«Їмо вдома. Різдво» – рецепт: гусак с яблучним пюре

Телеканал СТБ

Наближається одне із найчудовіших і найрадісніших зимових сімейних свят — Різдво. Юля приготує різдвяного гусака з картоплею й яблучним пюре!

Дивіться «Їмо вдома. Різдво» у неділю, 6 січня, о 09:00 на СТБ.

Різдвяний гусак з яблучним пюре

Необхідні продукти: 1 гусак (вагою 4–5 кг), 2 кг картоплі, 6 ароматних яблук, половинка лимона, 1 ст. ложка цукру, 3–4 ст. ложки маслинової олії, 3 цибулини, 250 мл Масандри, Мадери або Хересу, 1 ч. ложка гірчичного порошку, 2 ст. ложки варення або джему із червоної смородини, 1 ч. ложка гірчиці із зернятками, 10 зерен червоного перцю, Ѕ ч. ложки морської солі.

Розігріти духовку до 220°С.

Гусака вимити, гарненько просушити паперовим рушником і проткнути виделкою по всій поверхні шкіри. Розтерти сіль у ступці й натерти гусака зовні й усередині сіллю (попередньо вирізавши зсередини великі шматки жиру). Загорнути крильця й ніжки гусака у фольгу, щоб вони не згоріли, покласти гусака на великий лист і відправити в духовку на 20 хвилин. Потім злити зайвий жир, що зібрався на листі, перевернути гусака, зменшити температуру до 180 градусів і запікати його ще 1,5 години. Відварити картоплю до напівготовності й викласти її на лист. Запікати все разом ще 20 хвилин, потім накрити гусака фольгою, щоб він не згорів, а картоплю полити жиром, що зібрався в листі й далі запікати ще зо 20 хвилин, потім зняти фольгу з лапок і крилець, щоб вони теж гарненько пропеклися й зазолотилися. Запікати ще 1–1,5 годин.

Яблука почистити, видалити серцевину й нарізати скибочками, лимон нарізати скибочками. У каструльку влити кілька столових ложок води, додати яблука, лимон і цукор, тушкувати все разом на повільному вогні десь 30- 40 хвилин. Збити до консистенції однорідного пюре.

Розігріти в сковороді маслинову олію, півкільцями нарізати цибулю й обсмажити її до золотавого кольору. Додати вино, варення із червоної смородини, гірчичний порошок і 750 мл гарячої води, уварити протягом 15 хвилин, потім додати гірчицю. Викласти соус на лист, у якому запікав гусак, і поставити ще на 5–10 хвилин у духовку. Полити гусака соусом і подавати з картоплею і яблучним пюре.

http://www.edimdoma.ru/