Тісто для пасок: рецепти покроково

Телеканал СТБ

Щоб великодні паски вийшли пишними, красивими і смачними, потрібно приготувати гарне тісто. Пропонуємо вам скористатися одним з трьох рецептів нижче.

ПАСХАЛЬНЕ ТІСТО №1

ІНГРЕДІЄНТИ

Дріжджі сухі — пачка (30 г)
Тепле молоко — 500 мл
Борошно
Вершкове масло топлене — 200 г
Яйця (жовтки) — 10 шт.
Сода — щіпка
Сіль — 1 ч. л.
Вершки — 150 г
Цукрова пудра — 1 стакан
Родзинки — жменя
Цукати — жменя
Сухофрукти — жменя

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ

Готуємо опару.

Дріжджі розвести невеликою кількістю теплого молока. З’єднуємо тепле молоко, підігріті вершки і трохи просіяного борошна. Консистенція тіста повинна вийти як на оладки. Ретельно перемішуємо і додаємо розведені дріжджі.

Ще раз перемішуємо і залишаємо в теплому місці для бродіння. Коли опара збільшиться у 2 рази, замішуємо тісто.

Готуємо тісто.

Жовтки розтираємо з цукровою пудрою і додаємо опару, що піднялася. Обережно додаємо топлене масло, соду, сіль, борошно, а також родзинки, цукати, сухофрукти і замішуємо тісто. Даємо йому знову піднятися, добре вимішуємо і викладаємо у форму.

Ставимо паску в розігріту до 170°С духовку. Випікаємо до готовності. Готовність паски перевіряємо дерев’яною паличкою або на вагу — готовий виріб буде значно легше сирого.

ПАСХАЛЬНЕ ТІСТО №2

25(41)

ІНГРЕДІЄНТИ

Дріжджі пресовані – 25 г
Молоко топлене – 400 г
Масло вершкове – 150 г
Цукор – 200 г
Морква терта – 0,50 стакан
Яйця – 2 шт
Апельсини – 2 шт
Ванільний цукор – 15 г
Борошно за смаком
Цукати за смаком
Родзинки за смаком
Сіль за смаком
Яєчний білок (для глазурі) – 1 шт
Цукрова пудра (для глазурі) – 3 ст. л.

ПРИГОТУВАННЯ

Змішуємо дріжджі і тепле молоко (200 мл)

Примітка: температура молока повинна бути близько 30°С

Додаємо цукор (1 ст. л.)

Всипаємо борошно (3 ст. л.), добре перемішуємо і залишаємо опару в тепле місце, щоб дріжджі прокинулися.

Коли опара підніметься і покриється пухирцями, вона готова.

Замішуємо тісто.

Знімаємо цедру з апельсина.

Примітка: потрібно зрізати тільки верхній, помаранчевий шар. Білий — гірчить.

Збиваємо до білого яйця з цукром.

Вливаємо в опару тепле молоко, залишивши трохи молока в каструлі.

Розводимо в молоці сіль.

Всипаємо порцію борошна і перемішуємо.

Вливаємо молоко з сіллю.

Всипаємо ще порцію борошна.

Додаємо яйця з цукром і продовжуємо всипати борошно.

Кладемо терту моркву і апельсинову цедру.

Вливаємо розтоплене вершкове масло.

Примітка: масло повинно бути теплим, а не гарячим.

Викладаємо тісто на робочу поверхню і, потроху підсипаючи борошно, вимішуємо до моменту, коли тісто почне відставати від рук.

Порада: не підсипати багато борошна, тісто має бути дуже м’яким і еластичним.

Викладаємо тісто в каструлю, накриваємо рушником і залишаємо в теплому місці на 60 хвилин, щоб воно піднялося.

Коли тісто збільшиться в об’ємі у два рази, продовжуємо з ним працювати.

Вмішуємо в тісто родзинки.

Порада: ізюм попередньо потрібно запарити в окропі, щоб він став м’яким

Ділимо тісто на три частини і викладаємо у змазані рослинним маслом формочки для пасок.

Залишаємо тісто в теплому місці, щоб воно збільшилося в об’ємі у два рази.

Випікаємо паски в розігрітій до 180 градусів духовці до готовності. Готовність паски перевіряємо дерев’яною шпажкою: якщо вона виходить з паски сухою, та готова.

Для прикраси паски, білки збиваємо з цукровою пудрою в круту піну — вона повинна тримати форму і не розтікатися.

Готові паски остуджуємо, прикрашаємо білкової глазур’ю і цукровою посипкою.

ПАСХАЛЬНЕ ТІСТО №3

ІНГРЕДІЄНТИ

Борошно 1000 г
Масло вершкове 200 г
Дріжджі «живі» 30 г
Цукор 200 г
Молоко 500 мл
Яйце 3 шт
Яйце (жовтки) 4 шт
Родзинки за смаком
Шафран за смаком
Цукати за смаком
Мигдаль (мелений) – по смаку
Кардамон (мелений) – по смаку
Сіль за смаком

ПРИГОТУВАННЯ

Для опари розводимо дріжджі невеликою кількістю теплого молока, додаємо столову ложку цукру, 500 г борошна і ставимо в тепле місце на 3-6 годин.

Коли опара підніметься і почне осідати, додаємо інші інгредієнти і добре вимішуємо. Ставимо тісто в тепло. Коли воно збільшиться в об’ємі у три рази, знову вимішуємо тісто і розкладаємо в змащені маслом і посипані сухарями формочки, заповнюючи їх тістом на третину об’єму.

Формочки з тістом знову залишаємо в теплому місці. Коли тісто заповнить практично весь обсяг, змащуємо його яйцем, посипаємо мигдалем і цукатами та ставимо в розігріту до 200 градусів духовку. Випікаємо до готовності.

Готову паску прикрашаємо цукровою глазур’ю, цукатами і т. д.

ВІТАННЯ!
Будь ласка, допоможіть нам покращити СТБ -
поставте 2 чесних галочки:

1.

2. Мені

Будь-ласка, заповніть всі поля