Великдень на СТБ!

Телеканал СТБ

Як святкують Великдень керівництво і телеведучі проектів телеканалу СТБ?
З чим асоціюється у них це свято? Курйозні випадки та історії, які відбувалися з респондентами в період Великодня. У кожного своя передісторія свята і свої способи святкування…
«Відчиніть двері і дізнайтеся, як святкують Великдень на СТБ!…»

Вже третій рік поспіль Богдан Кутепов телеведучий передачі «За Вікнами» обов’язково дотримується Великого посту перед Великоднем.

«Протягом цього півторамісячного періоду я не їм м’яса, молока, яєць, риби та продуктів, що їх містять. Крім того, я утримуюсь від будь яких розваг, не п’ю алкоголь і не курю, менше дивлюся телевізор, менше сиджу за комп’ютером, не займаюся сексом. Але натомість більше читаю, більше ходжу пішки, гуляю, розмислюю. Навіть людям невіруючим я радив би робити так само. Оці півтора місяці, хоча б раз на рік – вони дуже істотно оновлюють організм, очищують шлунок від усякого непотребу, а головне – це духовне очищення. Заряд на весь рік.

Особливо важливим під час посту є останній – Страсний тиждень. Будь-яке відволікання від внутрішнього світу й гармонії варто звести до нуля. Цього разу в Страсний тиждень я взагалі нічого не їм. Хіба кілька льодяників, п’ю соки, відвар з овочів. І скажу вам – грандіозні відчуття. Почуваєшся легко, спокійно, піднесено, не дратуєшся, не розмінюєшся на побутові дрібниці. Обов’язково повторю цю практику в майбутньому.

У мене дуже велика родина. Тільки по маминій лінії : 12 двоюрідних братів і сестер, а по татовій – шестеро. Уявіть, бачимося рідко, але коли з’їжджаємося, наприклад, на Пасху, то вже капітально. З усіма прекрасні дружні стосунки. І всі ми дотримуємося традицій, які йдуть від діда та прадіда. Така собі мафія. Як правило, великі релігійні свята відмічаємо на малій батьківщині мами – в селі Стара Оржиця на Київщині. Навіть ті, хто не постував, за кілька днів до неділі не вживають м’яса, молока і так далі. Особисто я дуже ціную такі традиції.

Отже, Великдень – це для мене традиційно родинне і сімейне свято. Ще жодного разу не довелося мені святкувати деінде, ніж у колі рідних…»

Олег Дмітрієв , ведучий передачі «Звана вечеря», поділився з журналістом СТБ своєю історією святкування Великодня:

«Великдень – свято, особливо шановане в нашій сім’ї. У будинку наводиться ідеальна чистота (це робиться напередодні, за можливості до заходу сонця), купуються паски, якщо не вистачає часу випекти їх вдома, фарбуються (курячі) яйця. Це взагалі моменти творчості дітвори. У Пасхальну ніч обов’язково йдемо в церкву, як це робили і роблять мої прабабусі, бабусі, мама. У святкову корзину збирається все, від чого ми відмовлялися під час Великого посту, щоб освятити. А, після повернення додому, мати змогу поласувати на початку святкування найсвітлішої християнської події.

Чесно кажучи, сам в церкву на Паску пішов тільки будучи студентом. Перебудова. Повернення до витоків. Друг мене з собою повів. До того він не визнавав нічого християнського. А тут… Увійшли в церкву і, побачивши, що всі навколо хрестяться, товаришу теж потрібно було виконати цю процедуру. Оскільки це робилося вперше, то послідовність рухів новоявленому отрокові уважно вивчати було ніколи. Цей раб Божий правою рукою виписав в повітрі фігуру, що більше нагадувала на паралелограм. Зробив він це так ефектно і невимушено, що бабусі, які стояли в радіусі трьох метрів, подивилися на нього з ТАКИМ неприхованим здивуванням і десь, навіть, страхом в очах, що хотілося покаятися або провалитися під грішну землю. Але друг мій не був зломлений і продовжував свою християнську справу. Після цього я з ним в церкву не ногою…»

Тетяна Висоцька готується до Великодня, передчуваючи весну і святкові дні. На думку телеведучої «Вікна-Новини»: «Християнське свято Великдень тісно переплелося з язичницькими традиціями, це свято для мене – більше данина звичаям. Яйця розфарбовувати люблю з дитинства, зараз залучила до цього сина. Він завжди чекає таїнства з нетерпінням». У шкільні та студентські роки Тетяна пекла паски з мамою, фарбувала цибульною шкарлупою яйця і ходила з подругами до церкви. Ці роки випали якраз на розвал Радянського Союзу, так що все було нове і незвичне. Минулого року Тетяна з сім’єю їздили в Переяслав-Хмельницький, були в стародавніх храмах. Напередодні нинішнього свята планують поїхати з друзями до Карпат.

