додати ч.л. меду.

Обід – приготувати 100 г вівсянки на воді, змішати з 200 г полуниці і заправити 2 ч.л. знежиреного йогурту. Підсолодити 2 ч.л. меду.

Полуденок- коктейль – 150 г полуниці змішати зі знежиреним кефіром. За бажанням додати ч.л. меду.

Вечеря – салат – склянку полуниці змішати зі 100 г свіжої капусти, зеленню і заправити 1 ч.л. рослинного масла.

3 день

Сніданок – 5 ст. л. вівсяних пластівців залити кефіром і дати настоятися. Перемішати в блендері зі склянкою полуниці. Додати половинку банана і яблука.

Другий сніданок – 150 полуниці і стакан знежиреного кефіру змішати в блендері. За бажанням додати ч.л. меду.

Обід – 50 г відвареної индюшиної грудки і відварений зелений горошок. На десерт 150 г полуниці і 250 г чорниці.

Полуденок – склянка полуниці з невеликим шматком житнього хліба.

Вечеря – відварити на пару – 70 г картоплі, 70 г моркви і 70 г цвітної капусти. На десерт стакан полуниці.

4 день

Сніданок – 30 г знежиреного йогурту змішати з 100 г полуниці в блендері. Намазати на 2 скибочки житнього хліба.

Другий сніданок – фруктовий салат – 100 г полуниці порізати, додати половинку яблука і половинку апельсина. Заправити 50 г йогурту.

Обід – тушкувати 100 г риби з невеликою цибулиною і морквою. На десерт 100 г полуниці.

Полуденок – 150 г полуниці подрібнити в блендері, змішати з 150 мл апельсинового соку і 1 ч. л. меду.

Вечеря – капустяний салат з полуницею – 100 г свіжої капусти, 150 г полуниці, зелень, заправити 1 ч.л. рослинного масла.

Наступні 4 дня повторюють меню попередніх.

Монодиета

  • Тривалість монодієти не повинна перевищувати 3 днів через досить агресивний вплив полуниці на шлунок. Як такого меню така дієта не має, а ось основні правила потрібно знати, щоб домогтися бажаного результату:
  • У день вживається приблизно 1-1,2 кг полуниці. Цей обсяг необхідно поділити на 5 прийомів їжі, через рівні проміжки часу.
  • Не слід перевищувати обсяг, тому що це загрожує розтягуваннями стінок шлунка і збільшенням його обсягу.
  • У їжу вживається тільки полуниця, натуральна вода (Не мінеральна), і зелений чай.
  • Полуницю можна як їсти цілком, так і подрібнювати в блендері і вживати в якості соку.
  • Повторювати монодієту можна не раніше, ніж через місяць.
  • Уважно стежте за своїм самопочуттям, якщо ви відчуваєте нездужання, нудоту або у вас з’явилася алергічна реакція – дієту слід негайно припинити.