Маленька передісторія Великодня і ставлення до посту від Тетяни Висоцької: «Христос Воскрес – Воістину Воскрес! Пророк Ісус віддав життя щоб спокутати наші земні гріхи і воскрес. Це диво люди і святкують. Погано собі уявляю дотримання посту. Відбиваюся жартами, що я або хвора або вічно вагітна, тоді церква дозволяє не поститися.»

Свято «Великдень» у Тетяни асоціюється з пронизливою весною, соковитою зеленню і свіжим вітром. Вона дуже любить цю пору.

У зв’язку з тим, що керівник проекту «Битва екстрасенсів Олексій Удовицький -належить до католицької церкви римського обряду, Великдень він вже відзначив – 23 березня. Що стосується Посту, то у католиків піст (у плані обмежень в їжі) дотримується всього два дні – в середу за 40 днів перед Великоднем, коли він власне і починається, і в пристрасну п’ятницю. Передісторію свята Олексій розповів таку:

«Свято походить від старозавітного єврейського Великодня, яке святкувалося на честь виходу єврейського народу з Єгипту. А оскільки Воскресіння Христове випало на це свято, то вже в християнській традиції Великодню було надано нове значення.»

Всі традиції в сім’ї керівника проекту «Битва екстрасенсів» дотримуються – фарбуються яйця, печуться паски і т.д. Олексій стверджує, що більшість людей називає паску кулічем, але це неправильно. Справжня паска печеться на сирній основі, а все, що без сиру – це куліч. Сама підготовка до свята включає обов’язкове прибирання в чистий четвер, приготування святкового обіду і т.д. Цього дня Олексій Удовицький прагне поїхати до батьків.

Випускаючий шеф-редактор Олексій Гладушевський – підготовкою до Великодня вважає роботу. За наявності часу дотримується традицій, якщо ж ні, купує все готове. У студентські роки було головне знайти привід випити. Не дивлячись на те, що Пасха – святе свято, в студентську пору він був таким же приводом випити як і інші. Асоціюється свято у Олексія з церковними програмами на ТБ.

Керівник проекту «Звана вечеря» Мирослав Домалевський вважає, що в це свято важливо долучитися до духовного. Сходити в церкву, посвятити їжу і паску. Мирослав виріс в горах, де особливо ставляться до релігійних свят, поважають і люблять їх. Розфарбовують писанки, готують спеціальну їжу, гарно одягаються і обов’язково йдуть до церкви. Мирослав поділився з журналістом СТБ рецептом швидкого приготування писанки:

«Відварити яйця в марлевих мішечках, наповнених шкіркою від цибулини, відбитки від якої додають коричневий колір і дивовижний орнамент. Моя мама – відмінний кухар і обожнює готувати! Паску вона готує не солодку, а в тісто додає багато яєць, щоб паска була жовтою і смачною. Це угорський рецепт. А ще мама по-особливому відварює копчену шинку – вона виходить дуже м’яка і смачна. А якщо у відвар додати ще і якихось спецій – це буде щось…!»

Курйозних моментів Мирослав не пам’ятає. Знає тільки, що хрестили його таємно у хресної вдома, оскільки за радянських часів це було заборонено. Мирослав – католик. Керівник передачі «Звана вечеря» висловив свою думку з приводу передісторії свята: «Це Біблейська історія. Ісуса розіпнули на Голгофі, після чого він воскрес! Не хотілося б проводити ніяких паралелей з Ісусом, але мені здається, що щось подібне переживає чоловік, що усвідомив колись свій страх. Вмирає і воскресає! Це хвилинна смерть, після якої ти стаєш абсолютно іншим».

Курйозна історія від Мирослава Домалевського:

«Якось в парку, зимовим вечором, в мене зав’язалася сварка, і чоловік витягнув пістолет та направив його дуло мені в обличчя. На що я негайно сказав :”Стріляй!” Так дивно, згадую про це зараз і не розумію – мені не було тоді страшно, зовсім! І людина вистрілила… Через секунду я зрозумів, що живий, тому як пістолет виявився газовим. Не повірите, я так зрадів, що крикнув :”Стріляй ще!” І пролунав ще постріл… Трохи очі посльозились і пройшли. Ця історія – це момент усвідомлення своєї жалюгідності, коли не хочеш більше боятися, і будь що буде…»

Посту Мирослав не дотримується, але, на його думку, в такі дні це важливо – їжа засмічує не тільки наші шлунки, але і мозок. Не секрет, що коли людина перестає їсти м’ясо і стає вегетаріанцем, у неї міняється хімічний склад крові. Люди стають позитивнішими і простішими. Тому поститись – важливо, не тільки з позиції релігії, але й з позиції тривалості життя.

У Наталії Гавриловоїтелеведучої «Вікна-Новини» сім’я не релігійна . Вони не ходять до церкви і не дотримуються посту. Але на Великдень мама все-таки пекла паски і фарбувала яйця – просто через те, що так прийнято і взагалі це смачно!

«В перший день всі їли паски із задоволенням. А потім, коли ходили до бабусь і знайомих, скрізь доводилося пробувати паски, і на третій день вже навіть найсмачніша випічка в рот не лізла – так об’їдалися. Але паски – півбіди, а ось є варені яйця, які я ніколи не любила, а в гостях доводилося їсти, і було це нелегко. Отже потім, коли я вже жила окремо, на Паску я могла купити собі одну фабричну пасочку, але яйця ніколи не фарбувала – до того вони набридли. А цього року Наталія вперше вирішила сама напекти пасок за маминим рецептом. Хоче побавити сім’ю смачненьким.

У шкільні роки Наталія Гаврилова зі своїм братом намагалися зробити писанки. Проколювали голкою дірку в яйці, видували його зі шкарлупи, а саму шкарлупу розписували. Було цікаво. Потім ці “твори” навіть зберігалися по декілька років в серванті. На думку Наталії, дуже давно Великдень був просто святом весняного забою худоби, потім у стародавніх євреїв Великдень стали відзначати як вихід євреїв з Єгипту, а після розп’яття і воскресіння Христа, свято отримало і християнський сенс в його нинішньому розумінні.

Валерій Сараулателеведучий передачі «Паралельний світ» – раніше до Великодня не готувався, а цього року на Піст відмовився від м’яса, хоч і вважає себе «м’ясоїдом». «Як виявилося, це не складно. Коли я жив з батьками в Луганську, Мама завжди фарбувала яйця, але паски не пекла, а ось Дружина цього року спробувала випекти, і у нас стоять гарні пасочки. Думаю, на смак теж будуть чудові. Пасха – це Свято свят – це перемога над гріхом і смертю, це початок нового буття Світу освяченого і спокутуваного Господом Ісусом Христом. Пасха – це початок нового життя – праведного і чистого» – розповідає Валера Сараула.

Лілія Ребрикведуча програми «Прогноз погоди» – до Великодня любить купувати багато різних сувенірів, які провіщають свято. Лілія родом з міста Чернівці, де більшість людей дотримуються традицій і ставляться до цього дуже творчо і відповідально. Мама ведучої пече гарні пишні жовті паски, які Лілія любить з дитинства. У шкільні і студентські роки Лілія весь час святкувала Великдень з батьками в Чернівцях або всією сім’єю збиралися у бабусі в селі, де відчувався «пасхальний дух». Вся сім’я збиралася за великим столом і грала в гру. Правила: перший день надбивалися яйця верхівкою, на другий день нижньою частиною яйця, а на третій бочками, і той хто програвав повинен був з’їсти всі яйця. Найчастіше програвала Лілія, але не засмучувалася з цього приводу, оскільки любила їсти варені яйця з дитинства. Цього року Лілія святкуватиме Великдень в театрі, граючи в спектаклі, в надії, що багато хто прийде, не зважаючи на свято… А, може, навпаки зроблять собі свято тим, що прийдуть на цей спектакль…